Acasă Colţul specialistului Economist RFI Romania : Rețete sigure pentru suplețea economiei românești

RFI Romania : Rețete sigure pentru suplețea economiei românești

118
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

retete.jpg

Specialiștii analizează situația economiei românești. Concluziile sunt că economia are nevoie de o cură de sănătate. Iar economiștii propun și soluții.

Specialiștii analizează situația economiei românești. Concluziile sunt că economia are nevoie de o cură de sănătate. Iar economiștii propun și soluții.
Image source:
pixabay.com

Când un analist bancar coboară în stradă și vorbește în măsura în care se poate pe înțelesul publicului despre situația economică actuală a României merită să fim atenți la observațiile făcute.

Horia Braun, economistul șef al unei bănci de top din România a ținut să explice situația în care se află economia românească. Astfel, economistul pleacă de la constatarea că în ultimii cinci ani a avut loc o dublare a salariului mediu în sectorul public și, totodată, o dublare a salariului minim. În sectorul privat, creșterile salariale au fost mai temperate, cu numai 60%, în ultimii cinci ani. Referința creșterii salariilor ar trebui să fie productivitatea muncii. Din acest punct de vedere, productivitatea a crescut cu numai 50%. Cu alte cuvinte, salariile au crescut mai rapid decât productivitatea, ceea ce arată că a fost vorba de o creștere de PIB nesănătoasă.

Banii s-au dus către consum, un consum care a provenit în parte din importuri. Drept urmare, importurile au crescut mai repede decât exporturile. De asemenea, încasările bugetare mai mari au dus la o creștere mai accentuată a cheltuielilor bugetare. În felul acesta, s-a ajuns la o creștere a deficitului comercial și a deficitului bugetar, România având chiar cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Adică, au crescut deficitele gemene, cum sunt ele numite de specialiști.

Pentru ca explicațiile să fie mai clare, nu lipsesc analogiile. Astfel, Horia Braun spune că sângele economiei are colesterolul crescut și trebuie făcut ceva pentru ca acesta să revină la normal.

Sunt trei soluții propuse. Fie prin exerciții fizice, fie mâncând mai puțin, fie prin metode chirurgicale. Economic vorbind, variantele sunt următoarele: o creștere economică mai puternică, dar care să nu fie susținută prin stimuli fiscali, așa cum s-a întâmplat până acum, și nu prin creșteri necontenite de salarii, pentru că deficitul bugetar se raportează la produsul intern brut. Altfel spus, varianta sănătoasă de creștere economică ar trebui să fie realizată prin investiții. Un avans al PIB-ului mai mare, pe baza investițiilor, este complicat de obținut. Sau cel puțin în ultimii ani, investițiile nu au fost un motor de creștere a economiei.

În al doilea rând, se pot tăia cheltuieli bugetare sau cheltuieli ale sectorului privat. Poate fi făcută pe cale naturală sau prin impunerea unor taxe sau impozite suplimentare, prilej cu care firmele private sunt nevoite să taie o parte din cheltuieli pentru a putea plăti noile taxe.

A treia metodă înseamnă programe de austeritate. Măsuri care dau și acum frisoane nu doar românilor, ci și europenilor, care s-au confruntat cu aceste decizii în perioada crizei economice declanșată în anul 2008.

Problema este că guvernul păstrează aceleași politici. Adică, de creștere a salariilor bugetare, cu 10% anul acesta, în timp ce productivitatea crește cu 3%. Deficitul de cont curent crește substanțial, la fel ca înainte de criză și este important ca acesta să poată fi finanțat. În concluzie, economistul Horia Braun propune aplicarea a câte puțin din fiecare metodă de însănătoșire. Deocamdată, însă, toate aceste avertismente nu sunt auzite.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here