Acasă Colţul specialistului Economist RFI Romania : Starea capitalului privat românesc

RFI Romania : Starea capitalului privat românesc

221
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

piarom.jpg

Companiile private românești au pierdut în anul 2017 (anul de referință al studiului) încă un procent din ponderea lor în economie.
Image source:
piarom.ro

Recent, Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) și Ziarul Financiar au publicat a patra ediție a lucrării „Capitalul privat românesc”. De la bun început, autorii lucrării specifică faptul că analiza nu dorește să pună în antiteză cele două genuri de capital, cel românesc și cel străin, ci doar să analizeze situația economiei autohtone prin prisma capitalului românesc. O analiză pe care autorii ar dori să se constituie într-un instrument util pentru decidenții din administrația centrală și locală.

Astfel, companiile private românești au pierdut în anul 2017 (anul de referință al studiului) încă un procent din ponderea lor în economie. De ce încă un procent? Pentru că în perioada 2014-2017, companiile românești au scăzut de la 47% la 45%, iar cele străine au urcat de la 49% la 51%. Se poate spune, așadar, că în anul 2017, firmele străine au devenit majoritare în economie din punctul de vedere al cifrei de afaceri.

Explicațiile acestei schimbări sunt de două tipuri. Pe de o parte, companiile străine și-au majorat cifra de afaceri. Pe de altă parte, o serie de companii românești au fost vândute de proprietarii lor către companii multinaționale.

Pentru a închide cercul să spunem că, în total, cifra de afaceri, este realizată de companiile private (străine și românești) în proporție de 96%, iar restul de 4% aparține firmelor cu capital de stat.

În ceea ce privește numărul firmelor, companiile românești au crescut cu 13%, iar cele străine au scăzut cu 5 procente. Ceea ce înseamnă că firmele cu capital autohton sunt mai multe, dar au o cifră de afaceri mai mică, iar cele cu capital străin sunt mai puține, dar cu venituri mai mari.

Studiul analizează și profitabilitatea companiilor. În medie, companiile românești înregistrează o rată a profitului de 8%. Dacă, însă, se corectează cifra de afaceri cu datoriile totale ale companiilor se ajunge la o rată a profitului de 5,3% pentru companiile românești. De remarcat că rata profitului a crescut față de anul precedent cu 0,8%, ceea ce înseamnă că 2017 a fost un an bun pentru companiile românești. Companiile cu capital străin au înregistrat o rată a profitului de 3,7%, mai mică decât a firmelor românești.

Paradoxal este că nivelul creșterii profitului nu se regăsește și în încasările bugetare. Statul nu reușește să captureze evoluția bună a cifrei de afaceri.

Numărul de salariați a crescut în anul 2017, la aproximativ patru milioane de persoane, mai mare cu 2% față de anul precedent. A fost prima dată când numărul de angajați a depășit patru milioane de persoane, la care se adaugă 1,2 milioane de angajați în instituțiile bugetare.

Companiile românești au înregistrat o creștere a salariaților cu 31.000 de persoane, cu 1%, la 2,52 milioane de angajați. Firmele străine au înregistrat o creștere de personal de 36.000, adică de 3%, până la 1,24 milioane de salariați.

Interesant este că profitabilitatea raportată la numărul de salariați este apropiată între companiile românești și cele străine. Adică, firmele private românești au avut un profit net de 41 miliarde lei, care împărțit la 2,52 milioane de salariați, rezultă un profit net mediu de 16.000 lei pe salariat. Firmele străine au raportat un rezultat net de 26 miliarde lei, ceea înseamnă un profit per angajat de 21.000 lei. Apropiat de cel al companiilor cu capital românesc.

Dacă judecăm în termeni de productivitate, adică de cifră de afaceri raportată la numărul de angajați, vom constata că productivitatea companiilor străine este dublă față de cea a firmelor românești.

Studiul „Capitalul privat românesc” remarcă faptul că în perioada 2014-2017, salariul mediu net din companiile străine a fost de două ori mai mare decât cel din firmele românești.

Așadar, analiza ne arată o serie de particularități ale economiei românești. Particularități de care decidenții politici ar trebui să țină cont atunci când construiesc politicile publice.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here