Acasă Colţul specialistului Economist RFI : Salarii la stat , salarii în sectorul privat

RFI : Salarii la stat , salarii în sectorul privat

104
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Salariul mediu net a continuat să crească. Mai mult în sectorul public decat în cel privat.

Salariul mediu brut a ajuns în luna septembrie la 4.482 lei, iar cel net la 2.688 lei. Performerii sunt aceiași ca pe durata întregului an, adică, industria energetică în care se înregistrează un salariu mediu net de 6.465 lei. La polul opus, salariile cele mai mici sunt în industria hotelieră și ajung la 1.567 lei. Dar aceste salarii nu mai suprind pe nimeni. O discuție separată se poate face asupra salariilor din industria hotelieră. Companiile din acest domeniu au primit, în ultimii ani, o serie de facilități, cea mai recentă măsură fiind aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5%. Cu toate acestea, salariile stagnează pe ultima poziție a clasamentului, chiar și în condițiile în care hotelierii și patronii de restaurante se plâng de lipsa acută a forței de muncă bine calificate.

Să ne întoarcem la salariile medii de la nivel național. Cele mai mari creșteri de salarii nete sunt în domeniile administrației publice. Astfel, salariul net în sectorul de sănătate a crescut anul acesta de la 2.775 lei la 3.505 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 26%, un adevărat record. Salariile din învățământ au crescut cu 15%, de la 2.356 lei la 2.731 lei. Administrația publică și apărarea au avut un avans de numai 6,5%, respectiv de la 3.974 lei la 4.235 lei.

Sunt creșteri semnificative care este posibil să continue și anul viitor. Deocamdată, însă, semnalele sunt divergente. În urmă cu câteva săptâmâni, în documentul trimis către Comisia Europeană, guvenul lua în calcul și scenariul de a îngheța salariile bugetare. Nu era decât o ipoteză de lucru, dar care poate fi luată în considerare. Pe de altă parte, miniștrii guvernului Dăncilă resping ideea înghețării salariilor, ba chiar plusează spunând că legea de salarizare unitară se va aplica în continuare și anul viitor. Iar aplicarea legii va însemna noi creșteri salarile. Desigur, vom avea mai multe detalii privind proiectul de buget și nivelul creșterilor salariale care se vor aplica anul viitor, după încheierea misiunii Fondului Monetar Internațional la București.

În ceea ce privește salariile din sectorul privat, statistica arată creșteri mult mai moderate. Iată cîteva exemple. Anul acesta, recordul este deținut de industria extractivă care a avut o creștere a salariilor cu 24%, de la 3.308 lei la 4.104 lei. Sectorul bancar și cel de asigurări, care a deținut multă vreme primul loc în topul salariilor, a avut anul acesta o creștere modestă, cu numai 4%. În industria turistică salariile nete au urcat la 1.567 lei de la 1.494 lei, cu un procentaj de doar 4,8%. Ceea ce confirmă încă o dată că patronii din turism nu cred că se poate rezolva criza forței de muncă prin mărirea salariilor.

Un caz aparte este cel al industriei de tehnologia informației și comunicațiilor. După ce, anul trecut, industria a trecut prin modificări legislative destul de complicate, anul acesta, industria a crescut salariile medii nete de la 4.975 lei la 5.366 lei, adică un plus de 7,8%. Este ușor de observat că creșterile salariale sunt mult mai mici în sectorul privat. Era de așteptat, pentru că firmele au fost mult mai prudente cu creșterile de cheltuieli, inclusiv cele salariale, chiar dacă vânzările și profiturile au crescut în cele mai multe cazuri.

Este limpede că prognozele legate de creșterea salariilor în sectorul privat sunt mult mai complicat de făcut. Ele depind de predictibilitatea legislației fiscale sau cea a muncii.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here