Acasă Colţul specialistului Economist RFI : Salariile cresc în plină criză a forței de muncă

RFI : Salariile cresc în plină criză a forței de muncă

153
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lipsa forței de muncă devine cronică îndeosebi la nivelul personalului calificat. Deși sunt câțiva ani de când companiile lansează frecvent semnale îngrijorătoare, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) confirmă încă o dată acest lucru. Rezultatele ultimului sondaj realizat în rândul membrilor Consiliului arată că „România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă”. Mesajul transmis de comunitatea de afaceri reprezentată de Consiliul Investitorilor Străini este alarmant: România nu mai este competitivă din punctul de vedere al forței de muncă bine calificată.

În urmă cu doi ani, un sfert dintre cei care au răspuns chestionarului organizației de afaceri reclamau lipsa forței de muncă. Însă, situația s-a deteriorat rapid. Astăzi, s-a ajuns la verdictul care spune că România a devenit necompetitivă.

Problemele pe piața forței de muncă din România nu sunt generate doar de imigrație, fenomenul care, din anii 90, rărește continuu numărul celor care se califică să lucreze în economia românească. Și care, conform ultimului raport ONU, a făcut ca România să înregistreze cea mai mare creştere a diasporei unei ţări, după Siria.

În ultimii ani, companiile s-au lovit și de repetatele creșteri salariale, care pleacă piramidal de la salariul minim stabilit arbitrar de guvern. Și nu se opresc aici. O nouă majorare este anunțată de oficialii români, de la 1 ianuarie 2019. În plus, companiile au suportat tot mai greu concurența cu sectorul public. Nu în ultimul rând, desele schimbări ale legislației fiscale, inclusiv privind contribuțiile pe muncă, s-au adăugat și ele la problemele investitorilor. Dacă alăturăm și lipsa de infrastructură avem tabloul complet.

Ieri, Institutul de Statistică a publicat datele privind costul orar al forței de muncă la nivelul anului 2017. Ele confirmă punctul de vedere al investitorilor străini, doar că abordarea este la nivel statistic, cu cifre seci, puțin spectaculoase. Astfel, costul mediu brut lunar al forței de muncă a fost, în anul 2017, cu 14% mai mare decât în anul precedent, respectiv de 3.223 lei. Costul salarial mediu net a fost de 2.338 lei. Angajatorii au cheltuit, în medie, 4.008 lei pentru un salariat.

La sfârșitul anului trecut, numărul contractelor de muncă a fost de 5.362.000, în creștere cu 138.000 față de anul precedent. Desigur, numărul de contracte de muncă nu echivalează cu numărul de persoane angajate, o persoană putând să aibă două sau mai multe contracte.

Există și un clasament al câștigurilor salariale raportate la media națională. Ierarhia se deschide cu sectorul IT care are salarii de două ori mai mari decât media, urmat de industria bancară și de asigurări, cu un plus de 84%, și de administrația publică, unde salariile sunt cu 64% peste medie. Recent, într-un cotidian economic, liderul sindical Bogdan Hossu declara că administrațiile locale angajează pe bandă rulantă, adică atât cât au bani. Dacă vor mai avea.

Domeniile aflate sub media națională sunt industria turistică cu minus 39% față de medie; construcțiile, minus 37%, un sector aflat, de altfel, în suferință, și tranzacțiile imobiliare, în care salariile sunt mai mici cu 17% față de media națională. Nivelul de salarizare pare destul de surprinzător, dar este posibil ca sectorul imobiliar să ascundă o parte din câștigurile angajaților în comisioane și bonusuri. De asemenea, statistica arată că femeile câștigă cu 4% mai puțin decât bărbații.

În fine, la nivel teritorial, există diferențe semnificative între câștigurile salariale. Lider este, evident, Bucureștiul, cu un câștig mediu net de 3.272 lei, iar la polul opus se află județul Harghita, cu 1.796 lei, Vrancea, 1.800 lei, și Bistrița Năsăud, 1.815 lei. Să ne întoarcem la punctul inițial. Vestea bună este că salariile cresc. Vestea complicată este că firmele găsesc tot mai greu angajați.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here