RFI : Ziua scumpirilor

  180
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Constantin Rudniţchi

  Toamna începe cu scumpiri. Presiunea prețurilor nu va fi doar asupra cetățenilor, ci și asupra companiilor.

  Luna octombrie aduce creșterile de prețuri de toamnă și o serie de vești nu tocmai bune pentru economie. Desigur, cea mai vizibilă este majorarea accizei la carburanți, etapa a doua, care și-a produs deja efectele. Nu mult, dar litrul de carburanți s-a scumpit. Va fi un bun prilej și o bună scuză pentru producători și comercianți să urce și ei prețurile.

  Nu va fi singura creștere de prețuri. Luna trecută, cursul de schimb anunțat de Banca Națională a ajuns practic la 4,6 lei pentru un euro. La casele de schimb, bancare sau independente, euro a depășit deja nivelul de 4,6 lei, iar acest lucru se va vedea în importurile care în mod tradițional cresc în sezonul de toamnă-iarnă. În sensul creșterii prețurilor. Iar piața românească este invadată de importuri, fapt demonstrat de creșterea substanțială a acestora față de anul trecut, concomitent cu creșterea deficitului de balanță comercială. Ceea ce ne arată că nu este vorba doar despre o creștere a importurilor destinate prelucrării (se știe, economia românească este una dependentă de lohn, adică de mărfuri importate care sunt prelucrate și apoi trimise la export). Creșterea deficitului balanței comerciale ne indică faptul că o parte importantă din mărfurile importate sunt consumate în țară, în special bunurile electrocasnice, dar și produsele agroalimentare.

  Tarifele la energia electrică și la gazele naturale livrate populației vor crește și ele. Piața de energie electrică a avut o evoluție aproape de neînțeles. La începutul anului, a existat o adevărată explozie a tarifului energiei electric, urmat de un alt puseu în această vară. Evoluția tarifului este aproape inexplicabilă, dacă avem în vedere că piața de energie electrică a traversat deja procesul de liberalizare, chiar cu succes, se poate spune. Pentru că teama ca liberalizarea va aduce o creștere a tarifelor a fost infirmată de realitate, în sensul că tarifele chiar au scăzut, nu au crescut. Iată că, anul acesta, tendința s-a inversat și creșterea prețului energiei electrice s-a întâmplat. La fel, liberalizarea pieței de gaze naturale va duce la creșterea tarifelor pentru populație. Cumulate, creșterile de tarife la energie electrică și gaze naturale, vor pune presiune asupra facturilor de încălzire și apă caldă în această iarnă, indiferent dacă tarifele mai mari vor fi suportate direct de consumatori sau achitate cu subvențiile primăriilor. Din păcate, în București, problema ELCEN-RADET nu s-a rezolvat nici prin intrarea în insolvență a celor două companii.

  Prețul banilor crește și el. E vorba de dobânzile bancare care au ieșit din epoca minimelor istorice. Acest lucru va fi consfințit în această toamnă chiar de banca centrală, care, mai mult ca sigur, va crește dobânda de politică monetară de la 1,75%. Dobânda cheie a rămas neschimbată la nivelul de 1,75% din data de 6 mai 2015. Decizia BNR de creștere a dobânzii se bazează și pe așteptările inflaționiste, anul acesta prognoza ratei inflației fiind de 1,9%, iar anul viitor de 3%.

  De asemenea, începând cu luna octombrie se va aplica un nou regulament al BNR privind creditele acordate de instituțiile financiare nebancare, norme care vor avea un impact semnificativ asupra creditării practicate de către aceste companii.

  Nu în ultimul rând, o importantă agenție britanică de analiză financiară nu a promovat Bursa de la București la categoria de piață emergentă. Este un eșec dureros, cu atât mai mult cu cât responsabilii Bursei de Valori de la București fac de ani buni eforturi pentru a promova instituția la categoria de piață emergentă. Un statut care ar fi adus mai mulți investitori și cu sume mai mari pe piața de capital din România. Bursa de la București rămâne pe lista de monitorizare a agenției londoneze. În schimb, Polonia a fost promovată la categoria de piață dezvoltată. Așadar, economia românească trebuie să se pregătească pentru ajustările de toamnă. Care în parte vor inhiba creșterea economică de anul viitor.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here