Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Romania Curata – Cadou prin lege :

Romania Curata – Cadou prin lege :

81
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

10% din pădurile României sunt pe cale să ajungă în proprietatea Bisericii

Conform unei propuneri legislative inițiate de 7 deputați și senatori PSD (Liviu Dragnea „vrednic este”, Eugen Beijinariu, Maricela Cobuz, Iuliu Havrici, Alexandru Rădulescu, Virginel Iordache și Ioan Stan), în Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere ar urma să fie introdus un paragraf al cărui impact direct posibil va fi oferirea către biserici a dreptului de proprietate asupra unor păduri pe care le-a avut în folosință ori administrare. Așadar, este vorba de suprafețe pe care Biserica nu le-a deținut vreodată. 650.000 de hectare se află acum în această situație, adică 10% din suprafața forestieră a țării.

Cum arată prevederea propusă:

Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult dobândesc în proprietate suprafețe până la limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia aparțin, recunoscut de lege, dacă acesta le-a avut în folosință sau administrare.

Potrivit expunerii de motive, semnată de cei 7 parlamentari, dobândirea proprietății pentru biserică este un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de de restabilire a adevărului istoric și juridic.

În timp ce opoziția afirmă prin vocea senatorului Allen Colibain de la USR că propunerea nu este nimic altceva decât „o șpagă electorală pentru biserici”, Federația Sindicatelor Silva cere respingerea proiectului, sindicaliștii susținând că o astfel de modificare creează cadrul legal pentru împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe. Prezenți la protest în fața Parlamentului, sindicaliștii au făcut trimitere la jaf și la cumpărarea supunerii preoților.

Recent, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a pierdut procesul cu Romsilva prin care biserica cerea retrocedarea a 16.000 de hectare de pădure pe care le-a avut în administrare. Romsilva a solicitat anularea titlurilor de proprietate pentru 577 de mănăstiri și parohii care au primit câte 30 de hectare în baza legii 1/2000 fără să le fi avut în proprietate vreodată. Așadar, proiectul de lege trece cu vederea decizia instanței și satisface dorința înalt-prelaților direct în lege, oferind astfel posibilitatea tuturor formelor de organizare bisericească să pună mâna pe suprafețele de pădure pe care le-au administrat sau folosit.

Nu în cele din urmă, Ministerul Apelor și Pădurilor nu susține inițiativa legislativă întrucât adăugarea la dreptul de proprietate avut înainte de anul 1948 a unor altor drepturi cum ar fi cele de folosință și administrare, prin modificarea Legii 1/2000, așa cum se propune prin proiectul legislativ, este de natură să distorsioneze profund spiritul legilor fondului funciar.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 19 decembrie 2018, dar decizia finală aparține Camerei Deputaților.

Te încurajăm să îți contactezi deputații din circumscripţia ta și să le ceri să respingă PL-x nr. 9/2019 privind modificarea Legii nr. 1/2000! 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here