Acasă Opinii Romania Curata : De fiecare dată când am votat contra, a ieșit...

Romania Curata : De fiecare dată când am votat contra, a ieșit prost.

196
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alina Mungiu-Pippidi

 Votați pentru, dacă aveți cu cine!

Alegerile europarlamentare de duminică din România nu au nimic de a face cu Europa.

Ele reprezintă pentru PSD un colac de salvare de care să se poată agăța oamenii din spatele lui Dragnea pentru marele lor plan de a dezvolta România prin parteneriate public-private deasupra regulilor transparenței, dat fiind că a noastră clasă politică (nu doar PSD) nu poate construi um kilometru de autostradă dacă nu e clar ce le iese din afacerea asta, iar dintr-un spital ies mai puține voturi ca dintr-o biserică. Și pentru că așa sunt votanții români, că politicianul dezgroapă osul de unde e îngropat, își cunoaște hoarda și nu sapă aiurea.

Pentru Klaus Iohannis și aliații săi temporari și prost controlați din statul paralel, iarăși nu e vorba de vreo Europă.Nu îi preocupă pe ei MTO-ul, co-decizia și pactul fiscal (câți or ști ce sunt), ci doar să folosească europenele pe post de Colectiv 2, cum au încercat cu atîtea moțiuni de cenzură, ca să ajungă la guvernare printr-un puci parlamentar combinat cu o mișcare de stradă. Au uitat că la Colectiv 1, cînd le-a ieșit asta, au produs guvernul Cioloș, prin care și-au făcut jocurile toate serviciile și grupurile de interese mai cu mușchi, nu doar unul, și așa s-a ajuns la victoria din decembrie 2016 a PSD: musai să se reia ciclul, de data asta în alianță cu Victor Ponta, care data trecută trebuia dat jos. Că, nu-i așa, a fost un mare succes!

Alegerile europene din România nu au nimic de a face nici cu integritatea, că altfel partidele se băteau să ofere liste curate. Partidul prezidențial PNL ar fi putut avea 11 candidați pe lista neagră din primii 11 (citiți și veți vedea de ce) – are doar 9 în final. Listele PMP și USR au fără jenă traseiști sau politicieni care, deși tineri, iau ordine de la serviciile de informații, se agită să le crească bugetele, deja proporțional cele mai mari din Europa, sau vor să taie pensiile speciale ale tuturor, minus pensionarii Securității. Am fost așa ocupați în tranziție să ne luptăm cu impostorii Revoluției, gașca lui Codrin Ștefănescu, că a fost uitată categoria cea mai oficială a lor, pensionarii SRI, cu pensii mult peste toată categoriile privilegiate, ce să mai spunem de pensia medie. Evident, nu oportuniștii integrității din politică ne vor aduce aminte de asta. Penali pentru ei sunt numai cei pe care nu îi pot înfrînge la vot. Europa pentru ei nu e cea în care în Austria se dau contracte preferențiale sau în care jandarmii închid universitatea Sorbona ca să nu fie ocupată de studenții pro-veste galbene. Europa noastră nu e cea reală, ci una mai schematică decît din harta din geamul de la Europa Tour.

Toată povestea cu justiția a fost o lungă campanie electorală anti-Dragnea, care a făcut rău, nu a ajutat statul de drept, pentru că Dargnea, în loc să plece în Madagascar a stat și s-a apărat. Și după cum spun de vreo doi ani, cînd nici o parte nu e destul de tare să o elimine pe cealaltă, alegerile nu sunt decît momente irelevante dintr-un război civil în care nicio parte nu e europeană, nicio parte nu are integritate, pagubele colaterale sunt enorme, dar ambele părți nu văd alte alternative decît lupta pentru comoară – puterea și banii statului.

În jur sunt pomi fructiferi, râuri, lanuri, mări. Destui am devenit prosperi fără conexiuni cu statul, s-au produs afaceri de succes, filme, școli particulare, coafoare și teatre. Cu toate astea, bătălia pentru comoară ocupă un loc disproporționat și se transmit semnale catastrofice care vor să ne facă pe toți să credem că avem o miză în lupta lor. Comoara e un os. Trebuie fălci tari și stomac putermic să rozi în comun la el. Sunt mereu căutați recruți noi care să-și rupă dinții pentru a dezgropa osul pentru alții.

A mai vota încă o dată împotrivă, când de fiecare dată a ieșit prost, nu merită.

Dacă aveți pentru cine, votați.

Avînd marele noroc de a dispune de alegerile celor trei milioane de români rezidenți în Europa, eu votez partidul verde din Germania și pe un camarad în lupta anticorupție, Daniel Freund de la Transparency International Bruxelles, care luptă de ani de zile pentru a face mai integre și mai puțin ipocrite instituțiile europene. A luptat să se introducă registrul de lobby, a făcut un inventar al marilor companii care trag de uși pe acolo și a numărat cîți dintre foștii comisari lucrează pentru firme pe care le-au reglementat după ce își termină mandatul (mai mult de jumătate!). Daniel are 700 de followers pe Facebook că nu e un influencer, deși foarte cunoscut, a investit în ce face, nu în el însuși, și avea doar profil Linkedin pînă să candideze. Cred că o să strîngem destule voturi verzi ca să îl trimitem pe Daniel să se ocupe de conflictul de interese în Parlamentul european și regret numai că nu vă putem oferi o listă curat verde cu oameni ca el în România. Poate data viitoare! Iar dacă votați în Germania, iată, mai aveți o opțiune de care poate nu știați!

Alegeri pașnice!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here