Acasă Colţul specialistului Sondaje, Studii Romania Curata : Românii, cei mai mari consumatori de știri false...

Romania Curata : Românii, cei mai mari consumatori de știri false din Europa de Est (raport)

170
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Știrile false sunt creditate ca fiind adevărate de peste 10% dintre locuitorii a șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, arată o cercetare sociologică realizată de think tank-ul slovac GLOBSEC, citat de PressOne. România ocupă locul 1 în acest clasament, cu un procent de-a dreptul îngrijorător din populație care crede în știrile false și de propagandă: 31%. Suntem urmați de Slovacia, Polonia și Cehia.

Sursa: raportul GLOBSEC Trends 2017

Pe de altă parte, cercetarea arată că 57% dintre români nu au încredere în mass-media și cred că realitatea este profund diferită de cea reflectată de presă. Cu toate acestea, peste un sfert dintre români consideră site-urile de propagandă și dezinformare ca fiind surse relevante de informare.

Cercetarea arată că Slovacia este țara cu cea mai mică susținere pentru valorile occidentale: abia 21% din populație se consideră ca fiind parte din cultura vestică. Procentul din România depășește 50%.

Printre motivele de respingere a Occidentului se numără dorința de a conserva propriile valori și tradiții naționale, precum și opinia că vesticii îi tratează pe estici cu superioritate, nu ca pe niște egali, arată studiul citat.

Mai departe, România Polonia și Croația sunt singurele țări, dintre cele șapte, care ar accepta ca NATO să dezvolte baze militare pe teritoriul lor. Apartenența la NATO este considerată, totuși, ca oportună și importantă pentru securitate.

România și Polonia sunt țările cu procentul cel mai mare de populație care susține apartenența propriei țări la NATO (87%, respectiv 91%). Procentul este asemănător și la răspunsul privind susținerea pentru o eventuală intervenție militară în sprijinul unui aliat atacat. 75% dintre români ar vota să rămânem în NATO, în eventualitatea unui referendum, mai arată studiul.

Același studiu arată însă și altceva: 35% dintre români ar prefera un sistem de guvernare autocrat, cu un lider puternic și mai multă ordine, în timp ce 60% susțin un sistem bazat pe democrație liberală. Cel mai interesant raport între aceste două procente este cel din Ungaria, unde 71% din populație susține un sistem bazat pe democrație liberală.

Vestea bună este că, în afară de Cehia, majoritatea populației din cele șapte țări este fermă în opțiunea de a rămâne parte din Uniunea Europeană. Mai mult, există țări ai căror lideri au discurs eurosceptic, dar a căror populație vrea să rămână în interiorul UE. Ungaria e cel mai bun exemplu: 79% dintre maghiarii chestionați vor să rămână în UE.

De altfel, Uniunea Europeană beneficiază, în continuare, de o largă susținere în Est – nimeni nu-și dorește să revină sub influența și controlul Rusiei.

Studiul celor de la GLOBSEC a fost derulat în România, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar metoda de cercetare a fost interviul direct. Concluziile pot fi consultate în detaliu in Romania Curata .


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here