Romania Curata : USR propune modificarea Legii CCR…

  111
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  USR propune modificarea Legii CCR pentru eliminarea riscului de politizare a instituției

  Partidul Uniunea Salvați România va depune, miercuri, un proiect de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, care să accentueze libertatea judecătorilor constituționali de a formula opinii separate.

  Ideea proiectului de lege a apărut după ce în urmă cu doar câteva zile motivarea unei decizii controversate a Curții Constituționale a României a fost publicată fără a mai include și opinia separată exprimată de judecătoarea Livia Stanciu.

  Opinia Liviei Stanciu care critica decizia CCR ce obligă Parlamentul să impună un prag valoric în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu nu a mai fost reprodusă în Monitorul Oficial odată cu decizia emisă de Curtea Constituțională deoarece nu a respectat noile reguli de redactare. Aceste reguli au fost introduse săptămâna trecută printr-o Hotărâre de organizare internă emisă de președintele CCR Valer Dorneanu.

  Valer Dorneanu, de la munca de partid in PCR si PSD, la președinția CCR

  ”Hotărârea de organizare internă cu privire la opiniile separate este inoportună și nelegală, încălcând prevederile art. 145 din Constituției si cele ale art. 59 alin (3) din Legea 47/1992. Aceasta Hotărâre devine un veritabil instrument de cenzură la adresa judecătorilor constituționali care se află în minoritate”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

  ”Practica juridică folosește dintotdeauna instituția opiniei separate ca o garanție a libertății de exprimare și a libertății de opinie a judecătorilor și dă posibilitatea manifestării unor ideologii diferite sau a unei abordări filozofice diverse a dreptului”, a adăugat deputatul Silviu Dehelean.

  Proiectul USR propune modificarea și completarea unor articole din Legea 47/1992 astfel încât să accentueze libertatea judecătorilor constituționali de a formula opinii separate și să statueze obligativitatea publicării opiniei separate în forma prezentată de autorul ei, fără nicio ingerință din partea celorlalți judecători.

  Proiectul introduce, de asemenea, noi condiții pentru numirea în funcția de judecător constituțional, respectiv cea de a deține titlul universitar de doctor în drept și cea de a nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii nouă ani. Aceste condiții au rolul de a asigura îndeplinirea criteriilor de integritate și de independență politică a judecătorilor CCR.

  ”Curtea Constituțională este o instituție fundamentală pentru democrația noastră. Deși sunt numiți de către Camera Deputaților, Senat și Președintele României, judecătorii Curți Constituționale trebuie să fie imparțiali, iar deciziile lor nu trebuie afectate de considerente de ordin politic. Pentru a da eficiență principiului independenței judecătorilor Curții Constituționale USR consideră oportun a introduce între criteriile de selecție a judecătorilor Curții Constituționale condiția ca aceștia să nu fi fost membri într-un partid politic în ultimii 9 ani”, a declarat deputatul Stelian Ion, membru în Comisia juridică.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here