Acasă Jurnalul Bucurestiului Editorial Jurnalul Bucurestiului România „democrată” s-a prăbuşit în sclavagism de Alexandru Amititeloaie

România „democrată” s-a prăbuşit în sclavagism de Alexandru Amititeloaie

186
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Învăţasem la istorie că omenirea a parcurs de la începuturile ei mai multe perioade, respectiv comuna primitivă, sclavagismul, feudalismul, capitalismul şi socialismul ca o treaptă de trecere spre comunism. România ajunsese, să zicem, în socialism, însă prin propaganda de partid, prin diferite denumiri şi simboluri se cultiva teza că socialismul este doar o etapă intermediară spre împlinirea „visului de aur” al omenirii, comunismul. Şi, într-adevăr, 1989 ne-a convins că s-a trăit doar un „vis”, o iluzie.
La lecţiile de partid şi în retorica liderilor se foloseau mesaje stereotip, lozinci, sloganuri etc. considerate mai la îndemână şi mai „convingătoare” decât abordările ştiinţifice, care oricum n-ar fi putut evita imaginea utopică a acestui, să zicem proiect. „La orizont se arată zorii comunismului” clamau activiştii, care nici măcar nu-l citise pe Marx. Dacă ar fi deschis un dicţionar ar fi aflat că orizontul este linia imaginară care uneşte cerul cu pământul şi cu cât te apropii de ea cu atât se depărtează.
Oricum, să zicem că înainte de 1990 România se afla în socialism, o etapă istorică postcapitalistă. Cât de capitalistă a fost ea înainte de socialism este o altă problemă. Activiştii capitalismului de azi, unii dintre ei foşti activişti ai socialismului de ieri, susţin că dacă România n-ar fi intrat în sfera de influenţă sovietică şi, deci, n-ar fi trecut la socialism ar fi atins un nivel de dezvoltare comparabil cu al statelor occidentale. Cu o singură condiţie, aş spune, să fi avut şi ea colonii pe care să le exploateze iar bogăţiile acestora să se fi adunat în „metropola” Bucureşti. Aceşti propagandişti ignoră, cu bună ştiinţă, faptul că în timpul pe care ei îl proslăvesc, România a avut, sub anumite aspecte, statutul de colonie, iar Bucureştiul n-a fost o metropolă precum Londra, Parisul, Roma, Madridul, Viena, Lisabona şi lista poate continua. Acest statut de colonie s-a reabilitat foarte repede după 1990 şi chiar într-o formă mult mai agresivă decât în precedentele etape.
Deci, anul 1989 marchează pentru România un recul istoric, respectiv revenirea la capitalism. Însă luând-o în jos pe panta istoriei, nu prea i-au ţinut frânele, şi s-a prăbuşit în sclavagism. Ar părea o glumă, un joc de cuvinte sau o iluzie optică dacă realitatea n-ar arăta că într-adevăr aşa stau lucrurile.
Organizaţia australiană independentă Walk Free Foundation care se ocupă de monitorizarea sclaviei la nivel mondial, încercând, prin aceasta, să antreneze factorii de răspundere în lupta împotriva acestui fenomen, menţionează în raportul său de anul trecut, Global Slavery Index, că România este cea mai mare sursă de sclavi pentru ţările occidentale, cifra avansată fiind de 1 243 400 de persoane, cetăţeni români. Raportul defineşte „sclavia modernă” ca fiind acea situaţie în care o persoană este privată de libertate prin frică, violenţă, forţă sau abuz de putere cu scopul de a fi exploatată. Stranie realitate dacă ne aducem aminte că ceea ce a dinamitat societatea românească în decembrie 1989 a fost tocmai dorinţa de libertate. Să fie paradoxul istoric atât de crud încât să ajungă românii să tânjească după libertatea dinainte de 1990?!
Deşi ar fi trebuit ca acest raport să zguduie clasa politică şi guvernarea de la Bucureşti, pentru că acesta este scopul organizaţiei menţionate mai sus, respectiv să antreneze factorii guvernamentali în lupta împotriva acestui fenomen, pe malurile Dâmboviţei domină în continuare o formă gravă de autism şi „aleşii” nu se simt deloc deranjaţi de dramele prin care trece poporul. Se pare că şi mass media este contaminată de această maladie pentru că în afara unor date sumare prezentate de Pro tv nimeni altcineva nu s-a încumetat să aducă în atenţia publicului acest grav recul istoric. Iată că prin autocenzură şi vectorii de informaţie din zilele noastre pătrund în societatea sclaviei moderne.
Dacă guvernarea tace, pentru că a lucrat profund şi devastator la degradarea societăţii româneşti, la alterarea sentimentelor de solidaritate, unitate, demnitate şi mândrie naţională, sclavia fiind o consecinţă a acestei degradări, de care guvernarea postdecembristă, indiferent de culoare, nu se poate scuza, de neînţeles este atitudinea de ignoranţă a presei. Oare în ce mai constă libertatea şi independenţa ei pe care o declamă atât de zgomotos?!
Dacă am ajuns în sclavagism înseamnă că ne-aşteaptă în viitor faptele de glorie ale bravilor noştri voievozi şi poate atunci se va deştepta poporul, mai ales că aceştia, adică voievozii, n-au fost deloc blânzi cu trădătorii şi cu vânzătorii de neam şi ţară.

Iaşi, 07 martie 2017


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here