Romania Libera : Kovesi nu-i începutul şi sfârşitul DNA.

  128
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Hoţii tot la puşcărie vor ajunge, spre spaima lui Ghiţă & Co

  de George Mioc

  Ar fi inacceptabil ca, la un an de la Colectiv, banda pe care românii au alungat-o în octombrie 2015 să se întoarcă la putere, în loc să ajungă la puşcărie. Bătălia cu marii hoţi ai României, personajele care au sifonat sute de milioane de euro – „marii corupţi”, ca să folosesc un termen uzat – este la moment de răscruce. Niciodată nu au fost atât de agresivi şi de obraznici. Niciodată nu au simţit că sunt atât de aproape de a bloca toate instituţiile care li se opun, care le cercetează hoţiile, le fac dosare şi îi bagă în puşcărie.

  Pentru că, să recunoaştem, situaţia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este critică pentru lupta anti-corupţie. Este esenţial ca, indiferent de soarta doamnei Kovesi, subordonaţii ei din DNA – poliţia judiciară şi procurorii – să-şi continue munca. Dacă CNATDCU va decide că dânsa a plagiat, va urma o ofensivă mediatică formidabilă a tuturor celor condamnaţi sau în curs de condamnare. Vor încerca să se martirizeze, vor susţine că sunt victime, vor începe să ne dea lecţii de tip „v-am spus noi…”. Nu trebuie să acceptăm! Nu trebuie să acceptăm ca un personaj precum Sebastian Ghiţă, care s-a îmbogăţit din contracte dubioase cu statul, căruia trebuie să-i mulţumim pentru uriaşele cozi de la ghişee şi pentru sistemele informatice care pică sistematic, să ne dea lecţii de etică.

  Nici Ghiţă nu mai ştie câte dosare are, fie în instanţă, fie în curs de finalizare la DNA. Este o chestiune de timp până când va ajunge alături de ceilalţi moguli care visau să pună preşedinţi, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu. Indiferent de situaţia şefei DNA, Ghiţă este ultimul personaj care să discute despre cinste. Însă, desigur, o va face.

  Întreaga reţea controlată de Ghiţă se va alia cu Antena 3 şi va încerca să ne ducă înapoi, la începutul anilor 2000, când nu exista ANI, când declaraţiile de interese nu consemnau contractele cu statul, când PNA-ul aresta funcţionari de mâna a treia şi nici un înalt demnitar nu era ameninţat de perspectiva închisorii.

  Eu cred că acestei ofensive politice şi mediatice trebuie să i se răspundă prin câteva măsuri relativ instituţionale relativ simple şi uşor de implementat:

  – Dublaţi numărul de procurori DNA şi creşteţi numărul de poliţişti judiciari până al nivelul solicitat de doamna Kovesi.

  – Rezolvaţi problemele de personal şi de legislaţie, astfel încât direcţia generală de executări silite din cadrul ANAF să poată lucra din plin. ANAF este incorect refuzând să prezinte periodic, public, situaţia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi lăsând publicul să creadă că aceasta este misiunea DNA.

  – Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) trebuie să aibă un şef şi să-şi înceapă activitatea. De câteva luni, nu mai ştim nimic despre această instituţie subordonată ministrului Prună. Puneţi poprire pe bunurile provenite din infracţiuni, asta îi va speria pe marii hoţi aproape la fel de rău ca şi puşcăria.

  – Aştept de la ministrul de Interne să anunţe un plan concret de reorganizare a direcţiei de informaţii şi a Oficiului pentru Protecţia Martorului. Aici, în SUA, martorii acoperiţi sunt esenţiali pentru combaterea unor infracţiuni majore. Dacă însă, în România, Oficiul pentru Protecţia Martorilor nu poate garanta securitatea celor protejaţi, ba dimpotrivă, şefii ei acţionează ca nişte mafioţi, nimeni nu va intra în acest program.

  – Am abandonat proiectul de lege privind confiscarea extinsă? În august, citisem că el va fi depus „în curând” la Parlament. Doamna ministru Prună, ştiţi foarte bine că acest Legislativ nu va adopta un astfel de proiect: emiteţi o ordonanţă de urgenţă.

  Însă mai important decât măsurile instituţionale, care ar trebui să vină din partea Executivului, este sprijinul popular pentru lupta anti-corupţie. Preşedintele Iohannis, de câte ori a crezut că nu-l vede nimeni, a făcut numiri dubioase. Ultima dintre acestea: noul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, pe care Victor Ponta a lăudat-o ca fiind „o rază de speranţă”.

  Preşedintele Iohannis trebuie motivat de mii de protestatari, ca să înţeleagă clar că nu se poate juca cu soarta DNA. Este esenţial ca un posibil viitor şef al DNA să fie fără pată şi extrem de curajos, aşa cum au fost, de exemplu, celebrii procurori anti-mafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino. Putem găsi oameni ca ei şi între magistraţii români!

  P.S. Cât despre doamna Kovesi, dacă CNATDCU decide că a plagiat, trebuie să plece. Dacă ea ştie că este vinovată, ar fi preferabilă o demisie de onoare înaintea deciziei oficiale, pentru a salva onoarea DNA.

  Nu trebuie să fim şocaţi de perspectiva ca doamna Kovesi să fi păcătuit. Istoriile îngerilor căzuţi sunt vechi de când lumea. Uitaţi-vă peste fresca „Scara Raiului” de la Mânăstirea Suceviţa şi veţi vedea acolo că şi cei ajunşi pe treapta cea mai de sus pot pica în mrejele celor răi.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here