Acasă Informatii Informatii DNA Romania Libera : Șeful DIPI, Rareş Văduva, ACUZAT de DNA…

Romania Libera : Șeful DIPI, Rareş Văduva, ACUZAT de DNA…

232
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Șeful DIPI, Rareş Văduva, ACUZAT de DNA de obstrucționarea Justiției și protejarea lui Gabriel Oprea. Metoda de ascundere a probelor: clasificarea ca documente secrete

de Mara Ivanov, Ondine Ghergut

Șeful DIPI, Rareş Văduva, ACUZAT de DNA de obstrucționarea Justiției și protejarea lui Gabriel Oprea. Metoda de ascundere a probelor: clasificarea ca documente secrete

UPDATE: Rareș Văduva, actualul șef al DIPI – serviciul secret al Internelor – este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, obstrucționarea Justiției, fals intelectual, uz de fals, delapidare. Între altele, ar fi transmis un ordin pentru ascunderea probelor din dosarul în care au fost inculpați pentru deturnări de fonduri fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, și fostul șef DIPI, Nicolae Gheorghe, spun surse judiciare.

Metoda de ascundere a probelor a fost clasificarea acestora ca fiind secrete. Invocând caracterul secret al documentelor, Rareș Văduva ar fi refuzat să le pună la dispoziția procurorilor, spun surse independente. Rareș Văduva a refuzat să comenteze acuzațiile.

La DNA sunt audiați mai mulți ofițeri DIPI . Între aceștia s-ar afla și fostul adjunct al DIPI, Nelu Zărnică, trimis în judecată în prima parte din dosar în care este judecat și fostul ministru Gabriel Oprea. DNA confimă deschiderea noului dosar care vizează deturnările de fonduri de la DIPI.

Ce confirmă DNA

“După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat” susține DNA.

Potrivit DNA, “în prioada 2014-2015, persoane cu funcții de conducere în cadrul ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) – au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative. Astfel, banii ce urmau a fi folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol prin documente falsificate. În aceeași perioadă, sub pretextul unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul DIPI și-au însușit sume de bani și diverse produse”.

Clasificarea informațiilor, modalitatea de a ascunde deturnarea fondurilor

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice” susține DNA.

—–

Potrivit DNA, banii DIPI destinați acțiunilor operative ale serviciului secret al Ministerului de Interne au fost cheltuiți nelegal  pentru un autoturism de lux, marca Audi A8,  cu care să se deplaseze ministrul Gabriel Oprea, pentru dotarea biroului ministrului cu canapele de lux  și cu jacuzzi. Tot din banii DIPI, șeful serviciului secret Nicolae Gheorghe i-a cumpărat cadouri ministrului, cum ar fi parfum de 3.700 de lei  sau un ceas de 5.000 de lei .

În acest dosar Rareș Văduva a fost audiat ca martor. În declarațiile date la DNA ar fi acoperit deturnările de fonduri operative de la DIPI de care erau acuzați Oprea și Gheorghe. În momentul deturnărilor de fonduri, Rareș Văduva era adjunct al șefului DIPI, Nicolae Gheorghe.

Redăm declarația lui Rareș Văduva dată în dosarul Oprea-Gheorghe, care l-ar fi transformat pe actualul șef DIPI din martor în suspect: „Motivele care au stat la baza deciziei de achiziţionare a vehiculului au fost nişte informaţii primite de la un alt serviciu de informaţii, potrivit cărora Gabriel Oprea făcea obiectul unei activităţi informativ-operative din partea unui serviciu de informaţii extern, despre care s-a apreciat că s-ar putea să aibă scopuri care puneau în pericol activitatea  de vicepremier“.

Între timp, la dosarul disjuns din cel trimis în judecată ar fi apărut noi probe care ar demonstra că actualul șef DIPI, Rareș Văduva, ar fi implicat în acoperirea deturnărilor de fonduri de la serviciul secret al Internelor.

Ce a declarat Rareș Văduva după ce a ieșit de la DNA

“Toate informațiile clasificate rămân clasificate” a spus Văduva în legătură cu declarația dată de el în prima parte din dosar în care fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, si fostul șef DIPI, Nicolae Gheorghe, au fost trimiși în judecată pentru cheltuirea ilegală a fondurilor serviciului secret al Internelor.

În cursul zilei de luni vor fi audiate și alte persoane de la DIPI în noua cauză penală disjunsă din dosarul în care au fost deja trimiși în judecată fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, și fostul șef DIPI, Gheorghe Nicolae, spun surse judiciare.

Inculparea lui Văduva continuă seria neagră a dosarelor penale în care sunt inculpați șefi al serviciului secret al Ministerului de Interne, serie începută cu arestarea preventivă, inculparea și trimiterea în judecată a lui Cornel Șerban, fost șef DIPI, și a lui Petru Pitcovici, în martie 2009.

—-

Noul dosar în care este urmărit penal Rareș Văduva, este o disjungere din dosarul în care au fost trimiși deja în judecată Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, Gheorghe Nicolae, fost șef DIPI, Nelu Zărnică, fost adjunct al șefului DIPI, Gabriel Nicolae Pavel, șeful Departamentului Juridic al serviciului, precum și Marian Iacob, fost șef al departamentului administrativ.

Potrivit procurorilor DNA, în ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Oprea Gabriel.

De asemenea, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative. În aceeași manieră au procedat și inculpații Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.

—–

Comisarul-şef Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne se află la Direcţia Naţională Anticorupţie unde urmează să fie audiat într-un dosar dosar de corupţie. Văduva este şeful DIPI din februarie după ce predecesorul său Nicole Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea. În acea perioadă, Văduva era adjunct al DIPI.

La intrare, Rareş Văduva nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu dosarul în care a fost citat şi a spus că nu ştie în ce calitate a fost chemat.

La DNA vor fi chemate si alte persoane pentru audieri

Ştire în curs de actualizare


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here