Romanian Global News : Klaus Iohannis cere urgentarea adoptării legislaţiei necesare pentru votul în diaspora, dar creează și o controversă legată de acordarea cetățeniei române etnicilor români din Balcani și Ucraina

  208
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


  Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora, Președintele reiterând urgenţa adoptării legislaţiei pentru votul din diasporă și Basarabia şi cerându-le să se implice în dialogul cu partidele, pentru găsirea unei soluţii fezabile, transmite Romanian Global News.

  Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 21 mai a.c., la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii din circumscripția electorală Diaspora. Temele de discuție au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din afara granițelor, îmbunătățirea comunicării cu reprezentanții comunităților de români și a calității serviciilor consulare, precum și dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

  Președintele României a reiterat urgența adoptării legislației necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiții de către toți românii din afara granițelor. În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara graniţelor ţării.

  În privința îmbunătățirii relației cu românii din străinătate, Președintele României a apreciat că rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente și crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanților diasporei în definirea politicilor statului român privind comunitățile din afara țării.

  Președintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunțat în programul prezidențial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog și de cooperare pentru instituții precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern și Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăți performanța lor.

  Președinte Klaus Iohannis a reiterat interesul său pentru ca cetățenii diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertățile și de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, și să-și păstreze identitatea culturală, dreptul la educație și informare.

  Parlamentarii din circumscripția electorală Diaspora și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului prin corespondență, prin adoptarea unei legi în materie, și au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara granițelor de un număr mai mare de parlamentari față de cel existent în prezent.

  Declarații ale deputatului Eugen Tomac după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Ce le-a spus Iohannis?!


  La discuțiile de la Cotroceni, președintele a discutat cu parlamentarii pentru diaspora despre mecanismele de vot de care trebuie să beneficieze românii de peste hotare la alegerile viitoare, spune președintele PMP, Eugen Tomac, citat de B1 Tv, preluat de Romanian Global News.

  Acesta susține că și-a exprimat punctul de vedere cu privire la această inițiativă, subliniind că a elaborat acest proiect privind votul prin corespondență alături de colegii din PMP, și “sper că se va ține cont de opiniile noastre”.

  Tomac a declarat că “președintele simte că există o reticență din partea partidelor în ceea ce privește votul prin corespondență” și nu crede că este o variantă bună acum, informează B1 TV.

  De altfel, inițiatorul legii privind votul prin corespondență spune că este dezamăgit de faptul că la trei săptămâni de la alegerile din toamnă, PSD și PNL au respins această lege.

  “Sper ca din proiectul de lege pe care l-am propus noi să iasă o lege bună care să răspundă unei necesități. Dacă nu facem asta, statul român îi sancționează pe români. Faptul că nu le creează condiții pentru exercitarea unui drept garantat de Constituție, statul intră în contradicție cu tratatul european”, precizează Tomac.

  Un alt subiect de discuție a fost reprezentarea românilor din străinătate în Camera Deputaților. Președintele PMP crede că cei patru parlamentari care reprezintă interesele românilor plecați peste hotare sunt prea puțini.

  În declarația difuzată de B1TV, Eugen Tomac dezvăluit faptul că în cadrul discuțiilor cu Președintele a întrebat dacă legea privind acordarea cetățeniei române etnicilor români din Balcani și zona din Ucraina neacoperită de actuala lege a cetățeniei, va fi sprijinită de Președinte. Conform declarației de mai jos a lui Eugen Tomac, Președintele ar fi refuzat sprijinul pentru această lege.

  Vezi declarațiile: http://www.b1.ro/stiri/politica/eugen-tomac-dupa-discutiile-cu-iohannis-presedintele-simte-ca-exista-o-reticenta-din-partea-partidelor-in-ceea-ce-priveste-votul-prin-corespondenta-112063.html

  Romanian Global News a luat legătura și cu alți participanți la întâlnire care au afirmat că este posibil ca președintele să nu fi înțeles exact speța și de aceea să fi răspuns în acel mod.

  Pentru a clarifica lucrurile, Romanian Global News va face o solicitare oficială pentru a afla punctul de vedere al Președintelui României legat de acest subiect extrem de sensibil pentru sute de mii de etnici români din Balcani și Ucraina.

  După cum se poate vedea aici (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=13558) proiectul de lege care va facilita acordarea cetățeniei etnicilor români din Balcani și Ucraina, are avize pozitive de la trei comisii ale Parlamentului României, fiind aprobat și de Senat. Camera Deputaților fiind în acest caz cameră decizională.

  Un proiect similar acestuia a fost respins de plenul Camerei cu ceva timp în urmă, generând comentarii extrem de dure ale liderilor românilor din Balcani și Ucraina, care au acuzat Camera Deputaților de trădarea intereselor românești.

  Trădătorii intereselor naționale, 128 – deputaţi PSD şi 82 – deputaţi PNL, 12 UDMR, 14 PC-PLR și 12 Minorități, au mai dat o lovitură românilor din Balcani, dar și celor din regiunea transnistreană, Ucraina sau Ungaria

  Bucureştiul nu ne vrea! 
Lovitură ruşinoasă dată românilor din Balcani

  Reamintim că legi similare au numeroase state europene care au comunități în afara frontierelor lor. Germania, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Spania, Irlanda sunt țări membre UE care au adoptat o legislație care le permite să acorde cetățenie pe criteriu identitar și istoric, adică ce se solicită în inițiativa legislativă aflată la Camera Deputaților.

  Chiar tatăl lui Klaus Iohannis a primit cetățenia germană pentru că era etnic german din România.

  Ar fi foarte grav dacă Președintele României ar refuza acest drept sutelor de mii de români/aromâni/meglenoromâni, drept pe care alte state europene îl acordă conaționalilor lor din afara frontierelor. Ar suna a trădare a intereselor românești !

  Asta în condițiile în care, urmare a legislației proaste a statului român, mii de români sunt ademeniți de state ca Grecia, Bulgaria, Ungaria, care le acordă cetățenia pe o procedură extrem de simplă, indepărtându-i astfel de Țara Mamă și de identitatea românească. Astfel de lucruri se petrec în Albania, Macedonia, Serbia și Ucraina, adică exact în comunitățile românești care ar fi vizate de proiectul legislativ discutat acum în Camera Deputaților.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here