Romanian Global News : Trupele de ocupație ale Rusiei din regiunea transnistreană…

  100
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Trupele de ocupație ale Rusiei din regiunea transnistreană alături de trupele separatiste la exerciții militare comune. Atașatul militar rus a refuzat să se prezinte la Ministerul Apărării de la Chișinău

  29_trupe_de_ocupatie_ruse_transnistriaAtașatul militar al Federației Ruse a refuzat să se prezinte la Ministerul Apărării de la Chișinău pentru a oferi explicații cu privire la participarea așa zisului Grup Operativ al Trupelor Ruse, în fapt armată de ocupație, alături de trupele transnistrene, la aplicațiile militare defăşurate pe 2 august în apropierea Tiraspolului, transmite Romanian Global News.

  29_tr_ruseAceste exerciții au avut loc în pofida angajamentului asumat de partea transnistreană și cea rusă de a nu crea situații tensionate în Zona de Securitate pe durata vacanței Comisiei Unificate de Control.

  „Atașatul militar al Federației Ruse a refuzat să vină, invocând ca are altă întâlnire. Altă dată nu a fost stabilită, pentru că nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima dată când Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicații împreună cu trupele transnistrene. Ei ne sfidează pe față”, a declarat pentru Deschide.MD ministrul Apărarii, Anatol Șalaru.

  Vicepremierul pentru Reintegrare al R. Moldova , George Balan, a declarat pentru www.deschide.md că separatiștii transnistreni și rușii au încercat să îngrădească accesul la fața locului al observatorilor militari ai CUC care s-au deplasat spre Tiraspol.

  „Observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control au fost blocați de ruși și transnistreni. Cel puțin, cunosc sigur că observatorii au fost blocați ieri seara. Nu cunosc alte detalii. Am rugat și niște diplomați străini să verifice, însă, când au ajuns acolo, nu mai era nimic”, ne- a declarat George Balan.

  Totodată, Comisia Unificată de Control ne-a confirmat că observatorii militari au ajuns până la urmă la fața locului unde au documentat cele întâmplate. Observatorii au constatat faptul că aplicațiile s-au desfășurat cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

  Menționăm că la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie delegațiile au convenit că, în perioada concediului de vară al reprezentanților Comisiei, părțile se vor abține de la acțiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni și să destabilizeze situația din Zona de Securitate. Toate părțile, inclusiv cea transnistreană, condusă de co-președintele delegației Oleg Beliak, și cea rusă reprezentată de co-președintele delegației, Evgheni Vereșceaga, au susținut această inițiativă a delegației moldovenești. Subliniem că vacanța Comisiei Unificate de Control a început la 1 august și va dura până la 15 septembrie, zi în care delegațiile se vor reuni într-o nouă ședință. Cu toate acestea, aplicațiile nesancționate ale trupelor rusești și cele transnistrene au început chiar a doua zi de vacanță anuală a CUC.

  Potrivit CUC, aceasta nu este prima încălcare de acest gen. Exerciții similare, în perioada vacanței CUC, au avut loc și anul trecut în apropierea satului Cocieri.

  Amintim că pe 2 august, la ieșirea din Tiraspol spre Nistru, au fost observate unități de transport blindat pentru trupe (BTR) și autospeciale Ural, care au însemnele Forțelor de Menținere a Păcii, însă care aparțineau, de fapt, Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Aceste aplicații nu ar fi coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control.

  Economia regiunii transnistrene în picaj!

  Regiunea transnistreană trece printr-o criză economică profundă. Indicatorii economici au scăzut la toate capitolele. Bunăoară, în primele șapte luni ale acestui an nivelul comerțului extern al Transnistriei a scăzut cu 25 la sută față de anul trecut. În aceste condiții exportul s-a redus cu 12%, iar importul cu mai bine de 30%.

  De remarcat e că anul trecut de două ori a scăzut importul din Ucraina. Funcționarii de la așa-numitul minister al dezvoltării economice al Transnistriei comentează această scădere dramatică, punând-o pe seama măsurilor de blocare introduse de partea ucraineană.

  Potrivit analiștilor de la Expert Grup, criza economică din regiunea transnistreană se adâncește, pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităților de export, dar și a divergențelor politice majore în ajunul „alegerilor prezidențiale”.

  Deși economia din stânga Nistrului s-a redus cu un neverosimil 20% în 2015, aceasta nu dă semne de revenire. Pe fondul reducerii dramatice a veniturilor populației, inclusiv a remiterilor, dar și deficitului de valută străină, importurile s-au comprimat cu circa o treime T2-2016, față de anul precedent, spun experții.

  Mai mult, nivelul înalt de incertitudine economică și socială din regiune a alimentat emigrarea de capital către Ucraina și malul drept al Nistrului, iar acumularea de capital urmează să scadă cu circa 20%. În aceeași perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5%, în mare parte din cauza menținerii fixării “cursului de schimb al rublei transnistrene”, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here