Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Sacrificiile profesiei de medic

Sacrificiile profesiei de medic

1275
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

  Despre sacrificiile pe care le presupune profesia de medic ne-au vorbit două remarcabile femei  un specialist ATI, managerul Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban,  şi medical chirurg din cadrul Departamentului de Chirurgie şi Transplant Hepatic dr.Oana Stănciulea, din cadrul aceluiaşi institutut.
   Dr. Oana Stănciulea consideră că ,,medicina este o profesie care poate fi făcută numai cu pasiune. Alegerea acestei profesii implică încă de la început dedicare totală şi conştientizarea faptului că pentru a atinge şi a menţine un anume nivel de performanţă este nevoie de muncă susţinută atât în perioada de formare pe parcursul rezidenţiatului cât şi după aceea. Satifacţiile profesionale sunt foarte mari şi în opinia mea depăşesc cu mult neajunsurile apărute pe parcursul drumului.
   Am avut norocul de a mă forma ca medic chirurg într-un centru de renume , şi anume în Departamentul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.
 Încă din perioada rezidenţiatului am avut posibilitatea să mă dezvolt în domeniul ales, şi anume în chirurgia minimal invazivă-chirurgie laparoscopică şi robotică. Sigur că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu aş fi avut această ocazie de a lucra într-un centru dotat cu cea mai nouă tehnologie. Din anul 2008 avem în Institutul Clinic Fundeni sistemul robotic DaVinci  cu care până în prezent au fost efectuate în clinică peste 1000 de intervenţii chirurgicale. Este pentru mine un motiv de mândrie şi de satisfacţie profesională că am putut fi implicată încă de la început în acest domeniu fascinant al chirurgiei, sub îndrumarea Domnului Profesor Irinel Popescu.
   Momente extrem de frumoase trăiesc de asemenea în preajma sărbătorilor, atunci când primesc numeroase mesaje de felicitare de la pacienţii pe care i-am îngrijit în decursul timpului şi care reprezintă o sursă enormă de satisfacţie şi îmi oferă  energia de a continua cu entuziasm pe acest drum lung ,uneori anevoios ,pe care am pornit în urmă cu mai bine de 20 de ani. Sigur că există şi o serie de neajunsuri, principalul fiind reprezentat de timpul liber limitat pe care îl pot petrece cu familia şi prietenii.
   Conf.dr. Carmen Orban considera că extrem de important în viaţă este să alegi profesia care îţi place.
    ,,A fi medic anestezist şi să îţi placă ,înseamnă că ţi-ai împlinit menirea profesională şi nu numai.A fi anestezist,înseamnă că eşti în gardă tot timpul, că trebuie să ştii aproape orice din medicină. Această specialitate  ,înseamnă să  trăieşti la înălţime,să  faci sporturi extreme,să iubeşti viaţa. Presupune  o pregătire permanentă, şi să ai motoarele accelerate la maxim.
   Eu am o vorbă ,anestezistul nu ştie ce este somnul de după amiază,eu nu stiu sa fi dormit vreodata mai mult de 6-7 ore pe zi ,maxim.
  Avantajul enorm al unui anestezist este acela că dacă este un anestezist bun, cu certitune poate fi orice şi poate face orice.
   În esenţă această profesie te învaţă să ai dăruire şi iubire pentru oamneni ,să nu laşi garda jos niciodată şi cel mai important să nu spui nu ,niciodată.
    Pentru viaţă  trebuie să faci tot ,uneori şi imposibilul şi când rezultatul este pozitiv ….nici nu se poate descrie sentimentul!
    Toate acestea cumulate şi permanenta nevoie de a înţelege ansamblul,contextul ori momentul de criză,dorinţa de a avea tot ce îţi trebuie ca să te desăvârşeşti ,să uitam de improvizaţii,se regăsesc în permanenţă în timpul în care desfăşor activităţi de management.
   Bucuria mea este imensă să am privilegiul să conduc o instituţie cu o reputaţie internaţională şi cu un colectiv de oameni extrem de instruiţi,  cu o reputaţie demnă de invidiat.Dar şi provocarea este extremăşstiu că nu am voie să dezamăgesc.
   În conducerea spitalului am aplicat exact aceleaşi principii ca în profesia de anestezist şi ca în viaţa de familie ,în creşterea şi educarea copiilor mei şi sper ca timpul să arate că nu am greşit.
   Respectul pentru pacient,pentru colegi ,pentru oamenii din jurul meu şi pentru lege ,asociate cu exemplul personal şi respectarea bunului simţ ,sunt principiile după care trăiesc.
Multumesc tuturor celor ca au rezistat şi au crezut în mine şi cărora le spun că toate succesele mele sunt ale noaste.
Cornelia Stanciu

Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here