Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Sansa Buzoiana : Situaţie explozivă la Spitalul Judeţean

Sansa Buzoiana : Situaţie explozivă la Spitalul Judeţean

488
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Greşeală de proiectare

Cel mai mare proiect de reabilitare s-a blocat

articol de: Marilena DINU

Situaţie explozivă la Spitalul Judeţean Buzău detonată de liderul P.S.D. Buzău, deputatul Marcel Ciolacu. Prezent joi seara în emisiunea Focus News de la Focus TV, deputatul buzoian a dezvăluit că un proiect important derulat la Spitalul Judeţean s-a blocat din cauza unei greşeli de proiectare. Este vorba despre reabili­tarea Blocului operator din cel mai mare spital din judeţ, proiect în valoare de 3,5 milioane de euro, reprezentînd cea mai mare investiţie derulată în ultimii ani în această unitate medicală.

“Proiectantul a greșit. Am înțeles că o să se reia toată licitația. Nu am vorbit cu președintele Consiliului Județean, dar o să vorbesc. Banii nu se pierd. Nu știu, nu știu în detaliu, știu că acum există multe soluții, proiectanții și consultanții mai ales dau soluții pentru deblocarea acestora. S-a și modificat foarte mult legislația. Sunt ferm convins că administrativ și legal, normal, se va găsi o procedură, se vor finaliza. Se vor finaliza acestea. De implicat, cu toții. Nu sunt mulțumit de ritmul în care se derulează investițiile mari de acolo. Deci o vină tehnică, nu e o vină administrativă. Nu se poate face investiția”, a declarat deputatul PSD de Buzău, Marcel Ciolacu.

Proiectul de reabilitare a Blocului operator din Spitalul Județean Buzău a început cu stângul, startul lucrărilor fiind întârziat aproape 2 ani din cauza procedurilor greoaie de licitație privind atribuirea lucrărilor. Partea de proiectare a lucrărilor a căzut în sarcina Consiliului Județean, dar în proiect s-ar fi strecurat o greșeală, observată de constructor, în momentul începerii lucrărilor. Reprezentanții Consiliului Județean ar fi fost atenționați de constructor că este nevoie de alte lucrări decât cele estimate inițial, ceea ce înseamnă o valoare mai mare a proiectului decât cea estimată inițial. Numai că reprezentanții Consiliului Județean și constructorul nu au ajuns la o înțelegere, iar firma care a câștigat contractul de reabilitare a spitalului a fost pus în situația de a închide șantierul în urmă cu circa trei săptămâni.

“În momentul acesta sunt oprite datorită unor probleme de natură tehnică. Este vorba de actualizarea valorii contractului, în raport de Ordonanța 114 și de asemenea mai este necesară încheierea unui act adițional pentru niște lucrări suplimentare, act adițional care se negociază. Ordonanța 114 pentru sectorul construcțiilor stabilește un prag minim, altul decât cel pentru ceilalți lucrători, astfel încât a fost necesar să actualizăm această valoare de contract. Opinia reprezentantilor Consiliului Județean este că această actualizare se poate face la un anumit tarif pe care noi îl apreciem că este legal. Constructorul a dorit să primească mai mult. Am rezolvat săptămâna trecută această problemă în sensul în care a acceptat propunerea noastră legală, repet, pe care o considerăm. În ceea ce privește materialele suplimentare, au existat discuții care se vor încheia săptămîna viitoare”, a spus secretarul Consiliului Județean Buzău, Laurențiu Gavrilă.

Acum, proiectul este într-un punct mort. Totuşi, reprezentanții Consiliului Județean Buzău, cei care finanțează lucrarea, spun că există totuși calea negocierilor pentru a debloca proiectul. Constructorul a fost convocat la discuții săptămâna viitoare când se va încerca găsirea unei soluții.

“Din punctul nostru de vedere, facem tot ceea ce ține de noi ca lucrarea să meargă înainte în condiții legale. Conducerea Consiliului Județean și colegii mei nu vor accepta niciodată ca să continue o astfel de activitate în situații mai puțin confortabile din punct de vedere legal. Cred că săptămâna viitoare toate divergențele legate de executarea acestui contract vor fi soluționate. Urmează o întâlnire. Una, două, vom avea întâlniri câte vor fi neceare pentru a rezolva această problemă și, în cel mai scurt timp, să repornim lucrările. Sunt lucrări neprevăzute, dar ca să le acceptăm, trebuie să le negociem și ele să fie costuri legale. Din acest capitol acoperim aceste categorii de cheltuieli suplimentare și neprevăzute, dar costurile pe care trebuie să le suportăm trebuie să fie costuri legale. În această fază, constructorul, pentru mare parte dintre ele, va trebui să prezinte și justificarea prețurilor, adică oferte din piață pentru aceste categorii de materiale și lucrări”, a mai adăugat Laurențiu Gavrilă.

Autorităţile buzoiene tot mai speră să fie depăşit acest impas, iar constructorul să finalizeze lucrarea de o importanță vitală pentru spital. Proiectul prevede atât extinderea cât şi consolidarea Blocului operator.

“Sunt două etape la blocul operator. Modernizare și extindere și dotare bloc operator. Au început cu extinderea și consolidarea blocului operator, începând de la planul de parter, urmând să ajungă până la etajul doi”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

Proiectul de modernizare și extindere a blocului operator al Spitalului Judeţean Buzău a fost aprobat în Consiliul Județean încă din toamna lui 2016, iar contractul a fost semnat în vara anului 2018. Autoritățile buzoiene anunțau înainte de începerea lucrărilor o remodelare totală a blocului operator și condiții bune de lucru pentru medici și de îngrijire și tratament pentru pacienți.

Mai exact, amenajarea a 7 săli de operație moderne, dotate cu aparatură de ultimă generație. În plus, se anunța amenajarea unui spațiu pentru un ascensor care să asigure evacuarea deșeurilor medicale precum și o incintă destinată descărcării deșeurilor la subsol. Conform contractului, toate aceste lucrări trebuiau finalizate în luna august a acestui an.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here