Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Sapunuri si detergenti (I)

Sapunuri si detergenti (I)

415
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Serie: Detergenti, sapunuri, substante tensio-active

Acest material, ca si cel de data trecuta a avut de astepat ceva timp, pana sa apara pe ecranele dumneavoastra. Motivatia este in aparenta extrem de simpla: trebuiau facute mereu si mereu alte studii, mult mai “cerute”, mai “comerciale”, mai “interesante” as putea spune. Factorii de decizie care hotarau ce trebuia studiat de pe piata erau insa mult mai interesati de aspectele legate de propria lor prezenta pe tipla decat de studiul in sine, studiile si produsele selectionate fiind insa in concordanta cu nevoile decidentilor 🙂 …

Sapunul, este, prin definitie, o substanta tensio-activa.

Sapunul reprezinta practic cea mai veche substanta tensio-activa si a fost folosit cam de 4.500 de ani in China. Un material care, prin compozitie, este foarte asemanator cu sapunul a fost gasit intr-un vas de lut datand din 2.800 i.e.n, fiind descoperit in timpul cercetarii facute asupra locului in care se afla vechiul oras al Babilonului.

Inscriptiile de pe vas spun ca grasimile au fost fierte impreuna cu cenusa (puternic alcalina), care este o metoda relativ simpla de obtinere a sapunului , dar, din pacate, inscriptiile gasite chiar nu precizeaza la ce era folosit acest material. Mai tarziu, s-a descoperit ca asemenea materiale erau folosite ca “gel” de par. Numele de sapun vine de la Muntele Sapo, unde erau sacrificate animale, conform unei vechi legende romane. Ploaia a amestecat probabil grasimile cu care era imbibat pamantul cu seul scurs si cu cenusa rezultata din arderile de ofrande, pana au ajuns pe malul raului Tiber (al treilea ca marime din peninsula italica). Femeile au observat ca acest amestec le usura munca si  asa au inceput sa-l foloseasca, ca sapun la spalatul rufelor.

In timpul ascensiunii civilizatiei romane, baile publice au devenit din ce in ce mai populare in toata Europa cucerita. Prin secolul 2 e.n., medicul grec Galen a inceput sa recomande utilizarea sapunului atat in scop medicinal, cat si pentru igiena personala. Se pare astfel ca, prin secolul XV, se producea sapun in cantitati impresionante in Venetia, iar mai apoi, prin secolul XVII in Marsilia.

In secolul XVIII, fabricarea sapunului incepe sa se raspandeasca in toata Europa, dar si in America de Nord. In secolul XIX, fabricarea sapunului a devenit o una din cele mai importante industrii ale vremii. In 1907, sapunul a inceput sa fie transformat in detergent, atunci cand o firma germana a inceput sa comercializeze detergentul “Persil”.

Pe langa sapunul de acid carboxilic, “Persil” continea perborat de sodiu (NaBO3), silicat de sodiu si carbonat de sodiu. De aici si denumirea de azi, perborat + silicat = “PERSIL”. Pana in 1940 sapunul era cel mai folosit detergent.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in lipsa grasimilor, ingredientul predominant din sapun, s-a impus inlocuirea acestora cu altceva, ceea ce a dus la aparitia detergentilor sintetici. Apoi, dupa razboi, aparitia masinilor de spalat automate a accentuat nevoia unor noi alternative la sapunul existent.

Solutia alternativa a constat in modificarea proprietatilor apei prin adaugarea de substante cu proprietati tensioactive, ce modificau practic tensiunea de suprafata. Fiecare molecula de apa este inconjurata si atrasa de alte molecule de apa. Cand molecula de apa intra in contact cu alte suprafete (sticla, plastic etc …) , se creaza o tensiune care face ca bula de apa varsata sa para rotunda. In timpul procesului de curatare, tensiunea de suprafata trebuie redusa, pentru a se raspandi si uda intreaga suprafata. Substantele chimice care pot reduce tensiunea de suprafata se numesc agenti tensio-activi. Agentii tensio-activi au si alte roluri importante in curatire, ca dizolvarea, emulsificarea si mentinerea petei in afara panzei, pana cand se va clati materialul. Agentii tensio-activi dau si alcalinitate, extrem de utila la indepartarea petelor acide.

Sfaturi in alegerea sapunurilor:

sa fie albe, evitati sapunurile colorate;
sa nu fie parfumate, sau sa fie foarte putin parfumate;
sa fie placute la contactul cu pielea, sa nu provoace eruptii, arsuri, eczeme, inrosirea pielii;
sa aiba substante cat de cat nepericuloase, vezi si primul articol pe aceasta tema.
sa fie in termenul de valabilitate, cu ambalaj intact si sigilat.

Sfarsitul partii intai


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here