Acasă Istorie Dezvaluiri Saturnaliile sarbatoarea romana asemanatoare Craciunului

Saturnaliile sarbatoarea romana asemanatoare Craciunului

1451
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

de Bogdan

Saturn ( lat. satus=semanator,sadire;satur=imbelsugat,fertil; sator =semanator) a fost un zeu italic agrar ,de provienienta arhaica ,probabil o divinitate gentilica a etruscilor ,adorata indeosebi ca protectoare a semanaturilor .

Saturn a fost preluat de mitologia romana ca zeu al adancimilor terestre ascunse ,de unde trimite ploile necesare semanaturilor ,si totodata al tainelor pamantului . Despre el se  credea ca , in varsta de aur a omenirii , a trait la suprafata Terrei ,retragandu-se mai tarziu ,iesind periodic numai pentru a le aduce oamenilor darurile si roadele acelei epoci .

SATURNALIILE ,sarbatoarea asemanatoare Craciunului

Cand     Saturn   devine   zeul    timpului ,    fiind identificat de romani cu Titanul   grec    Cronos ,Saturnalia ( evocand epoca mitica de echilibru universal ,cand peste lume domnise Saturnus Rex sau Pater Deorum ) devine nu numai cea mai mare sarbatoare romana ,dar si un simbol al libertatii si pacii ,cand erau interzise spectacolele sangeroase si    declaratiile   de razboi ,cand se suspendau toate activitatile publice si private si cand toti oamenii deveneau temporar egali ,nemaifacandu-se deosebire intre stapani si sclavi , unii sclavi devenind liberti.

Saturnaliile se stabilisera ca sarbatoare nationala romana ,de o zi , pe 17 decembrie , in anul 217  i.Hr. . Caesar a stabilit-o la doua zile ,Caligula la 4 ,Claudius la 5 ,iar Domitianus a lungit-o la o saptamana ( 17-23 decembrie ) .

Manifestarile publice

Statuia lui Saturn din templul sau principal avea in mod normal picioarele infasurate in lana, insa aceasta era indepartata cu ocazia acestei sarbatori, ca un  act de eliberare. Ritualurile oficiale erau efectuate in conformitate cu ” ritul grec ” (Ritus graecus). Serviciul religios era oficiat de un preot care avea capul descoperit. In ritul roman , preoti oficiau „Capite velato”, cu capul acoperit de toga impaturita intr-un mod special. Aceasta procedura este explicata prin asimilarea lui Saturn cu omologul sau grec Kronos, deoarece romanii adesea adoptau si reinterpretau mituri grecesti, iconografia si chiar practicile religioase pentru proprii lor zei. Dar descoperirea capului preotului poate fi , de asemenea, specifica opozitiilor Saturnaliene, adica opusul a ceea ce era normal

Dupa efectuarea serviciului religios, Senatul roman amenaja un „lectisternium”, un ritual de origine greaca, care de obicei implica plasarea unei imagini a zeului pe o canapea somptuosa, ca si cum el ar fi fost prezent si participa activ la festivitati. Avea loc apoi un banchet public (convivium publicum).

Ziua de sarbatoare impunea abtinerea de la toate formele de munca. Scolile erau inchise, nu se organizau sesiuni ale instantelor si nu putea fi efectuata nici o declaratie de razboi.

Dupa ritualurile publice, sarbatorirea continua la domiciliu. Pe 18 si 19 decembrie, care erau si ele zile libere in ceea ce priveste afacerile publice, familiile realizau ritualuri domestice. Ei se scaldau devreme, iar cei cu mijloace financiare sacrificau un porc , o jertfa traditionala in cinstea unei zeitati a pamantului.

Manifestarile in cadru privat

Saturnalia este cel mai cunoscut dintre festivaluri din lumea greco-romana caracterizat prin inversari de roluri si libertati  privind comportamentul. Sclavii aveau parte de un banchet de care de obicei se bucurau doar stapanii lor. Sursele antice ofera versiuni diferite asupra circumstantelor: unii sugereaza ca stapanul si sclavii cinau impreuna, in timp ce altii arata ca sclavii erau primii care se desfatau, sau ca stapanii erau cei care serveau la masa. Practica poate sa fi variat de-a lungul timpului , insa, in mod sigur, sclavii erau cei care gateau mancarea.

Libertatile specifice Saturnaliei ofereau sclavilor posibilitatea de a efectua acte de lipsa de respect fata de stapanii lor, fiind scutiti de la orice pedeapsa. Era un moment caracterizat prin vorbirea libera: Poetul Horatiu il numeste “Libertate de Decembrie”. Dar toata lumea stia ca eliminarea ierarhiei sociale era temporara si avea limite , iar normele sociale nu erau amenintate, deoarece sarbatoarea avea un sfarsit.

Toga, haina caracteristica cetateanului roman de sex masculin, era pusa deoparte in favoarea „hainelor de cina”, specifice grecesti,  pline de culoare , care in mod normal erau considerate de prost gust daca erau utilizate pe timpul zilei. Romanii cu statutul de cetatean umblau in mod normal cu capul dezvelit, dar pentru Saturnalia imbracau „pilleus”, o palarie conica, care era simbolul sclavului eliberat. Sclavi, care de obicei nu aveau dreptul sa poarte „pilleus”, purtat si ei acest tip de palarie, astfel incat toata lumea era imbracata la fel.

Oferirea de cadouri

„Sigillaria”, ce aveau loc pe 23 decembrie, era o zi in care se ofereau cadouri. Pentru ca darurile de valoare ar fi aratat statutul social al celui care daruieste, fiind astfel in contradictie cu spiritul specific sarbatorii, cadourile constau de cele mai multe ori in figurine de ceramica sau ceara numite „sigillaria” realizate special pentru aceasta zi , lumanari sau “cadouri haioase”. Copiii primeau jucarii. In multele sale poezii despre Saturnalia , poetul Martial mentioneaza o serie de cadouri specifice: table de scris, zaruri , arsice, pungute pentru bani, pieptane, scobitori, palarii, cutite de vanatoare, topoare, lampi, bile , parfumuri, fluiere, un porc, un carnat, un papagal, mese, cupe, linguri, articole de imbracaminte, statui, masti, carti si animale de companie. Uneori cadourile puteau fi costisitoare, ca de exemplu un sclav sau un animal exotic, dar Martial sugereaza ca acele cadouri cu valoare intrinseca desemnau invers proportional calitatea inalta a unei prietenii. Patronii sau “sefi” ofereau o gratuitate (sigillaricium) clientilor saraci sau celor aflati in intretinerea lor  pentru a-i ajuta sa aiba posibilitatea de a oferi cadouri.

Intr- o practica care ar putea fi comparata cu felicitarile scrise moderne, cadourile erau insotite de versete. Martial a realizat o colectie impresioannta de versete poetice ce puteau fi atasate cadourilor. Catullus a primit de la un prieten, sub forma de gluma, o carte de poezii proaste realizate „ de cel mai groaznic poet al tuturor timpurilor”.

Oferirea de cadouri nu era limitata la ziua de Sigillaria. In unele gospodarii, oaspetii si membrii familiei primeau cadouri imediat dupa masa servita impreuna cu sclavii.

Prezenta sarbatorii in calendarul oficial

Conform regulilor religiei de stat , Saturnalia trebuia sa  se celebreze „ante diem XVI Kalendas Ianuarias”, adica saisprezece zile inainte de calendele lunii ianuarie. Aceasta prevedere era inclusa in cel mai vechi calendar religios roman, despre care romanii credeau ca a fost stabilit de catre legendarul fondator Romulus si succesorul sau  Numa Pompilius. Era o „dies festus”, o zi de sarbatoare legala, in care nu putea fi efectuata nici o afacere publica. Ziua marca aniversarea dedicata (dies natalis) construirii ,in anul 497 i.Hr. , Templului lui Saturn, in Forumul Roman. Cand Iulius Caesar a reformat calendarul, pentru a-l sincronizare cu anul solar, lunii i-au fost adaugate doua zile si Saturnalia a cazut la 17 Decembrie. S-a considerat, totusi, ca ziua initiala a fost decalata doua zile si astfel, pe timpul domniei lui Augustus, Saturnalia a fost sarbatorita ca o sarbatoare oficiala de trei zile care cuprindea ambele date.

Spre sfarsitul Republicii festivitatile private ale Saturnaliilor s-au extins la sapte zile , iar in timpul perioadei imperiale au  variat de la trei pana la cinci zile. Caligula a extins ceremoniile oficiale la cinci zile.

17 decembrie era prima zi a semnului astrologic Capricorn , casa lui Saturn, planeta ce a primit numele zeului.  Din cauza apropierii  de solstitiul de iarna ( 25 decembrie in calendarul iulian) i-au  fost atribuite semnificatii diverse atat de savantii antici cat si de cei modernii  : de exemplu , utilizarea pe scara larga de lumanarilor de ceara ( cerei , cereus singular ), se poate referi la ” revenirea puterii luminii soarelui dupa solstitiu”.

Contextul istoric

Saturnalia a suferit o reforma majora in 217 i.Hr. , dupa batalia de la Lacul Trasimene , atunci cand romanii au suferit una dintre cele mai zdrobitoare infrangeri din partea  cartaginezilor lui Hannibal , in timpul celui de-al doilea razboi punic. Pana in acel moment, sarbataorea se celebra confrom obiceiului Roman. Dupa infrangere a avut loc o consultare a cartilor Sibyline  care a determinat adoptarea “ritului grec”.

Nu era ceva neobisnuit pentru romani sa adopte cultul zeilor altor natiuni, in speranta de a redirectiona favoarea acestora.  Al doilea razboi punic, in mod special, a creat presiuni asupra societatii Romane ceea ce  a dus la un numar de inovatii si reforme religioase.

Robert A Palmer a sustinut ca introducerea de noi ritualuri in acel moment a fost in parte un efort de a imbuna zeul cartaginez Ba’al Hammon, privit ca o contrapartida a lui Saturn  si  a zeului grec Cronos. Serviciul culinar oferit de stapani sclavilor s-a extins astfel si prizonierilor de razboi cartaginezi sau africani.

Interpretari ale antichitatii

Filosoful neoplatonic Porfir a abordat o vizune alegorica asupra Saturnaliei. El a vazut tema festivalului de eliberare  ca reprezentand “eliberarea sufletelor in nemurire”, o interpretare urmata si de Mitraisti. In opera „Saturnalia” a lui Macrobius, apropierea sarbatorii de solstitiul de iarna duce la expunerea unui monoteism solar, convingerea ca Soarele (Sol Invictus) cuprinde in cele din urma toate divinitatile in una singura. Similaritatile remarcate dintre secretele lui Mithra, Dies Natalis Solis Invicti (“ziua de nastere a necuceritului Soare”) in 25 decembrie si crestineasca Nastere a Domnului celebrata in luna decembrie, conduc la dezbaterii stiintifice complexe si de lunga durata.

Documentele dogmatice ebraice Mishna si Talmud descriu un festival pagan numit Saturna care are loc cu opt zile inainte de solstitiul de iarna. Acesta este urmat la opt zile dupa solstitiu de un festival numit Kalenda. Talmudul atribuie originile acestui festival lui Adam, care a vazut ca zilele au fost mai scurte si a crezut ca este o pedeapsa pentru pacatul lui. In acel moment s-a temut ca lumea ar putea reveni la haosul si golul care a existat inainte de creatie. El a stat si a postit timp de opt zile . Dupa ce a vazut ca zilele au inceput din nou sa devina mai lungi, a realizat ca acesta era ciclul natural al lumii, asa ca a facut opt zile de sarbatoare. Talmudul afirma ca acest festival a fost ulterior transformat intr-un festival pagan .

Presupuse influente asupra Craciunului

Popularitatea Saturnaliei a continuat in secolele III si IV d.Hr.  Pe masura ce Imperiul Roman a intrat sub dominatia religiei crestine , este posibil ca unele dintre obiceiurile sale sa fi influentate festivitatile specifice Craciunului si Anului Nou.

Spre deosebire de multe alte festivaluri religioase romane care erau strans legate de cladiri de cult din oras, celebrarea prelungita a Saturnaliei la domiciliu putea avea loc oriunde in Imperiu. Saturnalia a continuat ca o sarbatoare laica mult timp dupa ce a fost scosa din calendarul oficial . Dupa cum mentioneaza William Warde Fowler , Saturnalia a lasat urmele sale si au fost gasite asemanari intr-un numar mare de obiceiuri medievale si moderne, obiceiuri care apar in preajma solstitiului de iarna .

Enciclopedia Catolica afirma : ” probabil abundenta de festivalurilor analoge desfasurate in miezul iernii  a contribuit  la alegerea datei din Decembrie. “O explicatie logica de care trebuie sa tinem cont ,deoarece religia crestina nu a aparut din neant ,ci este un cumul al unei evolutii.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saturnalia – Craciunul si Saturnalia

Victor Kernbach: Dictionar de mitologie generala

Asa ca Saturnalii Fericite dragi Romani!

Nasterea Domnului este in Septembrie!

Adevărata naștere a lui Mesia a avut loc la Sarbatoarea de Sukkot (Corturilor). Sărbătoarea de Sukkot comemorează, de asemenea, momentul în care sa născut Yahshua.
Luca 1 spune despre preotul Zaharia, care a aparținut din ceata lui Abia.
În* zilele lui Irod, împăratul Iudeii, era un preot, numit Zaharia, din** ceata lui Abia. Nevasta lui era din fetele lui Aaron şi se chema Elisabeta.
Amîndoi erau neprihăniţi* înaintea lui  יהוה YaHWeH şi păzeau fără pată toate Poruncile şi toate rînduielile lui  יהוה YaHWeH. N-aveau copii, pentru că Elisabeta era stearpă; şi amîndoi erau înaintaţi în vîrstă.
Dar, pe cînd slujea Zaharia înaintea lui  יהוה YaHWeH, la rîndul cetei lui, după obiceiul preoţiei, a ieşit la* sorţi să intre să tămîieze** în Templul lui  יהוה YaHWeH.
În* ceasul tămîierii, toată mulţimea norodului se ruga afară. Atunci un înger al lui  יהוה YaHWeH s-a arătat lui Zaharia şi a stat în picioare la dreapta altarului* pentru tămîiere.
Zaharia s-a* înspăimîntat, cînd l-a văzut; şi l-a apucat frica. Dar îngerul i-a zis: „Nu te teme Zahario; fiindcă rugăciunea ta a fost ascultată. Nevasta ta Elisabeta îţi va naşte un fiu, căruia îi vei* pune numele Ioan.(Luca 1: 5-13).
1 Cronici 24:10 ne spune că ceata lui Abia a fost repartizata pentru a servi al optulea turn(Slujba), care au fost inițiate în timpul celebrării Paștelui și fiecare la rândul său, a servit timp de aproximativ o săptămână.
a se vedea in totalitate impartirea slujbei aici:http://scripturashabbatshalom.comunidades.net/index.php?pagina=1825148499_24
al şaptelea, pentru Hacoţ; al optulea, pentru Abia*; (1 Cronici 24:10 )
Prin urmare, dacă avem opt săptămâni (pentru a opta datorie de slujba) de la celebrarea Paștelui (aproximativ de la mijlocul lunii aprilie), ajungem la începutul saptamanii a doua a lunii iunie aproximativ. Acesta a fost acel moment cănd Zaharia a primit anunțul despre Ioan Botezătorul, ca soția sa, Elizabeth este insarcinata.
Pe parcursul a lunii a șasea de sarcină a Elizabethei (aproximativ decembrie), Miryam (Maria) primește știrea despre sarcina ei, iar copilul va fi Mesia (Luca 1: 26-38). Adauga nouă luni de la anunț, avem nașterea care a avut loc în luna Septembrie, timpul aproximativ când este sărbătorită Sărbătoarea Corturilor.
Vestirea naşterii lui יהושע Yașua haMaşiya – Luca 1:26-38
În luna a şasea, îngerul Gavril a fost trimis de  יהוה YaHWeH într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită* cu un bărbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Miriam.
Îngerul a intrat la ea şi a zis: „Plecăciune* ţie, căreia ţi s-a făcut mare har;  יהוה YaHWeH ** este cu tine, binecuvîntată eşti tu între femei!” Tulburată* foarte mult de cuvintele acestea, Miriam se întreba singură ce putea să însemne urarea aceasta.
Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Miriam; căci ai căpătat îndurare înaintea lui  יהוה YaHWeH. Şi* iată că vei rămîne însărcinată şi vei naşte un Fiu, căruia Îi vei pune** numele יהושע Yașua.
El va fi mare şi* va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; şi**  יהוה YaHWeH, Eylohim Îi va da scaunul de stăpînire al tatălui Său David. Va* împărăţi peste casa lui Iacov în veci, şi Împărăţia Lui nu va avea sfîrşit.”
Miriam a zis îngerului: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?” Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfînt* Se va coborî peste tine, şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. De aceea Sfîntul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul** lui  יהוה YaHWeH.
Iată că Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrîneţe; şi ea, căreia i se zicea stearpă, este acum în a şasea lună.
Căci* niciun cuvînt de la  יהוה YaHWeH nu este lipsit de putere. Miriam a zis: „Iată, roaba lui  יהוה YaHWeH; facă-mi-se după cuvintele tale!” Şi îngerul a plecat de la ea.
„În plus față de aceste calcule, limbajul folosit în Scriptură pentru a descrie prima venire a lui Mesia pe Pământ implică o legătură cu Sărbătoarea Corturilor:
Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava Singurului nascut din Tatal. – (Ioan 1:14)
În acest pasaj, cuvântul corespunzător skenoo, un termen grecesc (# 4637 în dicționarul grec-Strong), ceea ce înseamnă camping sau reședința, de a întinde cortul, a locui. În acest verset, putem vedea în mod clar o aluzie directă la Sărbătoarea Corturilor, când toți oamenii trăiau în locuințe temporare în Corturi. Această referință confirmă că HaMashiya Yahshua sa născut în timpul sărbătorii de Sucot.
Yahshua nu sa născut pe 25 decembrie. Din păcate, oamenii au fost induși în eroare cu privire la data nașterii lui Mesia.
În primul rând, Scriptura ne spune că, atunci când solii anunta nasterea lui Yahshua păstorilor, ei au fost în camp cu oile lor (Luca 2: 8). Această scenă este imposibil să apară în luna decembrie din cauza frigului sever care apare în acest timp.
În ţinutul acela erau nişte păstori care stăteau afară în cîmp şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor.(Luca 2: 8).
Realitatea este că celebrarea nașterii lui Yahshua pe 25 decembrie (Ziua de Crăciun) nu are nici un fundament biblic. Nu există nici un text în Scriptură care ne poruncește să se sărbătorească Crăciunul sau Nașterea lui Mesia (în contrast cu sărbătorile biblice, care sunt descrise în mod clar în Tora).
Această sărbătoare este un produs religios cu credințe și practici-create cu intenția de a obține mai multi adepți păgâni. În acest caz, celebrarea nașterii lui Mesia pe 25 decembrie este asociata cu mitraismul roman, mai ales Saturnalia și celebrarea nașterii lui Sol Invictus (Soarele Invincibil).
Saturnalia (Saturnalia latină) a fost un important festival sarbatorit de romani din două motive: În onoarea lui Saturn, zeul agriculturii … care avea loc pe 17-23 decembrie, la lumina lumânărilor și cu torțe, la sfarsitul celei mai întunecate perioade a anului și nașterea noii perioade de lumină, sau nașterea de Sol Invictus, pe 25 Decembrie, care coincide cu intrarea Soarelui in semnul Capricornului (solstitiul de iarna) …
Mai târziu, nașterea Soarelui și noua perioadă de lumină au fost înlocuite de către Biserică, care a făcut ca aceste date sa coincida cu nașterea lui Isus (Falsul Mantuitor), cu scopul de a pune capăt festivităților vechi poruncite de Yahweh, si în cele din urmă fiind asimilata ca o sărbătoarea creștină universala, cunoscuta ca ziua de Crăciun.
De fapt, astăzi, această cifră nu este un secret. Liderii Bisericii Catolice au confirmat în mod deschis.
De exemplu, luați în considerare următorul citat luat de la audiența generală facuta de către Papa Ioan Paul al II-lea pe douăzeci și doi decembrie 1993: Data de 25 decembrie, după cum știți, este convenționala. În antichitatea păgână care a sărbătorit ziua de naștere a soarelui necucerit, și a coincis cu solstitiul de iarna.
Pentru creștini se părea logic și firesc să înlocuiască această sărbătoare cu celebrarea un Soare adevărat, Isus Hristos(Asa zisul-Fals Mesia), care a venit pe pământ pentru a aduce oamenilor lumina adevărului.
Această practică de a adopta convingeri păgâne nu este plăcuta în ochii Celui Atotputernic. Elohim a avertizat oamenii să nu adopte credințele și practicile neamurilor din jurul lor:
Să nu* te închini înaintea dumnezeilor şi să nu le slujeşti; să nu te iei** după popoarele acestea, în purtarea lor, ci să le♦ nimiceşti cu desăvîrşire şi să le dărîmi capiştile.(Exod 23:24).
Să nu trăiţi* după obiceiurile neamurilor pe care le voi izgoni dinaintea voastră; căci ele au făcut toate aceste lucruri şi-Mi este scîrbă** de ele.(Leviticul 20:23).
„În mod ironic, acest lucru este exact ceea ce au făcut liderii bisericii moderne, care au abandonat adevaratele Sarbatori Scripturale, poruncite sa fie sarbatorite, si care sunt un semn intre Yahweh si oameni, si astfel Crestinismul a imbratisat acest sistem de inchinare Demonic…..Evitați această greșeală de a celebra sărbătorile legate de păgânism. Shalom Israel !!!

Sursa aici.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here