DW Romania : Scoţia reintroduce în dezbatere chestiunea independenţei

  144
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  După Brexit, Scoţia vrea să organizeze un nou referendum privind ieşirea din Regatul Unit. Şansele unui astfel de demers sunt de 50 la sută.

  Nicola Sturgeon, şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon, şefa executivului scoţian

  Pentru barmanul Stewart care trăieşte la Glasgow, lucrurile sunt cât se poate de clare: “În niciun caz. Am avut deja un referendum, nu ne mai trebuie încă unul!”. Cetăţenii Scoţiei au fost deja chemaţi la urne în 2014 pentru a decide dacă vor sau nu neatârnarea. Iar 55 la sută dintre ei au votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit.

  Dar, pe fundalul ieşirii Regatului Unit din UE, cu tot cu Scoţia, în formula actuală, planurile premierei de la Edinborough, Nicola Sturgeon, de a organiza un nou plebiscit consacrat independenţei prind un contur tot mai clar. Un proiect de lege în acest sens a fost deja întocmit.

  “Suntem albi, britanici, şi rămânem aşa”, subliniază barmanul Stewart. În faţa barului “Union” în care lucrează, este arborat drapelul Regatului Unit, iar în interior sunt atârnate pe pereţi portrete ecvestre ale regelui Wilhelm al III-lea  de Orania-Nassau, regele Angliei, Scoţiei şi Irlandei în secolul al XVII-lea. “În Irlanda de Nord şi-au dat viaţa atât de mulţi oameni pentru a rămâne britanici. Ne-am ataca ţara pe la spate, dacă am decide să ieşim”, a declarat Stewart.

  În Scoţia, majoritatea vrea să rămână în UE

  La referendumul privind Brexit din 23 iunie, electoratul Regatului Unit a votat cu majoritate strânsă pentru ieşirea din UE. În Scoţia însă, 62 la sută a votat pentru rămânere. Dar, în ciuda acestei obţiuni şi Scoţia riscă să iasă din UE.

  Pentru Suzanne McLaughin, fostă candidată a formaţiunii SNP şi proprietară a barului pro-independenţă Yes din centrul Glasgow-ului, acesta este un motiv suficient pentru organizarea celui de-al doilea referendum. “Acum a venit  vremea pentru aşa ceva. Nicola Sturgeon trebuie să organizeze un nou referendum”, susţine ea. La fel ca Suzanne McLaughin gândesc mulţi alţi naţionalişti, care o sprijină pe şefa guvernului, Nicola Sturgeon, lideră a Partidului Naţional Scoţian SNP. Ei cu toţii consideră că n-au existat niciodată şanse mai bune pentru ieşirea din Regatul Unit.

  Totuşi, în rândurile SNP există şi voci sceptice. E nevoie de prudenţă, avertizează Andrew Tickell. El semnează editoriale pentru cotidianul Times şi sprijină formaţiunea independentistă scoţiană. “SNP trebuie să aibă răspunsuri foarte clare la o serie de chestiuni, între care politica monetară şi finanţele. Ori, tocmai aici, SNP nu stă prea bine”, afirmă Tickel.

  Scoţienii nu vor independenţa

  Potrivit celor mai recente sondaje, cei mai mulţi scoţieni vor să rămână în Regatul Unit. Iar Nicola Sturgeon nu va putea organiza un nou referendum decât dacă opinia publică se schimbă.

  John Curtice, politolog în cadrul Universităţii Strathclyde, consideră că, după 2014, şansele organizării unui nou referendum sunt de 50 %. “Poziţia lui Nicola Sturgeon nu este pe atât de puternică pe cât mi-aş dori”, subliniază el.

  Din punct de vedere economic, Scoţiei îi merge astăzi mult mai rău decât în 2014. Încasările de pe urma petrolului extras în faţa coastelor scoţiene au scăzut masiv din cauza ieftinirii carburanţilor la nivel mondial. Iar încasările fiscale au scăzut de la 12 miliarde de euro în anul 2012 la doar 67 de milioane în 2015. Concomitent, deficitul naţional a crescut în Scoţia la 9, 5 la sută din PIB. La nivelul întregului Regat Unit, acesta are valoarea de numai patru la sută.

  Scoţia vrea să rămână în piaţa internă a UE

  În acest vremuri nesigure, la care se adaugă urmările incerte ale Brexit-ului, SNP vrea să se prezinte ca un partid cu viziune. Dacă va fi posibil, vrem să ajungem la un consens, afirmă premiera Sturgeon. Referendumul ar putea fi evitat dacă se vor putea negocia anumite condiţii pentru Scoţia, mai afirmă responsabila. Iar cea mai importantă revendicare a SNP ar fi rămânerea Scoţiei în piaţa internă a UE.

  Acest lucru este însă imposibil, susţine Micheal Keating, profesor de ştiinţe politice în cadrul Universităţii Aberdeen. “Ori suntem înăuntru, ori suntem afară”, evidenţiază el. Chiar dacă Scoţia ar reuşi să rămână membră a pieţei interne a UE iar restul Regatului Unit ar ieşi, urmările ar fi fatale pentru Scoţia. “Aceasta ar produce apariţia unei graniţe economice între Scoţia şi Anglia, inclusiv puncte de control vamal şi tot ce mai presupune o astfel de realitate. În plus, ar trebui reverificate standardele de produse şi standardele de provenienţă, şi asta nu-şi doreşte nimeni”, a explicat el.

  Peter Eeoghen / ia


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here