Acasă Supliment Cultural Concerte Sergiu Natra : Simfonia în Roșu, Albastru, Galben și Verde

Sergiu Natra : Simfonia în Roșu, Albastru, Galben și Verde

122
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Filarmonica Israeliană a inclus în ciclul de concerte din luna octombrie, o primă audiție absolută semnată de compozitorul Sergiu Natra*. Simfonia în Roșu, Albastru, Galben și Verde – scrisă pe baza unor schițe notate în urmă cu câțiva ani dar pierdute și regăsite – este alcătuită din patru părți, fiecărei părți asociindu-se o culoare. Trebuie menționat faptul că maestrul Natra a împlinit în aprilie 92 de ani și experiența sa în domeniul compoziției, experiență acumulată în decurs de mai mult de 70 de ani, s-a făcut auzită în paginile monumentalei sale simfonii. Publicul prezent în sala plină până la refuz, s-a ridicat în picioare și a ovaționat compozitorul minute în șir ! Succesul repurtat a fost o demonstrație a încântării adresate unui opus aparținător muzicii contemporane ceea ce nu se întâmplă prea des; de obicei termenul de maximă laudă care se face auzit când e vorba de muzica zilelor noastre, este „da, pare a fi o lucrare interesantă…”

Dar să revenim la prezentarea simfoniei : aparatul orchestral folosit, face apel la sonoritatea unui ansamblu amplu în vederea exploatării combinațiilor timbrale ale diferitelor compartimente – sugerând astfel aspectul sinestezic al lucrării. Simfonia derulată, pusă în atenția ascultătorului spre a desluși semnificația lăuntrică a configurației sonore, proiectează un tablou grandios în care până și cele mai mici amănunte dobândesc un rol major spre a contura impresia unei perfecțiuni sui generis. Simfonia în Roșu, Albastru, Galben și Verde este o lucrare impresionantă în care arhitectura impunătoare – construită din elemente independente sudate cu o incredibilă măiestrie – se împletește cu o fulminantă orchestrație ! Nelipsita harpă împrumută culorii timbrale o inconfundabilă specificitate.

Cele patru părți care alcătuiesc simfonia sunt elaborate pe baza unei idei proprii, materialul sonor conturat aparține în mod elocvent, convingător fiecăreia dintre ele, dar, uneori în discursul muzical apar motive întrucâtva înrudite între ele, cu scopul de a asigura o continuitate intrinsecă a lucrării. Prezența tehnicii polifonice adaugă discursului muzical un dialog aparte : individualitatea diverselor compartimente în pluralitatea vocilor, împrumută liniilor melodice o caracteristică specială, suprapunerea planurilor în desfășurarea lor orizontală propulsează o verticalitate ce tinde către atingerea transcendentalului esoteric. Contrastul între părți, eșafodajul celor patru entități în felul în care s-a conceput și modul în care conturează întregul, emană o puternică forță interioară exteriorizată printr-o tensiune perpetuă.

Compozitorul Sergiu Natra se adresează în egală măsură melomanilor și specialiștilor : iubitorii artei sonore vor savura intensitatea emoțional afectivă a celor auzite iar muzicienii profesioniști vor desluși o parte din tainele tehnicii scriiturii. Arta sa rezidă în îmbinarea sonorității orchestrale tradiționale cu un limbaj prin excelență contemporan. Orchestrația scăpărătoare, dinamismul părților ce compun impresionanta arhitectură, împreună cu o convingătoare melodicitate, toate acestea supuse unui travaliu compozițional minuțios, conturează un rezultat sonor solemn ridicat la cel mai înalt nivel al creației muzicale universale.

*Sergiu Natra (1924) s-a născut la București unde și-a dobândit educația muzicală. În anul 1961, împreună cu soția sa Sonia – artist plastic – se stabilește în Israel. Între anii 1975-1985 a predat la Academia Rubin din Tel Aviv compoziție, teorie și analiză muzicală. Numeroasele sale lucrări au intrat în repertoriul universal. Sergiu Natra este deținătorul multor premii naționale și internaționale, în 1945 a primit premiul pentru cea mai bună compoziție de la George Enescu personal.

 

Dr. Sofia Gelman


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here