Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Sistemul medical danez – salarii decente rezultate pe masura!

Sistemul medical danez – salarii decente rezultate pe masura!

2722
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

Danemarca se clasează deasupra nivelului mediu din statele OECD în ceea ce privește cheltuielile legate de sănătate, investind 9,5% din Produsul Intern Brut și respectiv 2 500 de euro pe cap de locuitor în 2006. Un sistem de evaluare anuală a organismelor care furnizează servicii medicale și gestionarea activității administrative din spitale de către un Consiliu dedicat condus de un specialist în management, și nu de un medic, fac din sistemul de sănătate danez unul dintre cele mai eficiente din Uniunea Europeană. Sondajele arată că 90% dintre danezi sunt mulțumiți de sistemul medical care funcționează în țară.

Sistemul de sanatate danez se aseamana in multe privinte cu cel din Romania, insa diferentele sunt si ele semnificative. De exemplu, camerele din spital cuprind maximum patru paturi, iar o asistenta medicala nu are in grija mai mult de patru pacienti. Si in Danemarca asistenta medicala este impartita in doua sectoare, ca si la noi. Primul este asistenta primara, in care medicii generalisti iau primii contactul cu pacientii. Ei sunt  practic echivalentul medicilor de familie din Romania.

 

Demografie

Populaţia Danemarcei numără 5,5 milioane de persoane. Se află pe locul şapte în lume în rândul ţărilor cu cea mai vârstnică populaţie şi înregistrează o creştere dintre cele mai lente. Situatie ce va fi si la noi in curand dat fiind declinul demografic, imigratia, lipsurile, accentuarea saraciei.

Deoarece aceasta problema s-a accentuat in ultimii ani, pe langa garantiile oferite de sistemul medical danez, Danemarca gazduieste si cea mai mare banca de tesuturi umane si sperma din lume, Stem CARE fiind unanim cunoscuta ca cea mai sigura banca din domeniu. StemCare, cea mai mare banca din Scandinavia, membru fondator al Cord Blood Europe, desfasoara o cercetare intensiva in multiplicarea celulelor stem, sustinuta de 3 granturi de cercetare acordate de Uniunea Europeana.  Deorece este considerata o companie sigura si eficienta, Stem Care a primit premiul Gazelle – premiu ce vine spre confirmarea afirmatiilor anterioare.

 

***

Informatii utile celor ce vin sa studieze in Danemarca:

Asigurarea medicală este obligatorie în Danemarca.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Asigurarea medicală are valabilitate în toate ţările lumii, iar în baza acestei asigurări aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările lumii şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Servicii medicale: Asistenta sanitara este, in general, gratuita in Danemarca. Bolile grave sau accidentele vor fi tratate la departamentul de garda a celui mai apropiat spital. Daca sunteti prea bolnavi sa mergeti la doctor, vi se va cere sa platiti consultatia pe loc.

Farmacii : Farmaciile sunt deschise  de luni pana vineri intre orele 9 : 00 – 17 : 30 iar sambata intre 9 : 00 – 13 : 00 dar este o farmacie non-stop in fiecare zona.

***

 

Sursa de finantare a sistemului medical danez

Sectorul public este principala sursă de finanţare a sistemului de sănătate, la fel ca în majoritatea ţărilor OECD, 83% dintre cheltuielile cu sănătatea fiind finanţate de stat (2002), potrivit e‑Hospital. În 2004, Danemarca avea 3,6 medici la mia de locuitori, mai mult decât media OECD de 3,1 /1 000 locuitori. Numărul asistenţilor medicali se situa, de asemenea, deasupra mediei OECD (2006).

Ca în majoritatea ţărilor OECD, numărul paturilor de spital a scăzut de-a lungul timpului, iar declinul a coincis cu o reducere a duratei medii de timp petrecute în spital de către pacienți și o creștere a numărului operaților chirurgicale realizate în ambulatoriu.

În ultimii zece ani, Danemarca s-a bucurat de creşteri importante ale speranței de viață (75 de ani pentru bărbați, 80 pentru femei), datorită îmbunătățirii condițiilor de viață și a progreselor realizate în îngrijirea medicală.

 

Contribuții locale în programele de prevenție

Sistemul danez de sănătate se bazează pe principiul accesului liber și egal la îngrijiri medicale pentru toți cetățenii. În 2005, cheltuielile publice au reprezentat 84% din totalul investițiilor în sănătate, iar cheltuielile private au fost 16% din total. Cheltuielile private de sănătate reprezintă acele servicii plătite din buzunar pentru medicamente sau servicii de stomatologie. Pentru a finanța cea mai mare parte a cheltuielilor locale și regionale, statul impune o contribuție de 8% pe venitul taxabil.

În fiecare an se poartă negocieri între Guvern și reprezentanții regiunilor și ai municipalităților în cadrul cărora se stabilește cadrul economic pentru sectorul de sănătate, inclusiv nivelul taxelor și al cheltuielilor și resursele alocate.

La nivelul fiecărei regiuni,  există trei moduri de finanțare: un grant masiv din partea statului (75%), o subvenție acordată activităților de nivel național (5%) și o contribuție locală (15%).

Grantul oferit de stat reflectă dimensiunile cheltuielilor necesare, cum ar fi structura demografică și socială a fiecărei regiuni. Scopul subvenției acordate activităților de nivel național este de a încuraja autoritățile locale să stimuleze activitatea la nivel de spitale, în timp ce scopul contribuțiilor locale este de a încuraja municipalitățile să inițieze măsuri eficiente de prevenţie. La nivel regional și municipal se folosesc diverse instrumente de management pentru a controla cheltuielile, în special contracte și înțelegeri între spitale și autoritățile locale și monitorizarea permanentă a cheltuielilor. Aproximativ 36% din populație utilizează o asigurare privată de sănătate, opțională, care oferă acces la îngrijire în spitale private din Danemarca și din străinătate. Asigurarea privată de sănătate este cumpărată în cea mai mare parte de către companii, care o oferă angajaților ca pe un beneficiu salarial. În 2005, asigurările medicale private reprezentau 1,6% din totalul cheltuielilor cu sănătatea, dar această valoare înregistrează o tendință de creștere rapidă.

 

Salariile personalului medical

Cu un salariu minim pe lună pentru medici de 373 euro şi unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor ţări precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, în Danemarca, salariul minim pentru un cadru medical este de 8.333 euro, iar cel maxim ajunge şi la 13.333 euro. La asa plata asa rezultate!

Pe lângă faptul că suntem ţara cu cele mai mici salarii în rândul personalului medical, România are şi cele mai mici alocări de fonduri pentru cheltuielile din sistemul medical. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sănătate a depăşit 11% din produsul intern brut în patru state din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca), aproape dublă faţă de suma alocată în România (4% din PIB).

Danemarca cheltuiește 9,8% din PIB în domeniul asistenței medicale. Speranța de viață în Danemarca este 78,6 ani. Există 1 doctor pentru fiecare 294 de persoane în Danemarca.

 

Evaluarea organizațiilor din sectorul medical

Un program extins, bazat pe standarde pentru evaluarea calității, se află în curs de implementare în Danemarca, având drept scop incorporarea tuturor organizațiilor care acordă servicii de sănătate, inclusiv a standardelor organizaționale și a celor clinice. Organizațiile sunt evaluate în funcție de abilitatea lor de a îmbunătăți performanța, măsurată potrivit unor standarde care au în vedere procesele și rezultatele.

Programul de evaluare este un sistem normal de acreditare, bazat pe o auto-evaluare anuală și pe o evaluare externă, făcută de un corp profesional acreditat, la fiecare trei ani.

O dată la doi ani, autoritățile locale daneze și Ministerul Sănătății și al Prevenției realizează un studiu din punct de vedere al experiențelor pacienților, pentru a-l putea compara cu evaluările făcute în paralel.

În 2004, a fost instituit un sistem de raportare a evenimentelor neplăcute, scopul său fiind de a îmbunătăți siguranța pacienților și serviciile medicale. Astfel, personalul din domeniul sănătății este obligat să raporteze orice evenimente neplăcute sau suspecte legate de tratamentul unui pacient sau de perioada petrecută de acesta în spital.

Noua strategie pentru digitalizarea sistemului de sănătate a fost adoptată în 2008, iar ideea pe care o urmează este aceea că informațiile legate de pacient trebuie să circule dincolo de frontierele organizaționale și sectoriale. În acest context, noi legi au fost promovate. Medicii sunt obligați să informeze pacienții asupra bolii lor, a tratamentului și a efectelor adverse pentru a obține consimțământul acestora, iar pacienții au dreptul să își vadă dosarul medical fără costuri suplimentare.

În 2008, autoritățile locale au creat un comitet pentru evaluarea rolului pe care îl vor juca în viitor medicii generaliști în sistemul danez de sănătate pentru a asigura accesul facil la tratament de calitate și utilizarea eficientă a resurselor. Ministerul Sănătății și Prevenției a desemnat un grup de lucru pentru a stabili gradul de ocupare a timpului pe care îl presupune munca administrativă la nivelul spitalelor publice, cu scopul de a reduce birocrația de la acest nivel.

Danemarca este una dintre țările de frunte din lume în utilizarea tehnologiei de îngrijire a sănătății. Practic toți medicii de ingrijire medicala primara au dosarele medicale electronice cu funcționalitate clinica completa.

 

Spitale subordonate autorităților locale, exact ca in Romania

Sistemul spitalicesc din Danemarca se află în prezent descentralizat la nivelul autorităților locale ale celor cinci regiuni ale țării, aproape toate spitalele fiind de stat (95% din capacitatea spitalelor se află în sistem public).

Ministerul Sănătății și al Prevenției, prin intermediul Consiliului Națio-nal pentru Sănătate, contribuie la planificarea serviciilor de sănătate prin intermediul directivelor și al regulamentelor legate de tratamentele de bază și de cele specializate, și de funcțiunile din cadrul spitalului. Este reglementat, de asemenea, modul în care diverse forme de tratament ar trebui organizate, inclusiv coordonarea diferitelor nivele de tratament. Autoritățile locale sunt obligate să facă înțelegeri interregionale în ceea ce privește departamentele pentru servicii ultra specializate, asigurându-se totodată că pacienții obțin acces egal la tratamentele necesare. Aceasta pentru că în cadrul unei singure regiuni nu se poate acoperi, în fapt, întreaga gamă de tratamente exclusiv în spitalele locale.

Mai mult, cu aprobarea Consiliului Național pentru Sănătate, autoritățile regionale pot trimite pacienți la clinici din străinătate mai avansate pe specializarea respectivă, cheltuielile fiind suportate de stat. Autoritățile regionale au, de asemenea, posibilitatea de a face înțelegeri directe cu un spital din străinătate, dar în acest caz regiunea, și nu statul, acoperă costurile.

Cetățenii pot alege la ce spital vor fi tratați, însă cu anumite limite. De asemenea, ei pot opta pentru a fi tratați în țară sau în străinătate, în cazul în care timpul de așteptare pentru tratamentul în ţară depășește o lună. Numărul pacienților care doresc să se trateze în străinătate este în creștere, în special pentru tratamente chirurgicale ortopedice, intervenții chirurgicale oftalmologice sau pentru tratamente ORL.

Pe lângă spitale de stat și spitale private deținute de diverse asociații, există și un număr mic de spitale complet private, aflate în afara sistemului public de sănătate. În prezent, acest sector este foarte modest, reprezentând 0,2% din numărul total de paturi.

 

Managerii spitalelor sunt economiști specializati in managementul medical!

Cu câțiva ani în urmă, era normal ca managementul unui spital să fie încredințat unei singure persoane cu o carieră în domeniul medical, care era responsabilă pentru întreaga funcționare a spitalului.

În prezent, e important ca directorul unui spital din Danemarca să aibă pregătire în Economia afacerilor, mai degrabă decât în Medicină. De asemenea, multe spitale mai mici au fuzionat într-unul singur, iar în spitalele mai mari a fost deja testat un model nou de management, așa numitul model al Consiliului Executiv. Acest model implică un management de cel mai înalt nivel, cu responsabilități exclusive, implementat de un Birou Executiv care include un medic, un specialist în finanţe, unul în resurse umane, un specialist în inginerie şi un altul profilat pe segmentul cercetare-dezvoltare.

Pentru moment, în Danemarca, potrivit modelului de management departamentar, secțiile sunt în mod normal conduse de două persoane – un consultant administrativ și un asistent-șef care gestionează împreună chestiunile administrative și financiare, consultantul având de obicei ultimul cuvânt.

 

Pentru medicii romani interesati de conditiile si ofertele din Danemarca

Salarizare conform contractului colectiv in domeniu. Salariul de pornire in primele luni (cand se participa si la cursuri de lb.daneza) este in jur de 6000-7000 euro brut lunar; se majoreaza, in functie de calificare, experienta si functie. Cursuri gratuite de limba daneza in prima parte a contractului de munca. Salariul este platit in aceasta perioada. Asistenta la gasirea unei locuinte, la indeplinirea formalitatilor (obtinerea autorizatiei daneze pentru medic specialist, permis de sedere etc.), la gasirea unui loc de munca pt partenerul de viata, la gasirea unei scoli pentru copii.
Mentorat profesional si social.

Suna tentant!

 

Reguli si interdictii in unitatile medicale si spitalicesti din Danemarca

“Rolul medicului generalist este mult mai mare decat cel de a trata diferitele boli ale pacientului. El se ocupa si de sanatatea familiei si trebuie sa fie capabil sa previna anumite nereguli de comportament cum ar fi fumatul sau problemele alimentare care duc la obezitate”, potrivit lui Sanne Winther Jensen, eleva a Scolii sanitare “VIA University College” din Silkeborg, Danemarca.

Iata mai jos, cateva lucruri care  sunt interzise cadrului medical danez: sa poarte inele, ceas sau alte accesorii in timpul programului, sa poarte pantofi cu toc, sa aiba unghiile mari si date cu oja si sa paraseasca unitatea sanitara imbracat in uniforma.

Al doilea sector este cel spitalicesc, iar populatia daneza are la dispozitie 48 de spitale de stat. Desi initial numarul pare foarte mic, el reprezinta exact necesarul unei tari a carei populatie este de putin peste cinci milioane de locuitori. “In ceea ce priveste organizarea saloanelor, in spitale exista si rezerve cu un singur pat, insa in niciun salon nu sunt mai mult de patru paturi. De altfel, camerele sunt impartite pe sexe. Ceea ce este foarte important este ca o asistenta medicala are in grija maximum patru pacienti, pe cand in Romania ea este foarte aglomerata, avand si peste 10 pacienti in grija”, a precizat Pernille Andersen Brosted, eleva si ea in anul trei la Scoala sanitara daneza. Serviciile medicale oferite in domeniul spitalicesc sunt gratuite, in baza contributiei populatiei catre stat. “Platim 40% din venit catre stat ca si taxe. Banii sunt directionati catre sistemul sanitar, catre infrastructura si pentru educatie”, a mai adaugat Pernille Andersen.

Referitor la regulile pe care personalul medical din Danemarca trebuie sa le respecte in incinta spitalului, trebuie mentionat ca danezii sunt extrem de atenti atunci cand vine vorba de igiena. “Trebuie sa ne spalam pe maine inainte sa plecam spre spital. Ne spalam pe maini inainte sa intram in salon si ori de cate ori punem mana pe ceva. Spalatului i se acorda un minut si se face cu o solutie pe baza de alcool”, a explicat Sanne Winther Jensen.

***

Doar investind poti ridica pretentii!

Doar asa poti ajunge sa ai un sistem medical eficient si bine echipat, dotat ca pentru secolul nostru.


Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here