Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Ştefan Tudor Godra, medic dentist: “Oricât de frumoasă este informatica, anatomia și...

Ştefan Tudor Godra, medic dentist: “Oricât de frumoasă este informatica, anatomia și fiziologia umană prezintă o provocare mai mare”

1505
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Stefan Tudor GODRADomnule doctor Ștefan Tudor Godra, am apelat la cabinetul dumneavoastră stomatologic și am rămas încântat de calitatea serviciilor oferite. De ce ați ales să vă specilizați în stomatologie și nu în domeniul IT (am văzut că aveți o diplomă și în domeniul IT)?

Aş  putea spune că, de când eram mai mic, am dorit sa fac o meserie ce implică un contact cu oamenii. Mă gândeam la 3 posibile cariere: să devin preot, medic veterinar sau medic uman. Am renunțat la dorința de a ma face preot deoarece nu am un talent nativ pe partea muzicală. Cât despre medicina veterinară, deși iubesc foarte mult animalele, simt o repulsie față de căpușe și purici, iar tratamentul contra acestora reprezintă o parte a meseriei. Opțiunea pentru stomatologie, în raport cu medicina generală a survenit mai mult ca urmare a faptului că am suferit foarte mult din cauza danturii cand eram copil. Din păcate, educația sanitară stomatologică este precară în România. Parinții își duc copiii la stomatolog abia atunci când apar dureri, uneori de intensitate crescută, atunci când tratamentul este mai dureros, mult mai greu de efectuat și mai costisitor, lucru care s-a întâmplat și în cazul meu. Așa că m-am hotărât să optez pentru stomatologie și să încerc, pe măsura posibilităților, ca pacienții mei să nu sufere de durere și să nu aibă frică de medicul dentist, venind cu încredere la tratament.
Mai demult, am avut ca pacient un copilaș de 6 anișori căruia trebuia să îi scot un dinte de lapte. I-am facut anestezie cu o soluție locală și după ce s-a instalat anestezia am luat cleștele sa îi scot dintele. Copilul a devenit ușor agitat când a văzut cleștele și se pregătea practic pentru ce era mai rău, din punctul lui de vedere. Când i-am pus cleștișorul pe dinților s-a încordat și se pregătea să țipe, dar în secunda următoare i-am scos dințișorul cu cleștele din gurița lui. El a rămas încordat și cu respirația blocată, gata să țipe, crezând că eu nici nu m-am apucat de extracție. I-am arătat, apoi, dințișorul pe care i l-am scos, a rămas un pic nedumerit și m-a întrebat doar atât: ”Gata?”, ”Gata” i-am zis. Acesta a fost un pacient câștigat, căruia sper ca pe viitor să nu îi mai fie frică de dentist.Despre partea de IT, pot spune că am fost fascinat de informatică încă din copilărie, iar mai apoi atât de fizică, cât și de chimie. Dar oricât de frumoasă este informatica, anatomia și fiziologia umană prezintă o provocare mai mare din punctul meu de vedere.
– Cum evaluați piața din România în privința cabinetelor stomatologice? Va crește numărul cabinetelor stomatologice private?
– Cu siguranță numărul cabinetelor de stomatologie din România va crește, dar nu în marile orașe. Din cei aproximativ de 16-17.000 de medici stomatologi din țară, aproape 4.500 sunt în București. Aici concurența e foarte mare, iar multe cabinete nou deschise ajung să se închidă în primii 2 ani, lucru valabil și pentru marile centre universitare. Din acest motiv, cabinetele au șanse să funcționeze mai bine în orașele mai mici sau chiar în comune, lucru ce va duce  în cele din urmă la îmbunătățirea stării generale de sănătate la nivelul întregii țări.
–  De obicei absolvenții de medicină au ca hobby literatura. Dumneavoastră ce hobby aveți?
– Hobby-ul meu preferat este drumeția montană, din păcate destul de inaccesibil iarna. Îmi place, de asemenea, să joc squash, să ies cu prietenii, să citesc și să ascult muzică.
– Ce le-ați recomanda bucureștenilor ca să nu aibă nevoie de serviciile unui cabinet stomatologic?
_- Sfaturile pe care le pot da țin de prevenție și de tratamentul cât mai rapid al leziunilor existente. Nu e suficient să te speli pe dinți pur și simplu, atâta vreme cât nu te speli corect. Cariile dentare apar și între dinți, de aceea și folosirea aței dentare e la fel de importantă ca și periajul. Apa de gură reduce, de asemenea, numărul de microbi responsabili de apariția cariilor, dar e un mijloc ajutător, care nu suplinește periajul și folosirea aței dentare. Pentru prevenirea îmbolnăvirii gingiei și a ligamentelor ce mențin dintele în os (cu apariția „parodontozei”) e necesară realizarea unui detartraj și a unui periaj profesional, o dată la 6-24 de luni, în funcție de particularitățile cavității bucale ale persoanei respective.
Tratamentul este întotdeauna mai simplu și mai puțin costisitor, câtă vreme e înstituit precoce.
– Ce vă doriți pentru 2014?
– Îmi doresc sănătate și bucurii pentru noi toți și sper într-un am mai bun decât cel care a trecut.
–  Cum ați optat să rămâneți în România și nu ați plecat (ca mulți absolvenți de MEDICINĂ) din țară?
– Medicina dentară are un avantaj față de cea umană. Este mai ușor să lucrezi în condiții decente, cu aparatura și instrumentarul de care ai nevoie. În cadrul medicinii umane investiția necesară este uriașă. Mulți medici pleacă din cauza condițiilor de lucru sau a salariilor, pentru că nu vor să trăiască din șpagă, aspect care nu e valabil în stomatologie.
– Spre ce credeți că se îndreaptă stomatologia viitoarelor decenii? Aveți o vi (sau –pre)ziune optimistă?
– Cu siguranță merge spre mai bine. Numărul copiilor și adulților cu carie e în scădere în țările care au implementat programe de prevenție, precum fluorizarea apei potabile, controale preventive pentru copii (Statele Unite. țările nordice) lucru care se va întâmpla și în România. Există, de asemenea, cercetări pe bază de celule stem, pentru refacerea dinților pierduți. Materialele pentru obturații („plombe”) sunt din ce în ce mai performante și mai biocompatibile. Viitorul va fi mai bun, atât pentru medici, care vor putea realiza tratamente mai predictibile din punct de vedere al rezultatelor pe termen lung, dar și pentru pacienți, care vor beneficia de aceste inovații.

Interviu realizat de Ioan Iacob


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

 1. Good choice!!!!
  Un medic stomatolog perfect!!! Ma numar printre primii pacienti.. 2012-2013 pe vreamea Cand era medic rezident.. la facultatea de stomatologie Bucuresti.
  Sa ii dea Dumnezeu sanatate!! “Arta a facut din gura mea”:)
  Lucrare si plombe perfecte! (Mai pe romaneste)
  Il recomand cu toata increderea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here