Acasă justitie stiripesurse : ALERTĂ – Preşedintele CSM, critici FĂRĂ PRECEDENT…

stiripesurse : ALERTĂ – Preşedintele CSM, critici FĂRĂ PRECEDENT…

108
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ALERTĂ – Preşedintele CSM, critici FĂRĂ PRECEDENT la adresa lui Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis consultari magistrati

Consiliul Superior al Magistraturii transmite o poziție publică prin care face apel la respectarea independenței justiției și, totodată, lansează un atac dur la adresa consultărilor pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut cu magistrații.

”În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și în considerarea principiului cooperării loiale între puterile statului, în data de 27.03.2019 am dat curs invitației Președintelui României de a participa la o întâlnire pe tema situației actuale din sistemul judiciar, întâlnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Temeiul invitației Președintelui României a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituția României, ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri.

Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiţiei care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic.

Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual.

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate.”, se arată în comunicatul CSM.

CITESTE SI

BREAKING NEWSCatalin Botezatu 3

Cătălin Botezatu, ÎN LACRIMI, în direct, după moartea Zinei Dumitrescu: ‘Ea arăta doar ce voia lumiizina dumitrescu

ULTIMA ORĂ A murit Zina DumitrescuSimona Halep numarul 1 WTA

VIDEO Simona Halep și-a dat seama la conferința de presă că nu e nevoie să câștige turneul de la Miami, ca să revină pe locul 1 în lumeDan Barna Dacian Ciolos

ALERTĂ USR și PLUS, SCRISORI către Comisia Europeană și Viorica Dăncilă privind OUG pe codurile penale


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here