Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii stiripesurse : CNSAS, precizări oficiale…

stiripesurse : CNSAS, precizări oficiale…

85
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

CNSAS, precizări oficiale despre acuzaţiile de colaborare cu Securitatea aduse lui Traian Băsescu

basescu traian
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunță că verifică din oficiu persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, fiind demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât și la foștii deținători de arhive, urmând a fi emise note de constatare.

“Pentru persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, instituţia noastră efectuează verificări din oficiu, aplicând procedura specifică prevăzută de O.U.G. 24/2008, cu modificările și completările ulterioare, și de Regulamentul de Organizare și Funcționare al C.N.S.A.S., aprobat prin Hotărârea Colegiului C.N.S.A.S. nr. 2/2008. Astfel, sunt demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât și la foștii deținători de arhive, urmând a fi emise note de constatare, potrivit art. 7 din O.U.G. 24/2008. Notele de constatare emise de direcţia de specialitate şi avizele Direcției Juridice sunt dezbătute de către Colegiul C.N.S.A.S., potrivit art. 8 lit. a și lit. b și art. 9”, transmite Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

CITEȘTE ȘI: Triunghiul malefic: Cele trei probleme care te expun bolilor cardiovasculare

De asemenea, reprezentanții Consiliului precizează și atribuțiile Colegiului CNSAS în astfel de cazuri.

Astfel, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii:

a) Aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice introducerea la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia; acţiunea se depune la instanţă în termen de 30 de zile lucrătoare de la data adoptării notei de constatare.
b) Infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
c) Dispune eliberarea unei adeverinţe, în cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente, privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.

“Având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv O.U.G. 24/2008, aprobată cu modificări și completări, o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securității numai în urma pronunțării, de către instanța competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate”, mai precizează CNSAS.

CITEȘTE ȘI: O linguriţă de miere înainte de culcare: Şase efecte care te vor convinge să ai acest obicei zilnic

Precizările vin după ce surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în ședința de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secția de Contencios a Curții de Apel București o acțiune pentru a fi stabilit dacă fostul președinte Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al Securității.

De altfel, într-un comunicat transmis presei joi, CNSAS arată aceste informații, fără a fi precizat însă numele persoanei în cauză: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

Fostul președinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formațiunea a cărei președinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Tot în comunicatul de joi, CNSAS arată că au fost eliberate adeverințe pentru 19 persoane, candidați la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securității. Băsescu nu este pe listă.

CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității.

CITEȘTE ȘI: NU mai crede tot ce se spune despre pâine: Opt mituri şi realitatea din spatele lor .

BREAKING NEWSviorica dancila guvern

Viorica Dăncilă explică de ce nu a mers la mitigul PSD de la Iași: Am încercat să acoperim mai multe judeţe din ţară. Timpul nu este în favoarea noastrăCalin Popescu Tariceanu
Tăriceanu, dezamăgit de summitul de la Sibiu :O declaraţie vagă. Este păcat că domnul Iohannis a preferat să rămână un politician mărunt care să-şi critice ţara
SCANDAL şi în Timiş: Viorica Dăncilă, aşteptată de zeci de protestatari (VIDEO)
simona halep

LIVE TEXT – Simona Halep, în cursa pentru supremaţia mondială.

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here