Acasă Jurnalul Bucurestiului Stiinta & Tehnica stiripesurse : Oamenii de știință au descoperit…

stiripesurse : Oamenii de știință au descoperit…

150
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oamenii de știință au descoperit care este vulcanul cu cea mai mare erupţie din ultimii 5.000 de ani

www.anywhere.com
vulcanul fuego guatemala

Cea mai mare erupţie vulcanică din ultimii 5.000 ani a fost cea a vulcanului argentinian Cerro Blanco, din Anzii Cordilieri, potrivit unui studiu desfăşurat de experţi spanioli şi argentinieni, relatează marţi EFE, potrivit agerpres.ro.

Studiul condus de José Luis Fernández Turiel, cercetător la Institutul de Ştiinţe ale Pământului Jaume Almera (ICTAJ-CSIC), a determinat că erupţia produsă în urmă cu 4.200 de ani a acoperit cu cenuşă o mare parte a Argentinei şi a fost comparabilă, ca volum de materie expulzată, cu cea de pe insula Santorini şi de două ori mai mare decât cea a vulcanului Tambora, de pe insula Sumbawa din Indonezia.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

Complexul vulcanic Cerro Blanco, situat în sudul Anzilor Cordilieri, a expulzat un volum de roci care, potrivit studiului, a provocat una dintre cele mai mari erupţii survenite în Holocen (ultimii 11.700 de ani).

Studiul, publicat în revista ‘Estudios Geológicos’, a determinat că vulcanul Cerro Blanco, situat în provincia Catamarca, a fost sursa unor sedimente de cenuşă ce pot fi întâlnite şi în prezent pe o suprafaţă extinsă a platoului Andin şi a căror existenţă era cunoscută, dar nu şi originea lor.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

Cercetătorii au studiat 62 de sedimente din zonă şi au cules peste 230 mostre de cenuşă, iar pentru a putea determina originea lor, mostrele au fost analizate şi calificate prin diferite tehnici de petrologie şi geochimie.

Potrivit studiului, erupţia vulcanului Cerro Blanco a avut un caracter exploziv şi o asemenea amploare, încât cenuşa a fost împrăştiată pe o suprafaţă de aproximativ 500.000 de kilometri pătraţi. A fost găsită cenuşă provenită de la această erupţie chiar şi la 400 de kilometri distanţă de vulcan, în apropiere de localitatea Santiago del Estero.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan: ‘Chiar puneți dinamită peste tot?’

Vulcanologii au subliniat că erupţia din acea epocă a colosului Cerro Blanco a fost similară cu cea survenită pe insula Santorini, care a pus capăt civilizaţiei minoice. De asemenea, volumul de magmă degajat de vulcan a fost de două ori mai mare decât cel produs de erupţia, din 1815, a vulcanului indonezian Tambora, eveniment asociat cu o răcire a temperaturilor globale.

ALERTĂ în Buzău – Un localnic a anunțat că a găsit bucăți dintr-un avion, într-o zonă greu accesibilă
loteria romana

Cel mai nou milionar al României, norocosul câștigător al marelui premiu la Loto 6/49: ‘Cine face ca mine, ca mine să pățească!’Calin Popescu Tariceanu
Călin Popescu Tăriceanu a IZBUCNIT, după scrisoarea lui Timmermans: ‘Unii lideri europeni sunt decuplați de realitate’
Calin Popescu Tariceanu

Tăriceanu dă de pământ cu Iohannis, după respingerea miniștrilor: ‘Face un joc politic care

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here