Acasă justitie stiripesurse : Tudorel Toader a ȘOCAT, după ședința de Guvern:

stiripesurse : Tudorel Toader a ȘOCAT, după ședința de Guvern:

143
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 S-a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Tudorel Toader a anunțat că OUG dată azi va interzice modificarea legilor prin regulamente.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

”A doua OUG are un titlu mai lung și vizează toate cele 3 legi ale justiției. Admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni înainte de concurs. CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din această toamnă. Se referă la păstrarea condițiilor de dinanintea legii. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adăugând că majoritatea soluțiilor sunt venite de la CSM. Care e urgența OUG? Pornind de la următoarea premisă că adminiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni îaninte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se referă în principal la păstrarea condițiilor dinanite modificării legilor justiției, adică admiterea din 2019 să rămână de 2 ani, stagiul să rămână de 1 an, iar repartiția auditorilor de justiție să se facă anul acesta. De ce? Pentru că potrivit modificările la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani s-ar crea un deficit de cadre. În același timp INM trebuie să își ia măsuri să treacă la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptând jduecători după 4 ani și nu după 2 ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi și patru ani care sunt în prezent CSM spune că s-ar crea un deficit de personal dacă s-ar aplica actuala lege, pentru că mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona.

OUG are reglementări și cu privire la promovarea magistraților pe loc, vechime, condițiile de concurs, condițiile de promovare la ÎCCJ.

Citește și: Noi contre dure între Guvern și BNR! Replică aspră pentru omul lui Dăncilă

Colegiile de conducere nu vor putea să adauge la lege pe motiv că nu e clară, predictibilă. Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa la ÎCCJ cu un recurs în interesul legii, dacă legea nu întrunește legea pe care le cere CEDO. Nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea. Opera de legiferare trebuie să rămână doar a legiuitorului.

Funcțiile privind procurorii de rang înalt nu pot fi delegați. Ele se ocupă și trebuie să fie ocupate în condițiile legii. Din păcate, azi, când vorbim, multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare. Cei vizați au termen de 45 de zile.”, a declarat Tudorel Toader.

Citește și: Simona Halep a dat lovitura! Suma importantă cu care s-a ales după victoria cu Eugenie Bouchard .

CITESTE SI

dragnea dancila

ULTIMĂ ORĂ Viorica Dăncilă, DISCUȚII cu Liviu Dragnea înainte de CEx al PSD

candidat

A început cursa pentru procurorul european al României. Explicațiile lui Tudorel Toader după OUG adoptată de Guvern

Victor Ponta

Victor Ponta, reacție la sondajul comandat de Parlamentul European, în care PSD a ajuns la 26,5%simona halep

Simona Halep, mărturisire în prima declaraţie după victoria


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here