Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente subREAL „Serving Art Again” @ JECZA Gallery

subREAL „Serving Art Again” @ JECZA Gallery

56
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

subREAL – Serving Art Again

(Călin Dan & Iosif Kiraly)

18 septembrie – 25 octombrie 2019

curator: Ami Barak

Expoziția prezentată în această toamnă la Galeria Jecza ar trebui să marcheze un punct de cotitură în programul galeriei, precum și în revirimentul grupului, absent de pe scena românească și internațională în ultimii ani, dar păstrându-si nealterată reputația. Între timp, subREAL a devenit o referință istorică cheie, mai ales într-un context în care schimbările anilor ’90 capătă o semnificație cu totul nouă. Este vorba de o renaștere în sensul deplin al cuvântului.

Expoziția prezentă se concentrează, prioritar asupra unor momente semnificative din creația anterioară, dar, în același timp, prezintă și o lucrare recentă: Multumiți –Nemultumiți, o adaptare la contextul Timișoarei a uneia dintre ultimele lor producții. Ceea ce explică completarea acestui titlu emblematic, Serving Art (Again).

Fondat în 1990 de Călin Dan și Dan Mihălțianu, cărora li s-a atașat, în 1991, Iosif Király, grupul subREAL a funcționat, începând din anul 1993, după plecarea lui Dan Mihălțianu, ca un duo. Marcat de atitudini post-conceptuale, guvernat de ironie și autocompătimire, subREAL a explorat în decurs de aproape 15 ani contextul artistic autohton și instituțional.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale grupului s-a concentrat asupra arhivei fotografice a revistei ”Arta” (ambii membri ai grupului au lucrat la revistă înainte ca aceasta să își întrerupă activitatea, în 1993). Serving Art a evidențiat modul în care funcționează sistemul de artă în România și problemele reprezentării, prin imagini fotografice. Datorită importanței acordate detaliilor aparent neînsemnate rezultate din tipărirea negativelor ne-editate din arhivele revistei Arta, artiștii au înlocuit în mod simbolic „asistenții artei”, care au manipulat obiectele în timpul ședințelor foto și au re-contextualizat imaginea finală căreia i-a fost eliminată, întregul proces de producție. Astfel, pun sub semnul întrebării în mod eficient construcția imaginii, problema indexării, ierarhiile diferitelor medii, mecanismele instituționale și relațiile de putere din cadrul sistemului artistic. Aceste aspecte sunt încă de actualitate și astăzi, făcând ca lucrările expuse să își păstreze originalitatea originară.

subREAL este primul colectiv post-1989 care a introdus în contextul artei românești un mod de operare diversificat și l-a prezentat altora într-o varietate de forme care vor trezi, chestiona și schimba cunoștințele spectatorului. În același timp, și-au canalizat energia către obținerea recunoașterii internaționale. Coerența conceptuală a abordării subREAL și faptul că, în perioade relativ scurte de timp, grupul a fost prolific, a creat posibilitatea de a se adapta în mod flexibil la diversele probleme sociale și instituționale ale timpului.

SHARE: RATE:12345
PREVIOUSExpoziție de pictură „Restituiri. Carol Wolff” la Sala „Ovidiu Maitec”/ Muzeul de Artă AradNEXTeXplore festival #14, deschis la București cu premiera spectacolului Anthropology
ABOUT THE AUTHOR
Cosmin Nasui
Cosmin Nasui
Cosmin Nasui (BA-es in History of Art and Visual Arts&Design), has worked as curator, art critic, gallerist, cultural journalist, cultural manager for the last 15 years.

RELATED POSTS
Vernisaj rock prezentat de PAF!
Vernisaj rock prezentat de PAF!
2011-05-04

Saloanele de Artă Brașov / Galeria Europe
Saloanele de Artă Brașov / Galeria Europe
2011-01-12

Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Festival de iarnă – 80 de evenimente în 10 zile
Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Festival de iarnă – 80 de evenimente în 10 zile
2015-12-07

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ LILY POPA „GRĂDINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI” @ GALERIA DE ARTĂ „TH. PALLADY”, Iași
EXPOZIȚIE DE PICTURĂ LILY POPA „GRĂDINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI” @ GALERIA DE ARTĂ „TH. PALLADY”, Iași
2018-09-05

LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *

COMMENT

NAME *
EMAIL *
WEBSITE

PESTE 250 DE INTERVIURI VIDEO CU ARTIȘTI ȘI PRODUCĂTORI CULTURALI
https://www.youtube.com/user/modernismpunctro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here