TARILE ASIATICE AU CELE MAI BUNE SISTEME DE EDUCATIE

  303
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Ţările asiatice au cele mai bune sisteme de educaţie, relevă studiul PISA, publicat de Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Performanţele elevilor români se dovedesc a fi sub media OECD.

  Elevii din China, Singapore, Coreea şi Japonia au cele mai bune rezultate la învăţătură şi cele mai performante sisteme de învăţământ din lume. Nivelul lor de cunoștinţe e avansat cu aproximativ trei ani şcolari, faţă de majoritatea copiilor cu aceeaşi vârstă din alte ţări. Acesta este rezultatul ultimului studiu PISA, prezentat la Berlin de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

  OECD a testat cunoştinţele şcolarilor de 15 ani din 65 de ţări şi regiuni (membre ale organizaţiei, dar şi partenere, cum e cazul României) la citire, matematică şi ştiinţele naturii. Accentul s-a pus însă în acest an pe matematică.

  La nivel european, Liechtenstein, Elveţia şi Olanda au cei mai buni elevi.

  Elevii germani se situează cu 514 puncte obţinute la testele de matematică peste medie, pe locul 16, nivelul lor de cunoștinţe fiind similar cu cel al copiilor din Belgia, Canada, Finlanda, Polonia sau Vietnam. Germania, alături de Brazilia, Israel, Italia, Mexic şi Turcia, a făcut cele mai semnificative progrese în învăţământ, în ultimii ani. Berlinul avusese un şoc în 2001, când acelaşi studiu releva că elevii germani rămâneau pe ultimele locuri în competiţia internaţională, cu rezultate foarte slabe la citire, matematică şi ştiințele naturii.

  Elevii români – fără chef de şcoală

  România, cu 445 de puncte la matematică, se află pe locul 45 și astfel sub media tuturor ţărilor evaluate. Elevii români au făcut însă progrese de la ultimul test, ei obţinând în 2012 cu aproape 5 puncte mai mult. Studiul mai relevă că elevii români nu sunt deosebit de motivaţi să meargă la școală.

  Scoruri mai slabe decât România au obținut Cipru, Bulgaria, Emiratele Arabe, Kazahstan, Thailanda, Chile și Malaezia. Iar Qatar, Indonezia şi Peru au în momentul de faţă cele mai slabe sisteme de învăţământ.

  Tot la matematică, 23% din elevii statelor membre OECD şi 32% din totalul celor 65 de ţări evaluate nu sunt capabili să rezolve cele mai simple probleme. Specialiştii spun că probabilitatea ca astfel de copii să părăsească şcoala şi să nu-şi găsească apoi un loc de muncă e destul de mare.

  OECD a subliniat că ţările asiatice, care au dovedit că îşi pregătesc cel mai bine şcolarii, pun accentul pe selectarea şi formarea profesională a profesorilor, pe autonomia acestora şi pe calitatea predării, mai degrabă decât pe numărul de elevi din fiecare clasă. De asemenea, salariile profesorilor sunt şi ele definitorii. Cele mai bune sisteme de învăţământ îşi alocă echitabil resursele între şcolile bune şi cele precare, sau care fac parte din regiuni mai sărace.

  Imigranţii – mai multe şanse decât în trecut

   

  La fel ca la testele precedente, s-a constatat că în majoritatea ţărilor, băieţii obţin note mai bune la matematică decât fetele. Acestea din urmă se simt mai puţin motivate să înveţe matematică şi au mai puţină încredere în forţele proprii.

  Un alt trend, care s-a conturat de-a lungul anilor, este că elevii proveniţi din familii de imigranţi au obţinut rezultate mai slabe la şcoală. La această ultimă evaluare însă, diferenţele între cele două categorii au scăzut cu 11 puncte. Aceasta în condiţiile în care procentul elevilor din familii de imigranţi a crescut în medie în şcolile ţărilor membre OECD de la 9% în 2003, la 12% în 2012.

  Programul PISA a evaluat performanţele elevilor în cele 34 de state membre OECD şi în alte 31 de ţări partenere. Statele membre OECD echivalează cu 80% din economia mondială.

  • Autoare/Autor Lavinia Pitu, DW-Berlin
  • Redactor Medana Weident
  • Preluare  Doice  Welle

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here