Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Taxă de gunoi de 80 lei pe tonă, în vigoare de la...

Taxă de gunoi de 80 lei pe tonă, în vigoare de la 1 ianuarie 2017 în România

258
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autor: Alina Costache

Operatorii de salubritate care vor depozita deșeuri la groapa de gunoi vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013.

În timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresivă a depozitării, începând cu 50 lei/tonă din 2014, 80 de lei/tonă din 2015 și 120 lei/tonă, cu începere din 2016, Legea 384 introduce creșterea taxei la 80 de lei/tonă din 2017, respectiv la 120 de lei/tonă, abia din 2018.

Conform autorităților din domeniu, legislația actuală, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, urmărește îndeaproape principiul “poluatorul plătește”.

Pe fondul acestei noutăți, operatorii depozitelor ecologice susțin ideea că au informat din timp clienții asupra obligativității achitării unei taxe de 80 de lei/tonă de deșeu valorificat exclusiv la groapa de gunoi.

“În calitate de operator al depozitului ecologic din cadrul Centrului de management Integrat al deșeurilor Chiajna, Iridex a depus toate eforturile pentru a aduce la cunoștința tuturor clienților această obligativitate legislativă. Astfel, încă din luna noiembrie, Iridex a transmis înștiințări către toate autoritățile publice locale și către autoritatea centrală și locală de mediu, precum și către toți operatorii de salubritate. Până în prezent, nu s-au primit niciun fel de răspunsuri din partea acestor autorități și nici din partea clienților (operatori de salubritate), cu care aceste autorități au în derulare contracte de delegare a gestiunii deșeurilor”, explică reprezentanții depozitului Iridex din Chiajna.

În acest context, administratorul Iridex atenționează asupra faptului că în cazul în care autoritățile locale nu vor accepta plata acestei taxe, iar legislația va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deșeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deșeuri.

România ar fi trebuit să introducă o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii obținuți urmau să meargă către Fondul de Mediu.

Din datele oficiale, prezentate în august 2015 de fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, reieșea faptul că în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune, cum ar fi în Ungaria unde valoarea este de 34 euro/tonă.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională și, nu în ultimul rând, să atingă, anual, o cantitate colectată de 4 kg/locuitor de deșeuri electrice și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

 

 

Iata ca anul ce vine ne aduce o noua taxa!

Ce am dori sa stim este daca a fost creat cadrul legal de implementare, daca nivelul acestei taxe, extrem de scazut va duce la obiectivele stabilite si daca va contribui real la cresterea gradului de recuperare a materiilor prime. Care va fi gradul de colectare al acestei taxe? Asta in conditiile in care sunt suficienti agenti economici si primarii care nu si-au platit datoriile de ani buni.

Pentru ca aceste taxe fac parte dintr-un sistem cadru menit sa imbunatateasca sortarea si recuperarea materiilor prime din gunoi. Iar la noi acest lucru inca nu se intampla, dovada stand volumele mari de gunoi procesate.

Un nivel scazut al acestei taxe nu va pune suficienta presiune pe operatori. In tarile civilizate, taxele sunt suficient de mari incat sa stimuleze recuperari mari de materii prime din gunoi, materii ce sunt apoi vandute procesatorilor, fapt ce acopera rapid taxele platite de operatorii implicati in gestionarea gunoaielor de tot felul.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here