Acasă Jurnalul Bucurestiului Confesiuni la o ceasca de cafea The Beatles, o viziune din România (3)

The Beatles, o viziune din România (3)

124
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Liverpool by night        
Era trecut de ora 16, ne cazasem într-un hotel din Liverpool, dădusem drumul la televizor şi descoperisem fascinat o emisiune a lui Tom Jones. Era în 1994, în România nu existau multe lucruri care astăzi ni se par că există dintotdeauna (precum lanţurile de magazine supermarket; ţin minte că – înainte de începerea turneului nostru de poezie de trei săptămâni în Marea Britanie şi Irlanda –  avusesem o întreagă zi liberă în Londra, vizitasem The British Museum, The British Library, mă plimbasem cam o oră într-un supermarket /nu dispuneam de “buget de shopping”, ci doar de “buget de lunch”/ şi admirasem fascinat…”ca la muzeu”…rafturile pline cu “produse neaşteptate” pentru mine ).
1 LiverpoolDescoperisem emisiunea lui Tom Jones şi mă uitam fascinat la televizorul color (nu eram în mod special un fan Tom Jones, dar vederea sa mă proiecta în urmă cu nişte ani, mă făcea să mă simt bine în camera de hotel din Liverpool, când…
/descopăr pe Internet o fotografie Tom Jones – Elvis şi mă simt obligat de…”ale tinereţii valuri”… să mai spun ceva; eram în liceu, prin clasa a X-a cred, când am făcut un drum cu tatăl meu la Braşov, la un nepot al său, ce avea o fiica brunetă şi extrem de frumoasă; spre marea mea încântare, aceasta făcuse o invitaţie la un film cu Elvis… /
…ca şi în cazul lui Tom Jones, mă simt obligat să spun că nu eram un fan Elvis; dar de fiecare dată când văd imaginea sa imi aduc aminte de o perioadă extrem de fericită din viaţa mea de adolescent… /
ADOLESCENŢA cred că este cuvântul cheie pentru înţelegerea fenomenului BEATLES…
2 CAVERN  În primul rând “cei patru tineri furioşi din Liverpool” îi cuceriseră pe adolescenţi prin mesajul lor direct, nesofisticat, printr-o linie melodică extrem de originală, care surprindea de fiecare dată şi, evident, prin umorul lor englezesc (care-i făcea extrem de populari şi iubiţi printre tineri).
FLASH BACK    Era trecut de ora 16, ne cazasem într-un hotel din Liverpool, dădusem drumul la televizor şi descoperisem fascinat o emisiune a lui Tom Jones, când telefonul de pe noptieră “destrămă vraja“ ; eram rugat de la recepţie, “într-o engleză veritabilă”, să cobor şi să-i
reprezint pe cei patru poeţi români (Mariana Marin, Denisa Comănescu, Virgil Mihaiu, Ioan Iacob) la o “întrevedere spontană” cu fanii din Liverpool.
2 Liverpool Cum în 1994  eram redactor la Departamentul literatură şi artă al Radioteleviziunii Române
(şi pe lângă înregistrările pentru emisiunile culturale de la Radio Bucureşti mai realizam şi corespondenţe telefonice pentru Radio România Actualităţi), era firesc să fiu contactat ca un fel de “purtător de cuvânt al poeţilor români”.
Grupul masiv de admiratori din Liverpool era alcătuit din doi tineri: un român din Constanţa şi un englez din Liverpool. Ambii erau prieteni şi procedau astfel: vara, când era cald la Constanţa, englezul venea să muncească pe litoralul românesc (e drept că pe vremea aceea, în 1994, nici un parlamentar român nu “făcea de pază” la Aeroportul Kogălniceanu să vadă câţi englezi „descind masiv în căutare de locuri de muncă estivale la Constanţa”)…iar iarna, când la Constanţa era frig, românul venea la prietenul său din Liverpool să muncească în port (dar nu cred că se grăbea să “rupă“ uşa aeroportului din tom_jones_ELVIS 608Liverpool chiar pe 1 Ianuarie, de Sfântu’ Vasile ).
De o săptămână se anunţă în presa din Liverpool despre venirea a patru poeţi români…Şi eram şi noi fericiţi că grupul dumneavoastră vine la Liverpool, că românii pot cuceri Marea Britanie şi prin altceva decât prin copiii străzii (pe care îi vedem mereu la televizor)! (se confesase tânărul din Romania, după ce îmi făcuse cunoştinţă cu prietenul său englez din Liverpool) .    Cei doi, de fericire că şi românii pot veni cu lucruri pozitive care să-i încânte pe britanici, ne făceau o ofertă de nerefuzat: seara, după spectacolul nostru de poezie şi muzică (eu fusesem invitat în turneu cu chitara, iar Alan Tomlinson era un geniu al jazzului la trombon tenor, deci era un spectacol de poezie şi muzică), au promis să ne caută la hotel, in jurul orei 23, pentru a ne invita la o plimbare  cu maşina lor să vedem oraşul Liverpool noaptea.
Mirajul…
1 CAVERNPrima dată am fost duşi intr-un fel de “patrulater turistic” /o zonă de shopping pentru turişti…dar am fost avertizaţi să nu …fiindcă multe lucruri se găseau la preţuri mai accesibile spre periferie / . Iar dincolo de un canal marin se vedeau, ca un miraj, luminile din Ţara Galilor.
Toată viaţa visasem să vad Londra (iar Dumnezeu mi-a ajutat să vad toate zonele Marii Britanii). Pentru mine noţiuni precum “Ţara Galilor“ păreau ceva…teoretic şi îndepărtat; o zonă de pe harta Marii Britanii… Dar acum, cu luminile Ţării Galilor în faţă, dincolo de un canal marin, îmi venea, ca în copilărie, să trag cu praştia o piatră din Liverpool până dincolo, în Ţara Galilor, să mă conving că în faţa mea nu este un miraj…
(recunosc şi o “pierdere reportericească“ ; am înregistrat, pe reportofonul de la Radio Bucureşti, toate explicaţiile pe care, după ora 23, englezul ni le-a dat legat de Liverpool; mă gândeam că, după revenirea la Bucureşti, voi mai avea timp sa fac o emisiune în care comentariile despre “Liverpool by night” (făcute de un englez “de la faţa locului“) să alterneze cu muzica BEATLES…Din păcate nu am mai avut timp pentru aşa ceva fiindcă în redacţia de la Bucureşti trebuia să mă ocup de alte şi alte lucruri noi…şi totul a rămas “un miraj radiofonic”)
Când am fost întrebaţi ce am dori să vizitam prima dată la Liverpool, ne-am exprimat dorinţa să vedem “The Cavern Club”.
Clubul original a fost închis, ne-au explicat cei doi, există o placă în zid că acolo a fost locul unde au cântat celebrii The Beatles. Pe vizavi s-a construit un club nou, cu acelaşi nume, dar este sâmbătă seara, probabil acum acolo sunt oameni beţi …dar noi vă ducem, dacă aceasta este dorinţa dumneavoastră.
Aceasta a fost dorinţa noastră, de a trăi câteva clipe în preajma “mirajului The Cavern Club”, când am ajuns acolo am privit în tăcere placa din zid legată de BEATLES, pe vizavi era un nou local, cu acelaşi nume, dar nu cu “acelaşi miraj”…Era sâmbătă noaptea, acolo era deja venita şi poliţia fiindcă era un scandal, erau câţiva oameni beţi…Nu am mai intrat în noul local The Cavern Club fiindcă, oricum, nu i-am fi găsit pe The Beatles acolo.
Ioan Iacob
(va urma)
The Beatles -Cavern Club 1962 – YouTube
► 1:28► 1:28
www.youtube.com/watch?v=90Li7n56uU8‎
4 mar. 2009 – Încărcat de Sofia BT
The Beatles -cavern club 1962, the beatles’ oldest video recording.

http://youtu.be/90Li7n56uU8


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here