Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Toată creştinătatea îi sărbătoreşte la 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi...

Toată creştinătatea îi sărbătoreşte la 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

1905
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 92
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  92
  Shares

Astazi 29 Iunie este marea sarbatoare a SFINTILOR APOSTOLI PETRU si PAVEL: „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, rugaţi-vă pentru mântuirea sufletelor noastre!”. LA MULTI ANI, sanatate, impliniri si bucurii tuturor celor care poarta numele lor sau derivate ale acestora. Este una din sarbatorile comune Bisericii Ortodoxe si Bisericii Catolice.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe intotdeauna după Duminica Tuturor Sfinţilor in Biserica Ortodoxă, sărbătorită la o săptămână după POGORAREA SFANTULUI DUH. Durata postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este variabila, in functie de data Sfintelor PASTI.Prin respectarea acestui post, se cinstesc darurile Sfântului Duh, care au pogorât peste Sfinţii Apostoli şi care au postit înainte să propovăduiască Evanghelia. Postul se încheie de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, pe 29 iunie.

De ce Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna? Pentru ca ei sunt stalpi cei neclintiti ai Bisericii lui Hristos. Fiecare apostol a avut meritul lui, a primit apostolia ca pe o sarcina, fiindca Iisus Hristos le-a spus de la inceput: intre voi sa nu fie ca intre ceilalti oameni, ranguri inalte, scaune de-a dreapta si de-a stanga, ci cel care vrea sa fie mare intre voi sa le fie tuturor sluga.

petru1
APOSTOLII PETRU SI PAVEL, 2008,tempera pe lemn, 29 x 21 cm, daruita spre inchinare la Biserica SF.M.MC.MERCURIE,Bucuresti, autor:Claudiu Victor Gheorghiu

O sărbătoare comună pentru doi apostoli

Deşi nu se ştie cu certitudine data morţii celor doi întâistătători ai Apostolilor, evlavia creştinilor le-a dedicat o zi de pomenire comună, această sărbătoare fiind menţionată încă din sec. al II-lea, deşi la date diferite în Apus şi Răsărit. La Roma, cei doi apostoli erau sărbătoriţi la 29 iunie încă din sec. al III-lea. În anul 258, pomenirea lor se făcea pe 29 iunie în catacombele de pe Via Appia. În această zi fuseseră transferate sfintele lor moaşte de la baza colinei Vaticanului – Sf. Ap. Petru, respectiv Via Ostia – Sf. Ap. Pavel. Ulterior, după construirea Bazilicii San Pietro şi a celei închinate Sf. Pavel pe Via Ostia, sfintele moaşte au fost aşezate în mormintele lor iniţiale.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi s-au savarsit la Roma, din porunca imparatului Nero, Petru fiind rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel taindu-i-se capul. Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse impreuna. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetarile mai noi au stabilit cu o anume precizie ca Petru a fost rastignit in anul 64, iar Pavel a fost decapitat in anul 67. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).

Când se vorbeşte despre Hristos se vorbeşte şi despre Apostolii Săi, care au răspândit creştinismul în lume. La Sfântul Petru, cel mai în vârstă dintre Apostoli, admirăm înţelepciunea, spiritul de luptător şi puterea de a se întoarce, asemenea fiului risipitor, după ce L-a părăsit pe Mântuitorul. Sfântul Pavel este un exemplu prin hotărârea sa de a-L urma pe Iisus, dar şi prin profunzimea scrierilor şi dăruirea cu care a propovăduit Evanghelia. Şi cei doi Apostoli au avut de înfruntat firea duplicitară şi potrivnică a contemporanilor, însă aveau în inimă cuvintele lui Hristos: „În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!“. Hristos era Cel propovăduit, dar şi Cel care-i întărea în misiunea lor. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost martirizaţi în vremea împăratului Nero, dar ei nu au murit, ci s-au înveşmântat în haina veşniciei.

petru2
Sevalet cu o miniatura reprezentandu-i pe SF. APOSTOLI PETRU si PAVEL

Reprezentarea iconografică

S-ar putea ca nu toate imaginile să ţină cont de caracterizările păstrate în cronici. Căci se spune, bunăoară, despre Sfântul Apostol Petru (utilizăm textul unui Minei tipărit în anul 1894): „Era la chipul feţei alb, puţin cam galben, pleşuv şi des la părul ce-i rămăsese, cam crunt la ochi şi roş, cărunt la cap şi la barbă, cu nasul cam lungăreţ, cu sprâncenele nalte, la vârstă om de mijloc, drept la stat, se pornea îndată împotriva nedreptăţii, din râvnă dumnezeiască. Spre cei ce veneau la pocăinţă era iertător şi lesne se schimba şi muta răspunsurile şi judecăţile cele mai dinainte…”.

Iar despre Sfântul Apostol Pavel aflăm: „Fericitul Pavel era pleşuv la cap, vesel la căutătură, cu sprâncenele plecate în jos, alb la faţă, barba cam lungă cu cuviinţă, cu nasul rotund şi cuvios, la toată faţa împodobit, cam cărunt la cap şi la barbă, om sănătos cu vârtutea, puţin cam scurt la trup…”.

Aşadar, chiar dacă iconografic nu se ţine întotdeauna seamă de aceste descrieri, imaginea îmbrăţişării lor este cât se poate de sugestivă şi impresionantă: o dată cu exprimarea frăţietăţii întru slujire, vedem o dumnezeiască invitaţie spre imitare, în primul rând pentru conducătorii spirituali ai confesiunilor creştine, de la care oamenii de rând aşteaptă de veacuri limpezirea „litigiilor” şi semnarea documentelor de refacere a unităţii.

Biserica Ortodoxă a păstrat în conştiinţa ei, cum era şi firesc, doar imaginea cucernică a colegialităţii lor apostolice: le-a fixat zi comună de pomenire (29 iunie), multe sfinte lăcaşuri îi au ca patroni, la unele biserici, de-o parte şi de alta a intrării, le întâlnim chipurile pictate etc. Nu în ultimul rând, iată, această icoană a îmbrăţişării, mai puţin cunoscută la noi, dar frecventă în bisericile din Grecia, unele vechi de câteva secole.

 petru3petru4

Sursa text: http://www.doxologia.ro si http://www.crestinortodox.ro

Ilustrez acest text cu mai multe icoane pictate de mine pe parcursul anilor cu SF. APOSTOLI PETRU SI PAVEL: icoana de la BISERICA SF.M.MC.MERCURIE,Bucuresti, preot paroh PAUL LEPADATU(aceasta icoana a fost daruita pt. praznicul SF.AP.PETRU SI PAVEL, 2008,tempera pe lemn, 29 x 21 cm, monograma CVG si anul executiei pe spatele icoanei);
cea mai recenta, o miniatura din 2014 pe un mic sevalet; o icoana a SF. APOSTOLI si scene cu martiriul lor , cu troparul praznicului, pe simeze la a IV-a personala “PATIMILE APOSTOLILOR”, organizata de Uap Din Romania in 2007 la Galeria Galateea. Icoana si afisul expozitiei, unde apare alaturi de Soborul SF. APOSTOLI, praznuit pe 30 Iunie; Doua icoane ale SF. APOSTOLI PETRU si PAVEL cu scene din viata lor (ii placeau mult Maestrului Paul Gherasim, mentorul si indrumatorul meu), pe simeze la a III-a personala “APOSTOLII”, organizata de Uniunea Artiștilor Plastici din România in 2004 la Galeria ArTei. Afisul expozitiei.

petru5
Soborul SFINTILOR APOSTOLI, 40X30cm, autor:Claudiu Victor Gheorghiu

După sărbătorirea cea luminată a celor doi corifei ai Evangheliei PETRU si PAVEL, Biserica extinde aura sa liturgică asupra tuturor celor 12 Apostoli, ca sobor preaales al Cuvântului vieţii.

Sfintii 12 Apostoli sunt praznuiti in sobor pe 30 Iunie.

A consemnat pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu, zugrav.


Raspandeste cu incredere
 • 92
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  92
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here