Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie Tradiții în Danemarca

Tradiții în Danemarca

1827
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

În Danemarca, o mare grijă este acordată tradițiilor și festivalurilor, deși acest lucru se realizeaza fără prea mare ceremonie. Multe tradiții daneze se axează în jurul valorilor calendarului creștin, de Crăciun, de Paște și de Ajunul Sf. Ioan (la sfârșitul lunii iunie), fiind adevarate nopti albe, unele din cele mai importante și cel mai adesea petrecute împreună cu restul familiei.

Alte sărbători importante includ carnaval “Fastelavn”, în februarie, Anul Nou și rugăciunea din Ziua cea mare, care a fost creata special pentru a combina mai multe vacanțe tradiționale într-o singură zi. Există de asemenea celebrata  ziua de 1 Mai (Ziua Muncii) și cea de 1 Aprilie Ziua Pacalelilor, in care, în cam toate zonele locuite de danezi, acestia isi insceneaza reciproc farse și povești bizare. În ultimii ani, danezii-au început să îmbrățișeze de asemenea Valentine’s Day și Halloween ambele devenind extrem de populare.

Ziua Îndrăgostiților – feb 14

La începutul anilor 1990, danezii au început a sărbători Ziua Îndrăgostiților ca fiind ziua cea mare, a iubirii, inspirata de obiceiul american. Mai ales că tinerii îndragostiti folosesc aceasta zi ca pe o oportunitate de a-si arăta dragostea lor pentru celalt. Inimioare confecționate din flori, ciocolată, patiserie sau torturi sunt doar câteva exemple din opțiunile disponibile.

Februarie / martie – Shrovetide

Shrovetide este festival pentru copii, Ei se imbraca – de obicei in Quinquagesima duminică – și rotindu-se în jurul cutiilor de colectare a banilor încearca să le umple cat mai repede cu bani.

Shrovetide

Shrovetide cade in fiecare an la diferite zile, deoarece – fiind o moștenire din perioada catolica – trebuie să înceapă cu exact 40 de zile înainte de Paște. Prin urmare, duminica Quinquagesima poate cădea cel mai devreme la data de 1 februarie si cel mai târziu la data de 7 luna martie.

Shrovetide este un festival pentru copii, atunci cand cei mici se imbraca specific – de obicei in duminica Quinquagesima – și rotindu-se în jurul cutiei de valorii, cutii viu colorate si impodobite, destinate colectarii banilor, încearca din rasputeri să obțina umplerea lor cu bani. Le sunt dati bani atunci când acestia suna din clopotel sau cânta pentru a li se deschide ușa:

“Boller op Boller definit, am Boller min Mave,
Hvis Boller Får jeg Ingen, SA jeg spălare balada ”

(“Chifle in sus, în jos chifle, chifle in burtica mea,
Dacă eu nu primesc chifle, sigur voi face probleme “)

Chiflele sunt o moștenire din zilele când aceste alimente constituiau un capital simbolic, în parte pentru că mulți oameni au trăit doar cu paine si produse din paine, cea mai mare parte a vietii si rareori au primit produse din patiserie. Astăzi, nu mai este cazul, în cantitatea de alimente uriasa care se consuma in fiecare zi de sărbătoare, chiflele au fost treptat înlocuite de echivalentul in bani. Totuși, chiflele Shrovetide, sunt vândute în magazine de panificație în săptămânile din jurul Shrovetide, si rămân un tratament preferential atat pentru copii cat și pentru adulți.

Adesea tijele Shrovetide, adică ramurile de mesteacăn sunt decorate cu dulciuri, mici cadouri, etc, si sunt folosite pentru a se decora casa sau a se da copiilor. Tija Shrovetide a fost inițial un simbol de fertilitate, deoarece ramura cu frunze noi, proaspat inverzite este simbolul primăverii in devenire.

În timpul Shrovetide, se practica un joc specific “închinarea la pisica din butoi” Copiii, lovesc un butoi plin cu dulciuri, suspendat și plin de bunatati. Copilul care nimereste sa introduca o teava in gaură este ales “Regele” sau “Regina – Pisica”.

Originile Shrovetide sunt oarecum personalizate

Contextul acestui obicei este acela ca, in credinta populara pisica a fost însoțitoarea vrajitoarelor si demonilor, prin urmare, ea este “asociata” cu răul. Shrovetide vine în momentul din an in care primele pregătiri pentru culturile vitale incep și oamenii încep si încearca totodata să se protejeze împotriva răului, incercand sa se elibereze de tot raul de peste an. Până la mijlocul secolului al 19-lea, aceasta a făcut ca în Danemarca, in butoi sa fie plasata o pisica vie in care se bate în scopul de a face pisica sa fuga atunci când butoiul se sparge.

Cuvântul danez pentru Shrovetide este “Fastelavn, si a fost inițial un festival al adultilor, el însemnand, de fapt o intalnire “de seară, rapida!” și se refera in special la seara de dinaintea Postului creștin, care începe in ziua de (Ash) miercuri. Cu toate acestea, festivitățile au început deja de duminica Quinquagesima (cu bunatati din porc), cu mese generos stropite cu alcool. După Reformă, obligația intalnirilor rapide a încetat cu desavarsire, iar festivitățile Shrovetide continua până la duminica următoare. Au existat procesiuni montate cu care alegorice, diferite tipuri de concursuri și turniruri, precum și diverse piese de teatru și de vară / iarnă in care in cazul în care doresti sa obtii un loc trebuie sa te lupti simbolic ridicand mâna in sus.


Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here