Acasă Jurnalul Bucurestiului Trei zile excepționale (secvențe legate de vizita Papei în România)

Trei zile excepționale (secvențe legate de vizita Papei în România)

142
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I. Prima zi excepțională. Am presimțit-o în sângele meu, m-am trezit înainte de ora 7, am ascultat știrile, m-am grăbit să ajung la Biblioteca Metropolitană MIHAIL SADOVEANU din București, să prind un calculator unde se pot instala căști. Urmăresc pe trei canale de televiziune venirea Papei Francisc de la aeroport.

mai, 1999 Instalat în iarba de la Izvor urmăresc discursul Papei Ioan Paul al II-lea, sunt împreuna cu mama soacră (este catolică și a făcut rost de invitații pentru întreaga familie), sunt cu Livia și cu Mihai, fiul nostru (așa cum nu vom mai fi niciodată de atunci, în 2006 Livia a dispărut – la nici 51 de ani – datorită unei boli necruțătoare, iar în 2009, la terminarea facultății, Mihai a plecat definitiv din țară).

mai, 2019 Urmăresc imaginile cu ochii umezi (prin racordare la amintirile din 1999), dar nu este decât un semn al ochilor obosiți de calculator, rețin imaginea impecabila a motocicliștilor care deschid coloana oficială de la aeroport.

mai, 1999 Încântată de intervențiile Papei Ioan Paul al II-lea mulțimea nu l-ar mai lăsa să plece. Papa găsește o soluție (fiindcă are de prins un avion). “Întrucât Preafericitul Teoctist va veni în vizită la Roma, acum trebuie să plec pentru a pregăti această vizită.“ Spune cuvintele cu un zîmbet larg (știe că românii vor înțelege și-l vor lăsa să plece), Papa este aplaudat, este ovaționat și este…eliberat să plece spre aeroport.

II. A doua zi excepțională unește – la Șumuleu și la Iași – zeci de mii de oameni, de mai multe religii și naționalități. Dr. Ec. Greta Popa, Director Executiv al Fundației culturale HESPERUS și Dr. Rusalin Ișfănoni, Secretar General al aceleiași fundații îmi spun seara, la telefon, că trebuie neapărat să văd înregistrările de la Iași (unde Papa Francisc a citat din Eminescu). Eu am plecat de dimineață la BOOKFEST, nu am putut urmări transmisiile celei de-a doua zile excepționale, dar sunt fericit că prietenii mei au reușit să vadă imaginile acestei zile.

1 iunie este o zi tragică pentru mine, Livia s-a năcut pe 1 Iunie, 1954, a dispărut în aprilie, 2006, întotdeauna 1 Iunie va avea acea conotație tragică și nimeni și nimic nu va putea compensa tragedia de familie, nici pentru mine, nici pentru Mihai.

III. Ultima zi excepțională. Am ascultat anterior multe informații despre cei

șapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite – Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, AlexandruRusu şi Iuliu Hossu. Personalități extraordinare, care nu și-au trădat credința și românitatea.

Ploile continuă să facă ravagii în România, dar peste tot unde vine Papa Francisc ploaia se oprește. Va începe în curând, după plecarea sa, sentimentul acela de tristețe că cele trei zile excepționale s-au terminat, însă va rămâne în suflet mult timp lumina lor…Poate toată viața.

Nu pot încheia aceste însemnări fără referiri la spusele Papei Francisc: “Din cauza vremii ieri a trebuit să merg cu maşina. Aşa am văzut un peisaj splendid, cum n-am mai văzut niciodată în viaţa mea. Am traversat toată Transilvania. E o frumuseţe, n-am mai văzut niciodată ceva atât de minunat. Un lucru frumos, frumos, frumos călătoria în această ţară.”, a declarat Suveranul Pontif (ȘtirileProTV.ro). Papa Francisc şi-a început predica de pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi salutând oamenii în limba română.„Dragi fraţi şi surori, bună seara!”. Papa Francisc a transmis un mesaj călduros pe Twitter după vizita sa de trei zile în România. Suvernaul Pontif a binecuvântat cetățenii României și a spus că se roagă pentru aceștia. „Fecioara Maria să-și întindă ocrotirea ei de mamă peste toți cetățenii României care, în decursul istoriei, și-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredințez pe voi toți și mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinței.”, a scris Papa Francisc, pe pagina de Twitter.

Poate că, după aceste trei zile excepționale, o nouă vizită papală va avea loc peste douăzeci de ani…Românii vor beneficia astfel, din două în două decenii, de o nouă binecuvântare, de o nouă apropiere între catolici și ortodocși, de o nouă speranță. Dumnezeu să binecuvânteze „Grădina Maicii Domnului” !

Ioan Iacob


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here