Acasă Opinii tribuna.ro : De ce avem fake-news?

tribuna.ro : De ce avem fake-news?

114
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Pentru că ne place să citim minciunile care ne plac!
Dumitru CHISELIŢĂ
De fapt, asta e. Între un adevăr care să ne întoarcă pe dos irevocabil şi să ne demoleze ideile betonate în capul ăla şi o minciună care să se îmbuce perfect în ce credem noi şi ce ne-au băgat alţii în cap să credem, o preferăm pe a doua. Am putea face acum teoria adevărului convenabil şi a celui neconvenabil, dar îi lăsăm pe marii universitaro-jurnalişti să se ocupe de teoriile acestea. Morala e că ne plac minciunile care ne sunt pe plac. Chiar dacă-s minciuni. Uite aşa a apărut fake-news-ul ca fenomen. Da, mai e fake-news-ul din acela mai greu, ca de exemplu minciuna rostită de oameni credibili şi repetată până ajunge un fel de adevăr fără de îndoială. Noi, români, cu cultura bărfei în sânge, suntem născuţi pentru fake-news. Atât la elaborat, cât şi la consumat. Totul e să produci pentru preferinţele “targetului” consumator, că după aia se descurcă el cu împrăştiatul.
Poţi alege, în funcţie de preferinţe, între Dragnea care “a furat de la copii” şi Iohannis care “a vândut copii”. Între Iohannis care a blocat circulaţia la Păltiniş ca să schieze pe Onceşti şi Iohannis care schiază singur pe coclauri şi se pozează alături de toată lumea, ca la chefurile studenţeşti. Poţi alege între jandarmii români care au “gazat” pe 10 august şi jandarmii francezi care tocmai au stăvilit o lovitură de stat putinistă a Vestelor Portocalii. Poţi alege între fata aceea veşnic pe moarte care cere share de când Zuckerberg a ctitorit Reţeaua Socială şi între eroul uitat de toţi românii care plânge  de-i sar decoraţiile de pe piept şi care e de fapt rus sovietic.
Poţi să dai pe spate că va fi un protest cu zeci de miliarde de participanţi în Bucale pe Victoriei, sau poţi să nu dai pe spate când Oreste vede interlopi pe post de protestatari. Poţi să pici de încântare că Iohannis a vorbit întregii Europe (compuse din câţiva auditori şi extrem de multe scaune cu nimeni în ele), sau să asculţi argumentele care o fac pe Ecaterina Andronescu un candidat de temut la Prezidenţiale. Sau ultima de o aflai, via USR, că Dragnea “fură şi dosare cu semnături Fără Penali”. Să nu uităm şi Mama fake-ului Fakeurilor Lumii, 21.12.2012, data sigură la care va avea loc sfârşitul a tot şi toate, de oamenii au închiriat cabane la Păltiniş, au lipit staniol pe ferestrele apartamentelor, şi-au construit bunkere în munţi, iar BBC punea botul şi ea prăpăstios optimist cu titlul “Mayan apocalypse: End of the world, or a new beginning?” (Apocalipsa Maya. Sfârşitul Lumii sau un nou început?).
Dar să nu ne mirăm. Sunt unii oameni care cred că ştifturile de ştiri de cacao produse de gazetuţe-glumiţe gen Times New Roman (umor corporatisto-hipsteresc) sau Kamikaze (glumiţe de curtea şcolii profesionale) sunt culmea realităţii. Am asistat la un val de revoltă din partea unor spitalo-catedralişti care credeam pe cuvânt de pionier că Biserica Ortodoxă a decis să perceapă taxă de nume de botez per fiecare român (credincios de orice religie sau ateu sau aghostic) plătibilă de sărbătoarea Sfântului protector. Mai mai că nu-şi schimbau datele personale la Primărie schimbându-şi numele din Ioan în Megapixăl, din Gheorghe în Sturion din Nicolae în Anakin sau din Elena în Ciulniţa. Oricum, de supăraţi erau supăraţi rău, că şi când le spuneai că e o glumă, ei nu şi nui’ că aşa e, că mama lor, că nu se poate şi nu se mai satură. Pentru că le plăcea ideea.
Aşa că atâta vreme cât vor fi isteţi şi fraieri, răspândaci interesaţi şi halitori inconştienţi şi mai ales atâta vreme cât nu ne folosim CREIERUL ăla din cap şi-i lăsăm pe alţii să gândească pentru noi cum vor ei, vom avea fake news. Pentru că ne place.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here