Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii TRIBUNA Sibiu – Cât costă locuințele în Sibiu

TRIBUNA Sibiu – Cât costă locuințele în Sibiu

252
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 garsoniere mai scumpe, case la preț de apartament
Dragoş BAKO
Cât costă locuințele în Sibiu: garsoniere mai scumpe, case la preț de apartament
Dacă în urmă cu zece ani, Sibiul se situa pe un loc fruntaș în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe locuințe din țară, după trecerea „boom-ului” imobiliar și reglarea pieței, a coborât mai multe poziții, în același top. În ultimii ani au existat fluctuații pe piața imobiliară sibiană, prețurile crescând sau scăzând, în funcție de cerere, ofertă și accesibilitatea programului „Prima casă”. Începutul anului 2017 aduce creșteri ale prețurilor la garsoniere și apartamente cu două camere, în medie cu 10 procente, în timp ce apartamentele cu trei, patru camere și casele își păstrează prețurile la nivelul anului trecut.

 

În trecut, s-a observat o scădere a prețurilor în perioadele în care oferta de locuințe era mai mare decât cererea, de altfel, un mecanism economic firesc. Acest lucru s-a întâmplat cu precădere în intervalele în care dezvoltatorii imobiliari au construit mult, iar concurența și-a spus cuvântul.

 

Rata pentru o garsonieră, mai mică decât chiria

Una dintre cauzele creșterii prețurilor la garsoniere și apartamente cu două camere este cererea crescută pentru aceste tipuri de locuințe. Cuplurile de tineri sau chiar studenții preferă să achiziționeze o garsonieră prin credit bancar, rata lunară fiind mai mică decât chiria. Același lucru se întâmplă și în cazul apartamentelor cu două camere. Dacă în 2016, în aceeași perioadă a anului, exista o ofertă mai mare de astfel de locuințe, o garsonieră putând fi cumpărată în medie cu 21.000 de euro, în prezent, prețul acesteia ajunge la 23.000-24.000 de euro. Costul diferă în funcție de zonă, suprafață, utilare. De exemplu, o garsonieră într-un bloc vechi de pe strada Siretului, cu o suprafață de 25 mp costă 23.500 euro, iar în Vasile Aron, același tip de locuință se vinde cu 25.500 de euro. Există garsoniere și cu 20.500 de euro, dar suprafața lor este mai mică, fiind amenajate în foste cămine. Pentru garsoniere cu o suprafață mai mare (35-40mp) modernizate sau utilate se pot cere sume cuprinse între 27.000 -38.000 de euro, în funcție de zonă, confort, etc. În medie, o garsonieră se închiriază cu 150 de euro, în timp ce rata lunară pentru un credit prin care achiziționezi o astfel de locuință este de aproximativ 100 de euro. Din acest motiv, mulți preferă să achiziționeze o garsonieră sau un apartament cu două camere, în loc să plătească o chirie lunară. Tot o creștere de 10 la sută se înregistrează și în ceea ce privește apartamentele cu două camere. Un astfel de apartament, din zona Bulevardului Mihai Viteazu, care anul trecut costa 34.000 de euro, se poate cumpăra acum cu 37.000-38.000 de euro. Aceeași fluctuație de preț o întâlnim și în Valea Aurie, Terezian, Ștrand, prețuri mai mici găsindu-se în oferta apartamentelor construite în cartiere noi, situate la marginea orașului (24.000-28.000 de euro). Dacă se află într-o zonă liniștită, este utilat modern și este prevăzut cu dependințe sau garaj, un apartament cu două camere poate ajunge și la 50.000 de euro.

Investiție imobiliară sau depozit bancar?

Achiziționarea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere reprezintă o opțiune pentru mulți dintre cei care-și țineau economiile la bancă, în depozite bancare. După ce dobânzile oferite de băncile comerciale au scăzut sub 2 la sută, mulți au preferat să se reorienteze și să-și investească banii în bunuri imobile. De exemplu, pentru un depozit de 100.000 de lei, primești o dobândă anuală de circa 1000 de lei, ceea înseamnă puțin peste 80 de lei lunar. În condițiile în care cu acei bani se achiziționează o garsonieră modestă, ce poate fi închiriată rapid cu 140-150 de euro, ajungem la un câștig lunar de aproximativ 8 ori mai mare decât dobânda pentru fiecare lună.

 

Prețurile apartamentelor cu trei-patru camere și ale caselor, nemodificate

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor cu trei-patru camere și ale caselor nu s-au modificat. De exemplu, apartamentele cu trei camere, situate în blocuri vechi, care costau între 48.000 – 60.000 de euro în 2016, se vând și acum cu același prețuri. La fel e și pentru apartamentele noi, întinse pe suprafețe generoase, utilate modern, care se vând în continuare cu 70-77.000 de euro. Stagnarea e întâlnită și în cazul apartamentelor cu patru camere ori al caselor. Cei care sunt dispuși să plătească aproximativ 75.000 de euro pentru o locuință cu o suprafață de circa 120 mp pot alege între un apartament situat într-o vilă, în zona Calea Poplăcii sau o casă tip duplex cu 200 mp de curte, în zona Calea Cisnădiei – cartierul Arhitecților. Vânzătorii încearcă să-și impresioneze clienții, fie cu mobilier modern și electrocasnice oferite bonus, fie cu amenajări ale curților și finisaje de o calitate superioară. Diferențele dintre prețul unui apartament cu trei-patru camere, situat într-un bloc tip vilă și o casă în curte comună, nu sunt mari. Dacă pentru un apartament cu trei camere, într-un bloc nou, cu o suprafață de 110 mp, în zona Ștrand, ți se cer 80.000 de euro, cu aceeași bani poți cumpăra un apartament la casă, cu o suprafață de 80 mp, ultracentral, pe Bulevardul Victoriei sau o casă , singur în curte, în Piața Cluj. Pentru cei cu potențial economic și dare de mână, există oferte de case pentru care ajungi să plătești între 400.000 și 800.000 de euro, în funcție de zonă, amenajări și utilare.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here