Acasă Supliment Cultural Recenzii filme/carti Un alt Pământ (2011) – un SF memorabil

Un alt Pământ (2011) – un SF memorabil

3180
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

afis 1Regia: Mike Cahill Distribuţia: Brit Marling, William Mapother, Kumar Pallana.

Părerea mea este că avem în faţă unul dintre cele mai bune filme fantastice făcute până acum în acest secol şi unul dintre cele mai bune filme ale anului 2012.

Pentru cei cărora v-a plăcut Melancholia lui Lars Von Trier, pregătiţi-vă să-l treceţi cu vederea şi să aruncaţi o privire la un film pe un concept asemănător, însă mult mai reuşit.

Brit Marling (pe numele ei complet Brittany Heyworth Marning) este un autor total, care are deja 2 premii pentru regie şi alte 2 pentru interpretare, cu 11 proiecte finalizate în 10 ani şi cu încă 3 pe rol. Colaborarea ei cu Mike Cahill reeditează succesul pe care cei doi l-au avut cu documentarul „Boxers and Ballerinas”. Multilateral talentată, Marling se ocupă în acest film de producţie, scenariu şi interpretarea rolului principal. Şi le realizează cu brio. Nota bene! Abia a împlinit 30 de ani. Pregătiţi-vă să mai auziţi de ea, căci după toate probabilităţile orice dicţionar de cinema de peste 5-10 ani va trebui să o conţină.

Sublimul, frumuseţea, poezia şi profunzimea acestui film fantastic mă trimit cu gândul la Solyaris (1972) al lui Andrei Tarkovski. Personajul principal parcă pluteşte într-un ocean al singurărăţii, într-o lume scufundată parcă într-un vis ireal, din care abia aşteaptă să se trezească. Ea îşi cultivă tăcerea printr-o izolare, îşi explorează sinele prin cultivarea umilinţei şi tânjeşte după o împăcare cu sinele care pare să nu mai vină niciodată.

4920841_141252089_8406632

Rhoda comite un accident la volan în urma căruia familia unui compozitor moare. Compozitorul însuşi rămâne în comă, în timp ce Rhoda îşi ispăşeşte sentinţa în închisoare. La ieşire, ea îl caută, pentru a-şi cere iertare, dar nu îndrăzneşte să îi spună adevărul, ci îi devine manajeră şi, cu timpul se apropie de el.

În acelaşi timp, un alt pământ, o copie aparent fidelă a acestuia, este descoperit la o distanţă apropiată de planeta noastră. Fiecare locuitor al planetei Pământ îşi are o corespondenţă pe acel „celălalt Pământ”. O îndrăzneaţă expediţie spaţială se organizează pentru a trimite un om pe respectiva planetă, cu scopul de a explora. Spun că este un film fantastic deoarece partea de „science” este de fapt „fiction”: o planetă atât de apropiată ar avea efecte perturbatoare asupra gravitaţiei în vecinătatea Pământului şi a lunii; trimiterea cu succes a unui membru al echipajului pământesc ar fi imposibilă, datorită centurei de radiaţii Van Allen. Toate acestea sunt liber asumate de regizorul-scenarist Mike Cahill, absolvent al MIT (Massachussas Institute of Technology) De aceea vă spun, nu-l luaţi ca pe un film fantastic, ci mai curând psihologic, pentru că asta este, în esenţă.

4920841_141252077_8406631

Premisa nu este decât un artificiu, o metaforă (genial concepută şi magistral executată), care prin simplitatea şi eficienţa ei surprinde. Oamenii preferă să călătorească „pentru a se descoperi” pe tot Pământul şi chiar pe alt Pământ, dar uneori nu au puterea morală nici măcar să se uite în oglindă. Călătoria apare, aşadar, ca o evadare, o fugă de sine, şi nu o împlinire. Căutarea necunoscutului pare mai interesantă decât cunoaşterea propriului suflet.

 • Dacă te-ai întâlni cu tine faţă în faţă, ce ţi-ai spune?

 • Dacă ai avea posibilitatea de a îndrepta greşeli făcute în trecut, care ar fi acestea?

 • La ce eşti dispus(ă) să renunţi pentru a oferi pacea inimii celorlalţi?

 • Cât de importante sunt visele tale?

 • Cât de mult contează aşteptările celor care nu te înţeleg?

 • Cum ar arăta viaţa ta fără toţi oamenii cu care de fapt nu comunici, fără toate lucrurile care de fapt nu îţi folosesc?

 • Cum poţi să transformi un instrument de tortură într-un instrument de creaţie şi vindecare?

Întrebări mari, pe care autorii le pun spectatorului şi mai şi răspund, în felul lor, în film.

Another Earth rezistă tentaţiei de a oferi explicaţii sau interpretări spirituale, spre deosebire de Upside Down (R. Juan Diego Solanas, 2012). Căutarea Rhodei este una care poate căpăta valenţe în mai multe religii, întrucât este o căutare pentru acceptare şi iertare. O iertare înţeleasă prin recuperarea trecutului, prin oferirea libertăţii, prin sacrificarea viselor. Spre deosebire de Melancholia (R. Lars Von Trier, 2011), perspectiva pe care o lasă „Another Earth” este mai curând una de speranţă, de regăsire, şi nu una tulburătoare, nihilistă şi gnostică. În loc de a promova în stil american „atingerea viselor”, povestea pledează pentru pietate. Într-un mod mult mai eficient decât ultimul experiment (nu prea reuşit, după părerea mea) al lui Kim Duk Kim

Sufletul Rhodei este tulburat. Îşi caută liniştea. Îşi caută odihna. Chiar dacă în ochii multor altor personaje din film (vezi familia ei, fostul coleg de facultate, funcţionara de la oficiul de muncă) ea apare ca un loser, în cele din urmă, ea este cea care câştigă: prin renunţare, prin umilinţă, prin adevăr şi prin generozitate. Se câştigă pe sine.

John la rândul său este tulburat. Plăcerea lui de a cânta a fost întreruptă. Atitudinea sa este una morocănoasă, tristă. Nu a acceptat şi nu a iertat moartea familie sale. Nu a reuşit, peste ani, să o ia de la capăt. El primeşte mai multe şanse, pe parcursul filmului, în diferite forme, de a se împăca cu acest adevăr. Le va folosi? Rămâne voi să aflaţi.

Ideea repercursiunilor faptelor noastre dincolo de această lume, precum şi ruptura unei sincronicităţi sunt interesante şi pot ocaziona discuţii de ore întregi pe marginea producţiei.4920841_141252057_8406628

Imaginea, muzica, scenografia, montajul şi efectele vizuale te transpun parcă pe altă planetă, o planetă în care întâmpinăm doar contactele umane care sunt reale, care contează. Compartimentul tehnic însuşi este o bijuterie fină şi măiastră.

Interpretarea lui Brit Marling este emoţionantă. Privirea ei transmite atât de multe, iar expresivitatea ei demonstrează veleităţi interpretative pe care le-a explorat şi le va explora cu siguranţă şi în alte filme. Sensibilitatea şi maturitatea ei îi conferă o aură parcă atemporală în acest film. În personajul Rhoda, se regăseşte de fapt fiecare om al acestei planete, ea este exponentul omului în confruntarea şi îmbrăţişarea fragilităţilor sale, în vindecarea rănilor sale. Frumuseţea ei fizică ne aduce aminte de tinereţile lui Julia Roberts, Robin Wright Penn şi Kyra Sedgwick.

William Mapother face şi el un rol minunat ca John Burroughs, creatorul sfâşiat de propria sa neputinţă, care îşi redescoperă inspiraţia şi ispita în persoana Rhodei.

Un film pe care să îl vezi şi să îl tot vezi, pe care să îl adori cu desăvârşire, cu bucuria că ai decoperit un film profund într-un ocean al zgomotelor. Care te surprinde şi te încântă prin tăcerea lui.

Vă doresc şi vouă să vă îndrăgostiţi de acest film şi de Brit Marling.

Ratingul meu: 10/10

 

2 premii la festivalul filmului independent de la Sundance în 2011: Premiul special al juriului şi premiul Alfred P. Sloan.

Menţiunea specială a juriului, Locarno, Elveţia.

2 alte premii şi 2 alte nominalizări pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

afis 2

Este foarte probabil că după ce veţi vedea filmul, veţi simţi o nevoie puternică să vedeţi cam tot ce a mai făcut altceva Brit Marling. La scurt timp după ce am văzut „Another Earth”, am văzut şi 2 alte producţii uşor de găsit care o au drept actriţă: Arbitrage (un thriller financiar bun, dar nu excepţional) şi Sound of My Voice (un film experimental drăguţel, pe reuneşte subiectul sectelor religioase cu călătoria în timp, ridicând nişte întrebări interesante.

Filmografie Brit Marling

2004 – Boxers and Ballerinas (regie, imagine, montaj, scenariu)

2005 – Leonard Cohen: I’m Your Man (imagine)

2006 – Everyone Stares: The Police Inside Out (coproducător)

2007 – The Recordist (actriţă)

2009 – Political Disasters (actriţă)

2011 – Community (apariţie episodică în serial)

2011 – Another Earth (scenariu, actriţă, producător)

2012 – Sound of My Voice (scenariu, actriţă, producător)

2012 – The East (producător, actriţă, scenarist)

2012 – Arbitrage (actriţă)

2012 – The Company You Keep (actriţă) – în regia lui Robert Redford

2013 – The Green Blade Rises – film biografic despre Abraham Lincoln

Ştefan Alexandrescu. Ocazional, critic de film
discerne.wordpress.com


Raspandeste cu incredere
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here