Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Un proiect de lege absolut necesar a fost depus în Parlament: ONG-urile...

Un proiect de lege absolut necesar a fost depus în Parlament: ONG-urile care nu-si declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate

148
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un proiect care va face curatenie in asa-numita societate civila a cipercariei otravitoare oengiste ce a cuprins societatea romaneasca dupa ’89 a fost in cele din urma depus in parlamentul Romaniei de PSD! Felicitari celor implicati in aceasta initiativa legislativa!

ONG-urile care nu își declară semestrial veniturile vor fi suspendate.

Prevederea este cuprinsă într-un proiect PSD, depus în Parlament. Propunerea legislativă este semnată de  social-democrații Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae.

În proiect se mai menționează că ONG-urile care desfășoară activități politice sau campanii împotriva unor politicieni își vor pierde caracterul de utilitate publică.

Aici este foarte clar cine si mai ales ce fel de “ONG-uri” sunt vizate!

Potrivit proiectului de lege, asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația, semestrial, până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, să publice în Monitorul Oficial declarația de venituri și cheltuieli pe semestrul precedent.
Nepublicarea declarației atrege de drept suspendarea activității ONG-ului, mai prevede propunerea legislativă.  În declarație se precizează, distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care au generat acel venit, precum și valoarea acestuia.

Inițiatorii vorbesc despre necesitatea ”transparentizării în privința fondurilor obținute de organizațiile non-guvernamentale. O altă modificare dorită de parlamentari se referă la definiția utilității publice a acestor fundații și asociații.

ONG-urile care desfășoară activități politice sau campanii împotriva unor politicieni își vor pierde caracterul de utilitate publică

Astfel, ei propun ca Guvernul să recunoască statutul de utilitate publică pentru ONG-uri conform unui algoritm procentual, astfel: 40% ong-uri care se ocupă de servicii sociale ( asistență, protecție, incluziune, caritate și ajutor umanitar, sănptate, sport), 30% pentru cele din domeniul Educației, 10% pentru cercetare și inovație, protecția mediului și a animalelor și protecșia consumatorului iar 10% valori naționale și tradiționale. 10% din fundațiile recunoscute de stat vor fi în domeniul militar, diplomație și relații internaționale.

ONG-urile au obligația, pentru a fi declarate de utilitate publică, să nu desfășoare activități politice, de orice naturp, strângeri de fonduri, campanii de sprijinire sau opoziție față de un partid politic sau candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi ales

Inițiatorul, deputatul Liviu Pleșoianu, explică de ce a propus modificarea domeniilor de activitate ale fundațiilor și asociațiilor: ”Formule vagi, cu caracter general, în privința domeniului de activitate, de genul: civic, în condițiile în care societatea civilă este privită ca ansamblu a tuturor acestor organizații non-guvernamentale, pot duce la opinia că, în realitate, asociația sau fundația nu au nimic concret în activitate care să ducă la denumirea lor lor de utilitate publică”, spune deputatul PSD.”ONG-urile care nu declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate – proiect de lege PSD depus în Parlament”.

ONG-urile care nu declară semestrial sursa veniturilor vor fi suspendate - proiect de lege PSD depus în ParlamentPierderea statutului de utilitate publică duce la pierderea beneficiilor care vin din acest statut, și anume folosirea sediilor oferite de către stat și a unor resurse bugetare.

Ce spune asa-zisa opoziție (in speta USR si PNL, marii beneficiari ai activitatii ONG-urilor nevinovate!): Modificarea legislativă este un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale

„În orice tara democratică, pluralitatea discursivă e asigurată de ONG-uri și de diversitatea lor. Este motivul pentru care Occidentul încurajează sectorul ONG pe orice palier legislativ, în timp ce țări precum Rusia sau China au o legislație restrictivă, care pleacă de la premisa unui sector non-guvernamental conspiraționist. Sper că Liviu Dragnea nu vrea să pună România în rândul acestor state, continuând delirul anti-ONG al Gabrielei Firea de la ședința CGMB de zilele trecute”, a scris deputatul PNL Oviu Raețchi, pe Facebook, ca reacție la prevederile din propunerea legislativă depusă în Parlament.

„Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociaţii şi fundaţii este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale. Problema mi-a fost adusă în atenţie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasă în domeniu şi trebuie remediată cât mai repede”, susţine Ovidiu Raeţchi.

Raeţchi arată faptul că proiectul de lege iniţiat de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu impune poveri birocratice suplimentare şi prevede dizolvarea unui ONG în 30 de zile dacă nu respectă obligaţia de a raporta bianual, în Monitorul Oficial, sursele de venit şi cheltuielile.

”Modificarea legislativă pleacă de la premisa că ONG-urile trebuie să fie supravegheate şi controlate într-o măsură mai mare decât firmele, ca şi cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi îngreunarea activităţii acestora”, consideră Raeţchi.

Raeţchi critică și interdicția ONG-urilor de a  desfăşura activităţi politice de orice natură: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”, întrucât prevederea ar putea duce la abordări abuzive.

”Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită. ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13 şi de aceea, solicit retragerea iniţiativei legislative a PSD”, susţine deputatul PNL.

Asteptam, de asemenea si interventia onor presedintelui cu 6 case obtinute cinstit, prin munca asidua si atent fiscalizata! Ca doar aceste ONG-uri l-au adus la putere!

Proiectul a fost înregistrat la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Sursa Foto: Facebook


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here