Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Unt de arahide din Romania … o imitatie ieftina

Unt de arahide din Romania … o imitatie ieftina

250
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    7
    Shares

Untul de arahide original chiar nu conţine aditivi alimentari (in afara de ceva coloranti, conservanti, indulcitori, afanatori care abunda insa in produsele de la raft din Romanica), în schimb are o cantitate imensă de grăsimi hidrogenate, adica tocmai din polimerul comestibil numit margarina.

Aveţi dar grijă să nu consumaţi unt de arahide impreuna cu margarină – extrabonus. Ficatul o sa fie sigur nemultumit de combinatia rezultata! Greturi, varsaturi, gura punga samd.

Acum cativa ani untul de arahide in magazinele noastre, era reprezentat doar de “Maxim’s” in Carrefour.
Mare atentie la ce contine! A fost urmat de Mega Image, cu “356” si care are in continut 72% arahide, ulei de floarea soarelui, grasimi vegetale hidrogenate, dextroza si sare.
Celalalt sortiment este “Calve” si contine 93% arahide, ulei de floarea soarelui si sare. Bineinteles ca este mai scump, dar diferenta este evidenta chiar si la gust, nu mai vorbim de consistenta.
Sa luam asadar de exemplu untul de arahide Maxim’s (India). Are o etichetă pe care scrie cam asa: “Ingred. Arahide prajite, Zahar, Sare, Ulei Vegetal Hidrogenat, Uleiuri”.

Produsul este deci o îmbinare complet neinspirata de ingrediente în sensul că, pe lângă pasta de arahide, s-au adăugat si cantităţi importante de zaharoză, sare, uleiuri hidrogenate nesănătoase şi uleiuri de natură nespecificată.

Pasta de arahide ca atare şi uleiul conţinut de aceasta au o valoare nutriţională ridicată, însă asocierea lor cu celelalte ingrediente scade valoarea lor biologică, rezultând un produs cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de grăsimi naturale, dar şi artificiale (ulei hidrogenat), greu digerabile, precum şi cu o cantitate de sare prezentă dar nespecificata cantitativ. Mare atentie la acest aspect!

Din cauza grăsimilor hidrogenate, a zahărului şi a sării, produsul in mod clar nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de inimă, hipertensivilor, celor cu dislipidemie şi hipertrigliceridemie, celor cu afecţiuni renale, hepatice, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative, alergicilor, celor cu status proinflamator sistemic. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant. Este complet interzis alergicilor la arahide!

Ca fapt divers, untul de arahide, in Olanda mai ales, este considerat insa a fi un fel de aliment de baza in meniul vegetarienilor/veganilor. Tot in Olanda (si din pacate nu numai aici) se recomanda ca untul de arahide sa fie introdus timpuriu in alimentatia copiilor. Si asta se intampla de ani de zile cu un succes nebun am putea spune.

La noi moda inca nu a aparut!

***

Sfat practic: utilizati untul romanesc de 80% grasime, dulce, proaspat. Deocamdata este de 1000 de ori mai sanatos decat alternativa sa vegetala. Asta pana cand s-or trezi unii si il vor aditiva pom de Craciun!


Raspandeste cu incredere
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    7
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here