Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Va place „cafeaua” usor … indulcita?

Va place „cafeaua” usor … indulcita?

262
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Pentru ca au aparut si la noi celebrele „magazine de cafea” care servesc … bauturi calde aromatizate (cafea sau ceai) si usor indulcite … cu până la 25 de lingurite de zahar per recipient! Si pentru ca sunt extrem de multe si de … populare.
Coffee-shop-urile, raspandite in cam tot vestul civilizat, adica deja celebrele si arhicunoscutele magazine de cafea, sunt un loc minunat pentru a dezvolta unele obiceiuri extrem de … proaste (asta din punct de vedere nutrițional) pentru o intreaga viață viitoare, plina de … suferinta.

***

In timp ce in America si in Europa consumatorii continuă să se lupte cu probleme de obezitate și diabet zaharat de tip 2, un raport intocmit de către un grup de cercetatori britanici releva faptul ca unele bauturi cu si de cafea, specialitatile acestor magazine in special, pot conține la fel de mult zahar ca si deja celebrele si mult blamatele bauturi carbogazoase indulcite de tip Cola, adica … circa 25 de lingurite de zahar/pahar. Pentru a pune acest lucru într-o perspectivă „luminoasa”, sa luam de exemplu o cutie de 330mL de suc, cu un continut in care, în mod tipic, sunt dizolvate de la 7 la 9 lingurite de zahar in varianta „light” (indulcite usor), la cele „normale” ajungandu-se rapid la dublu sau chiar triplu!

***

În timp ce, per persoană, consumul de cafea a scăzut la nivel mondial in mod constant, începând cu anul 1940, noi și noi tipuri de băuturi calde si indulcite, specialitati, au fost create si introduse in deceniile ce au urmat, in lupta acerba pentru un dolar, dolar smuls consumatorului avid de arome, si in subsidiar de … zahar si boli asociate, numărul magazinelor de cafea si specialitati din cafea a continuat să crească … exponential, asta intamplandu-se cel putin în ultimii ani. Acest meniu extins de Lattes, Capucino, Macchiato, Mocha, sortimente care contribuie și mai mult la extinderea multor probleme privind cresterea in greutate la adulti si adolescenti, fapt ce joaca un rol decisiv privind debutul precoce al bolilor cronice asociate.
Magazinele de specialitati din cafea oferă o bautura avand si ceva cafea, cu mai mult conținut de zahăr decât bauturile carbogazoase usor indulcite, termenul usor fiind practic un eufemism tolerat dar la moda!

***

Din cercetarea realizata de un grup de acțiune format din cercetatori britanici privind continutul de zahar din aceste produse, s-a constatat ca 98% din cele 131 de băuturi calde cu aromă ofertate, si al caror conținut a fost analizat (Atentie deci, nu vorbim aici de … cititorii de etichete de pe alte meleaguri!) reprezinta ceea ce nutriționiștii profesionisti ar considera ca fiind niveluri excesive de zahăr per porție.

Rezultatele au aratat, de asemenea, ca 35% din bauturile calde, aromatizate, indulcite si oferite publicului larg, conțin în exact aceeași cantitate sau chiar intr-una mai mica, mai mult zahăr (cantitatea de zahar creste odata cu cresterea temperaturii solutiei) decât intr-o cutie de Cola sau bautura energizanta!

Acțiunea organizata pentru depistarea cantitatii de zahăr ascuns este intreprinsa de un “grup de specialiști în cauză, si care avertizeaza continuu asupra zahărului și a efectelor sale asupra sănătății.” Acest grup autoproclamat include medici, nutritionisti si specialisti de sanatate publica din randul personalului spitalelor și din consilieri/promotori de sanatate. Grupul s-a concentrat asupra lantului de magazine Starbucks si al altor opt lanturi mari de magazine de cafea și produse alimentare derivate pentru studiul recent publicat. In timp ce cercetarea este centrată pe băuturile vândute în Regatul Unit, cele mai multe dintre produsele analizate sunt disponibile si de la companiile care fac astfel de afaceri, atat în Statele Unite ale Americii cat si in Europa si Asia.

Două dintre cele mai populare alegeri posibile dar specifice lantului Starbucks si care sunt disponibile si în Romania includ latte de vanilie și caramel macchiato, fiecare conținând mai mult de opt lingurite de zahar fiecare. O cafea cu lapte si miere caramelizată la pachet prezinta o uluitoare cantitate, peste 11 grame de zahăr la ceasca!
De la lantul de magazine Dunkin ‘Donuts provin pachetele duble cu cutii de ceai de vanilie cu peste 11 lingurite de zahar, in timp ce un macchiato fierbinte de aceeasi provenienta are doar … 7 lingurite.

Moca KFC, existenta si in Romania, servește o enorma cantitate de zahar, de 15 lingurite!, in timp ce un Mocca mare de la McDonald are exact 11 lingurite de zahar. Mocha ciocolata alba? Are aproape 15 lingurite de zahar!

Cu cat este mai mare aportul de zahar decat cel recomandat, cu atat acesta contribuie la aparitia unor boli cronice mai devreme!

Băuturile calde, cum ar fi cele din studiul sus-mentionat sunt deosebit de populare pentru segmentul de varsta sub 40 de ani, contribuind activ la creșterea constantă a obezității observate la adulții tineri, dar și la debutul precoce al multor boli cronice, printre care diabetul zaharat de tip 2 este larg raspandit. Numărul de copii și adulți tineri diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 a fost în creștere, împreună cu un număr tot mai mare de oameni considerati supraponderali sau chiar obezi, obezitatea morbida fiind faza a doua la mai toti consumatorii unor astfel de produse.

***

Campaniile de sănătate împotriva conținutului excesiv de zahăr în alimente și băuturi, declarat sau ascuns, au luat un avânt deosebit în ultimii ani, iar cercetarile lor sugereaza ca unul din trei adulti are prediabet. Mulți nu sunt insa conștienți de aceasta situație.
Modificări ale stilului de viață, inclusiv in ceea ce priveste dieta cat și exercițiile fizice zilnice, sunt cunoscute a fi extrem de eficiente în încetinirea sau chiar in prevenirea aparitiei diabetului zaharat de tip 2, pe termen nelimitat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a sugerat recent reducerea aportul recomandat de zahăr in medie pe zi pentru adulți la jumătate, până la aproximativ 25 de grame, sau în jur de 6 lingurite de zahar pentru un adult de greutate normala.

Problemele asociate cu boala de tip diabet zaharat de tip 2 sunt comune și pot avea efecte grave asupra sănătății. Problemele asociate cu boala pot include hipertensiunea arteriala, boli de inima, accident vascular cerebral, probleme de orbire si de ochi, amputari, boli de rinichi, complicații ale sistemului nervos, afectiuni dentare, complicatii ale sarcinii si multe probleme de sanatate mintala, cum ar fi in special depresia, care corelata cu traiul extrem de … bun din Romania a dus la cresterea numarului de sinucideri. Cinic vorbind acestia au scapat de diabet. La modul  concret, asteptam sa apara vreun scandal gen fasaiala damboviteana si pe tema asta dar urmarile deja le stim.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here