Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Vasele din aluminiu – dusmanul tacut al sanatatii

Vasele din aluminiu – dusmanul tacut al sanatatii

373
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Shares

Aluminiul este un nemetal omniprezent pe Planeta Albastra si acest lucru nu a fost trecut cu vederea de catre industria prelucratoare, fapt ce a facut ca el sa fie folosit si in industria alimentara, direct ca aditiv si indirect ca vase de preparat si pastrat hrana. Si a fost candva la moda sa ai cat mai multe vase din aluminiu in casa. In medicamente (antiacizii, acidul acetilsalicilic tamponat) este extrem de popular. In produsele de larg consum este practic inevitabil datorita aspectului placut. Exista si in aer si in apa.

Aluminiul, este un material foarte usor, care conduce caldura foarte bine. Datorita greutatii mici, vasele din aluminiu sunt foarte usor de manevrat. Nu se recomanda pastrarea mancarii cu grad mare de aciditate (rosii, suc de lamaie etc) in acest tip de vase, deoarece se va produce o reactie chimica specifica ce va aduce schimbari majore ale culorii si gustului mancarii. Aceste vase sunt adesea ieftine, dar foarte reactive. Depozitarea alimentelor sărate sau acide într-o tigaie de aluminiu va eroda continuu suprafaţa vasului, contaminând alimentele cu aluminiu.

Vase din aluminiu simplu
Avantaje:
pretul scazut si greutatea scazuta fac din aceste vase o optiune viabila

Dezavantaje: vasele din aluminiu simplu nu sunt chiar economice, intrucat se deterioreaza rapid si trebuie inlocuite frecvent, incalzirea continutului este neuniforma, nu prezinta suprafata antiaderenta.

Vase din aluminiu prelucrat
Unul din procedeele prin care se imbunatateste calitatea vaselor din aluminiu este actiunea electrolitica asupra suprafetei vasului, prin care se asigura o pelicula rezistenta, noncoroziva si antiaderenta. Asa sunt fabricate majoritatea tigailor si oalelor antiaderente de calitate.

Avantaje: rezistente la materiale abrazive, suprafata neaderenta este non-reactiva la acizii din mancaruri, atata timp cat este pastrata intacta, distibutia caldurii este uniforma, sunt rezistente si tototdata nu au o greutate mare, ceea ce le face usor de manuit, datorita suprafetei non-aderente sunt foarte usor de curatat.

Dezavantaje: au un pret destul de ridicat, sunt predispuse la pete, de aceea este bine sa nu fie spalate in masinile de spalat vase.

 

In ultima vreme insa produsele pe care le consumam, de la alimente, la medicamente, de la apa la contactul cu obiectele inconjuratoare, toate contribuie direct sau indirect la aparitia unei supradozari cu acest metal toxic, iar efectele sunt dintre cele mai devastatoare: boli ale sistemului nervos, printre care boala Alzheimer face ravagii. Si asta deoarece aluminiul in ziua de azi a devenit practic inevitabil.

Aluminiul este prezent in mai toate bucatariile de azi, sub forma de căni, tigăi şi oale de aluminiu, folii de gatit si pastrat hrana, produse relativ ieftine in comparatie cu celelalte produse similate din alte materiale cu toate ca numeroase studii au confirmat faptul ca aluminiul poate declanşa boala Alzheimer.

La nivel european, s-a dat deja alarma de ceva vreme cu privire la prezenta in exces a aluminiului in alimentatie. Acest element este prezent peste tot, in aer, apa, sol, si, in anumite cantitati, nu este daunator organismului. Efectele insa sunt ca si inexistente, raportandu-ne strict la piata romaneasca, piata pe care produsele si medicamentele continand aluminiu se vand in continuare, fara nici o avertizare privind riscurile la care se expun cetatenii care le utilizeaza.

Dar, in ultima vreme specialistii au constatat o concentratie crescuta de aluminiu in organismul oamenilor, mai ales in cel al copiilor, intoxicarea putand ajunge saptamanal la 2-3 miligrame de aluminiu pe kilogram, in conditiile in care cantitatea tolerabila este de cel mult un miligram.

In timp, expunerea la aluminiu duce inevitabil la dementa, senilitate. Alerta la aluminiu s-a dat inca din secolul trecut, dar oamenii au ignorat avertismentele. Pana in 1940, cand o renumita doctorita a descris cazul catelusului ei care fusese pe moarte si nici un veterinar nu reusise sa-i afle diagnosticul. Ea obisnuia sa-i pregateasca mancarea in cele mai bune tigai de aluminiu, insa cainele a inceput sa vomite dupa mese si dupa o luna era atat de slabit ca nu se mai putea tine pe picioare. Stapana a schimbat tigaia cu una emailata, constatand imediat imbunatatirea sanatatii cainelui, pana cand acesta s-a refacut total. Desi pare greu de crezut, aluminiul e responsabil de multe dereglari si in organismul oamenilor, cea mai cumplita fiind dementa, afectiune de care sufera milioane de persoane in lume.

Concluzia este ca nu doar ce este in vas poate fi periculos ci si ca vasul in sine poate deveni periculos pentru sanatate. Si sunt mii de produse vandute in caserole de aluminiu, incepand cu prajituri si terminand cu medicamente. Asa ca mare atentie la vasele in care gatiti si pastrati hrana. Incercati sa eliminati, rapid, toate vasele de aluminiu. Si foliile de aluminiu. Si tot ce are aluminiu, asta daca vreti sa aveti o batranete linistita!


Raspandeste cu incredere
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here