Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Viorel Catarama, miliardar securist si campion al coruptiei, se vrea presedintele PNL...

Viorel Catarama, miliardar securist si campion al coruptiei, se vrea presedintele PNL (I)

1368
2
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  68
  Shares

Dosarul 831 – 869

* 831, 14 Martie ’97

Viorel Catarama este un campion al coruptiei la varf.

Primul episod al seriei de dezvaluiri privind fraudele comise de Viorel Catarama prezinta cronologic istoria escrocheriei SAFI-FMOA asa cum a fost ea deslusita de redactorii ZIUA.
Evolutia afacerii SAFI-FMOA scoate clar in evidenta modul premeditat in care sute de mii de oameni au fost amagiti sa-si depuna economiile la FMOA, fond menit sa joace rolul de banca privata a clanului Catarama.

* 832, 15 Martie ’97

SAFI-FMOA este o escrocherie albaneza

Printr-o campanie publicitara agresiva, care promitea cresteri anuale de pana la 500%, FMOA a reusit in scurt timp sa atraga de la micii investitori, cateva sute de miliarde de lei.
Incalcandu-se toate reglementarile existente, banii au fost utilizati
pentru cumpararea de pachete substantiale de actiuni la firmele senatorului Catarama si pentru acordarea unor finantari de zeci de miliarde, in conditii preferentiale, acelorasi societati. Altfel spus, FMOA a jucat rolul de banca cu dobanda mica pentru clanul Catarama.
Chiar si in ultimul ceas, cand toate celelalte fonduri, aplicand instructiunile CNVM, au inregistrat scaderi ale valorii certificatelor, tandemul Catarama-Danielescu a continuat sa anunte cresteri. Cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, la sfarsitul lunii aprilie 1996, Catarama co. anunta scaderea peste noapte, cu 45%, a valorii certificatelor de investitor.

* 833, 17 Martie ’97

SAFI-FMOA a fost banca personala a clanului Catarama

Profitand de lipsa de reglementari privind fondurile mutuale, tandemul Catarama-Danielescu au promis castiguri neverosimile, fara a avertiza investitorii asupra riscurilor la care isi supun economiile. Asa cum s-a dovedit, cresterile uriase promise de SAFI ascundeau in spatele lor riscuri pe masura.
Situatia financiara dezastruoasa a FMOA a iesit la iveala in momentul in care SAFI s-a confruntat cu un val masiv de retrageri. Din activul net de 250 miliarde lei, SAFI dispunea in cont de doar 3 miliarde, restul banilor fiind plasati in active care nu puteau fi transformate rapid in bani lichizi (credite mascate acordate clanului Catarama).
Constienti de faptul ca prabusirea FMOA este iminenta, Danielescu si membrii Consiliului de Incredere si-au retras hoteste banii, cu doar cateva zile inaintea colapsului total.
Pentru aceasta fapta, care in oricare tara civilizata ar fi dus la arestarea lor, Danielescu co. au fost sanctionati cu niste amenzi hilare (1 milion lei) si au fost suspendati de pe piata de capital pe perioade intre 1-5 ani. Aceasta din urma sanctiune nu a fost aplicata niciodata, ea fiind suspendata de justitie.

* 834, 18 Martie ’97

Senatorul Catarama isi bate joc de depunatorii la SAFI-FMOA 

Folosindu-se de paravanul simulacrului de referendum din toamna lui 1996, in urma caruia gestionarea FMOA a ramas tot in mainile SAFI INVEST, Catarama a impus investitorilor un nou prospect de emisiune care limita rascumpararile lunare in functie de nivelul lichiditatilor. De aproximativ 4 luni de zile, nivelul lunar al rascumpararilor a ramas intepentit la 10%, desi capii SAFI afirma ca situatia FMOA s-a imbunatatit.
In realitate insa, recuperarea lunara a celor 10% este pentru pagubiti un adevarat calvar, ei lovindu-se de un mecanism birocratic menit sa-i faca sa renunte.

* 835, 19 Martie ’97

Catarama a dat lovitura de gratie unei familii nenorocite de soarta

Cazul cutremurator al tanarului paralizat Cristinel B. si al parintilor sai pensionari, care si-au vazut toate economiile disparand in buzunarele tandemului Catarama-Danielescu.
Increzandu-se in promisiunile mincinoase ale clanului Catarama, parintii lui Cristinel B. au depus pensia de invalid a acestuia la SAFI-FMOA, sperand sa-i poata asigura o sursa de existenta decenta atunci cand ei nu vor mai fi. In ciuda promisiunilor lui Catarama, ca investitorii cu probleme familiale grave isi pot recupera integral banii, Cristinel B. a incercat in zadar sa-si scoata banii de la SAFI, el si parintii sai lovindu-se de zidul nepasarii functionarilor de la SAFI.

*836, 20 Martie ’97

Tandemul Catarama-Danielescu a escrocat 250.000 de familii cu 3.000 de miliarde de lei

Foamea de bani a lui Catarama si a amicilor sai i-a facut sa nu se
multumeasca doar cu sumele adunate de la FMOA. Printr-un contract de asociere incheiat intre ele, SAFI si CAR au convenit, in 1994, sa promoveze, sa vanda si sa administreze in comun un produs al CAR denumit “Asigurarea de deces cu acumulare de capital”. Produsul oferea asigurare prin CAR si finantare prin imprumuturi pentru persoanele asigurate, prin SAFI-FMOA.
Atrasi de posibilitatea obtinerii de credite avantajoase de la SAFI, peste 250.000 persoane au incheiat asigurarea de deces cu CAR.
Aproximativ 30% din banii incasati de CAR, respectiv 7 miliarde lei, au fost depusi la SAFI pentru a fi capitalizati, din acest fond urmand a fi acordate creditele.
Numarul de finantari acordate nu a depasit 1.500, in final, SAFI INVEST, sub diverse pretexte, intrerupand definitiv finantarile.
Un calcul simplu arata ca, pentru a acorda credite tuturor celor care au depus cereri in acest sens, SAFI ar fi trebuit sa dispuna de fantastica suma de 3.000 miliarde lei. Cum Catarama si Danielescu stiau prea bine ca nu vor avea niciodata acesti bani, rezulta clar ca cei doi au premeditat inselatoria SAFI-FMOA-CAR.

* 837, 21 Martie ’97

Catarama a mancat si banii de pensii ai pagubitilor SAFI-FMOA 

Speculand nemultumirea romanilor fata de actualele pensii de mizerie acordate de stat si dorinta lor de a avea o batranete decenta, Catarama le-a fluturat pe sub nas posibilitatea unei vieti mai bune, sub forma pensiilor private acordate de Fondul Privat de Acumulare si Pensii (FPAP), administrat de aceeasi sinistra SAFI INVEST.
FPAP s-a dovedit a fi, ca si FMOA sau CAR, un nou tun dat tandemul Catarama-Danielescu. Cum incepand din decembrie 1996 activitatea FPAP a fost suspendata, miile de pacaliti au incercat sa-si retraga sumele care nu le-au adus nici un folos, pentru a le depune la bancile comerciale care ofera o dobanda avantajoasa.
Culmea impertinentei, prevalandu-se de o prevedere inclusa in mod pervers in contract, Catarama le opreste celor care vor sa se retraga 15% din bani, penalizandu-i astfel tot pe pagubiti pentru faptul ca FPAP nu functioneaza.

* 832, 22 Martie ’97

Victimele hainului Catarama sunt ajutate de oameni de omenie

Impresionata de suferinta lui Cristinel B. si a parintilor sai, patroana unei firme din Constanta i-a oferit, prin intermediul ziarului ZIUA, suma de 2 milioane lei, cu speranta ca acesti bani vor acoperi, macar partial, pierderea economiilor familiei in escrocheria lui Catarama.

* 839, 24 Martie ’97

Justitia romana a condamnat escrocheria SAFI-FMOA 

Satui de bataia de joc la care au fost supusi de Catarama co. si intr-o incercare disperata de a-si recupera bani depusi la SAFI, un grup de 21 de pagubiti din Brasov au actionat in judecata SAFI-FMOA.
Dand dovada de profesionalism si curaj, judecatorii Izabela Ilie si Mihail Lohanel au dat dreptate pagubitilor, condamnand paratii SAFI si FMOA la plata a 730 milioane lei, cu titlu de pretentii si cheltuieli de judecata.

* 840, 25 Martie ’97

Catarama falimenteaza fabricile de mobila in favoarea concernului ELVILA 

Articolul demonstreaza cum, dupa revolutie, Catarama a infiintat societatea ELVILA, debutand in afaceri prin deturnarea neloiala a clientilor TEHNOFORESTEXPORT si racolarea de personal specializat de la fosta societate de stat. Folosind intotdeauna aceeasi schema, constand in acapararea exportului unor fabrici de mobila, coruperea managerilor acestora si in final preluarea lor dupa ce in prealabil au fost subevaluate, Catarama a reusit sa puna mana pe fabricile Bemo Beius si Relaxa Mizil.
Alte societati care au incheiat contracte dezavantajoase cu ELVILA, cum ar fi Elbac Bacau, Mopal Bistrita si Tehnolemn Tarnaveni, au reusit in ultimul moment sa evite preluarea lor de catre Catarama, resimtindu-se insa dupa “colaborarea” cu ELVILA.

* 841, 26 Martie ’97

Catarama nu restituie banii nici macar pagubitilor grav bolnavi 

Sub acest titlu sunt publicate scrisorile pe care ni le-au trimis doi dintre pagubitii FMOA care, desi se afla intr-o situatie disperata, nu au reusit sa-si recupereze banii de la Catarama. Aceasta cu toate ca tartorii SAFI au promis ca persoanele cu probleme familiale grave isi vor primi banii cu prioritate.
Scrisorile pe care le-am primit de la Csetri Constanta, al carei sot necesita o interventie chirurgicala foarte costisitoare, si de la Luca Ioan, care este partial paralizat, dovedesc fara dubiu ca promisiunile lui Catarama au fost mincinoase.

* 842, 27 Martie ’97

Caracatita clanului Catarama

ZIUA dezvaluie intreaga increngatura de firme si relatii care leaga intre ei un grup foarte influent de persoane, majoritatea membrii PNL, cunoscut sub denumirea de “clanul Catarama”.
Toate aceste persoane au in comun apartenenta la acelasi partid politic si implicarea directa, ca actionari, in activitatea grupului de firme care a profitat cu varf si indesat de pe urma banilor pagubitilor FMOA. Printre persoanele cu pricina se gasesc George Danielescu, fost presedinte SAFI si fost secretar general PNL; Andrei Chiliman, membru PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor; Dan Constantinescu, fost presedinte SAFI si presedinte al Comisiei Buget-Finante a Camerei Deputatilor; Radu Cojocaru, deputat PNL; Radu Boroianu, vicepresedinte PNL si ministru al Informatiilor; Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedinte
PNL si ministru al Industriilor si Comertului si, cum altfel, Viorel Catarama, fost presedinte SAFI si presedinte al Comisiei Economice a Senatului.
Toti acestia sunt, direct sau prin intermediul firmelor pe care le detin, actionari la SAFI SA, SAFI INVEST SA, INTERVAM SA, ELVILA si Banca Romana pentru Relansare Economica (BRRE), societati direct implicate in escrocheria SAFI-FMOA.

* 843, 28 Martie ’97

Tandemul Catarama-Danielescu a gestionat fara contabilitate banii investitorilor la SAFI-FMOA

Analiza Raportului SAFI INVEST privind activitatea FMOA pe semestrul I 1996, facuta de cenzorul extern incependent Mihail Epuran, dezvaluie o ilegalitate incredibila: tandemul Catarama-Danielescu a administrat banii investitorilor, peste 400 miliarde lei, fara aplicarea normelor contabile. Haosul financiar creat a permis aparitia unor “cazuri in care nu s-au luat in calcul soldurile de la unele conturi si disponibilitati” si, in plus, “evidenta contractelor persoanelor fizice nu a fost tinuta la zi”.

* 844, 29 Martie ’97

SAFI-FMOA a inselat statul cu 8,2 miliarde lei

In septembrie 1996, Ministerul Finantelor (MF), a intocmit o Nota de control prin care acuza SAFI-FMOA ca s-a sustras de la plata obligatiilor catre buget, pagubind astfel statul cu peste 8 miliarde lei.
In consecinta, Administratia Financiara a sectorului 1 a emis catre SAFI o somatie de plata pentru 8,2 miliarde lei, suma la care s-au adaugat penalizarile pentru intarziere, suma nefiind achitata nici pana in prezent.
Nota de control a MF a fost remisa Parchetului, cu mentiunea ca persoanele din conducerea SAFI care au favorizat evaziunea fiscala sa fie cercetate penal, conform Legii 87/1994.

* 845, 31 Martie ’97

Pagubitii SAFI-FMOA il fac escroc pe senatorul Catarama

Sunt publicate doua dintre zecile de scrisori care ne-au sosit zilnic la redactie, ambele scrise de oameni necajiti, unul dintre ei nevazator, care dupa ce a pierdut toti banii la SAFI-FMOA, a ajuns sa cerseasca de la asociatiile umanitare, pentru a se trata si a-si recapata, chiar si partial, vederea. Victimele lui Catarama sunt scandalizate de faptul ca respectivul a ajuns demnitar, iar pe de alta parte, Mircea Ionescu-Quintus, presedintele PNL, ii acuza de legionarism si comunism pe cei care pun la indoiala moralitatea senatorului Catarama.

* 846, 1 Aprilie ’97

SAFI-FMOA continua sa-i fure pe pagubiti!

Intr-o scrisoare extrem de documentata, trimisa redactiei ZIUA, Mircea Kiritescu, unul dintre zecile de mii de pagubiti SAFI-FMOA, demonteaza mecanismul prin care SAFI-FMOA continua sa-i fure pe pagubiti, prin esalonarea platilor pe o perioada de cel putin 30 de zile.
Desi potrivit statutului SAFI platile trebuie facute in 10 zile de la data depunerii cererii de restituire, SAFI imparte ilegal platile in doua transe care se intind in cel mai fericit caz pe o perioada de 30 de zile. In acest mod, banii pagubitilor, atatia cati mai sunt, se devalorizeaza si mai mult, pagubitii preferand in cele din urma sa renunte la firmiturile care le sunt aruncate de Catarama.

* 847, 2 Aprilie ’97

Procurorul Gheorghe Stan ancheteaza escrocheria SAFI-FMOA

Dupa aproape un an in care plangerile impotriva clanului Catarama au zacut prin sertarele Parchetului General, procurorul Gheorghe Stan s-a decis sa ia taurul de coarne, conexand toate dosarele privind SAFI-FMOA intr-unul singur.
El a inceput intocmirea actelor premergatoare inceperii urmaririi penale, conform art.224 din Codul Penal.

* 848, 3 Aprilie ’97

Catarama a falimentat Relaxa Mizil si apoi a luat-o pe nimic de la FPS

ZIUA dezvaluie modul in care Catarama, cu complicitatea presedintelui pedeserist al FPA, Emil Dima, a pus mana pe Relaxa Mizil.
Primul pas spre acapararea societatii a fost semnarea de catre directorul societatii Relaxa Mizil, Ene Petre, a unui contract ilegal prin care ELVILA obtinea exclusivitatea asupra exporturilor fabricii Relaxa. Cand pagubele suportate de Relaxa, in urma incheierii acestui contract, devin evidente, fabrica incepe sa exporte prin intermediul altei firme.
Catarama intenteaza actiune in justitie si obtine despagubiri de miliarde pentru castigurile pe care le-a pierdut prin faptul ca s-a intrerupt derularea contractului ilegal. Dand o mana de ajutor, FPS blocheaza privatizarea Relaxei pe durata procesului, la incheierea acestuia Catarama primind plocon fabrica, in contul despagubirilor pe care le-a obtinut in justitie.

* 849 4 Aprilie ’97

Mass-media romaneasca diseca scandalul SAFI-FMOA

Majoritatea ziarelor si posturilor de televiziune comenteaza inceperea de catre Parchet a cercetarilor in cazul SAFI-FMOA si demisia lui George Danielescu din functia de secretar general al PNL. Presa concluzioneaza ca aceata schimbare din PNL reprezinta de fapt sacrificarea pionului Danielescu in speranta salvarii maestrului Catarama.

* 850 5 Aprilie ’97

Catarama se cearta cu FPS pe o fabrica de mobila

Sub acest titlu, ZIUA preia un articol aparut in revista CAPITAL, care demonstreaza existenta unui fals in contractul de vanzare a fabricii de mobila PAMEX SA Piatra Neamt catre ELVILA.
Cumparata initial de la FPS de firma MINOLA, fabrica de mobila PAMEX a ajuns la un moment dat in proprietatea SAFI, societate de la care patronul firmei MINOLA luase niste credite pe care nu a mai putut sa le returneze.
SAFI a vandut imediat actiunile catre ELVILA care a devenit principalul actionar, desi FPS continua sa considere drept proprietar firma MINOLA, care se angajase sa plateasca, in afara de avans, 10 rate semestriale de aproximativ 260 milioane lei fiecare,cu o dobanda de 22% pe an. Fortand majorarea capitalului social, Catarama anunta la un moment dat ca detine 75% din actiuni. Mai mult el sustine ca exista doua versiuni diferite ale contractului FPS-MINOLA, cea de la FPS care prevede o dobanda
de 22% pe an, si o alta aflata in posesia sa care fixeaza o dobanda de doar 7%.
Raman fara raspuns cateva intrebari importante: cine a falsificat contractul FPS-MINOLA si cu ce pret a cumparat Catarama actiunile PAMEX de la SAFI INVEST?

* 851, 7 Aprilie ’97

Catarama este principalul profitor al escrocheriei SAFI-FMOA

Imperiul ELVILA a fost ridicat de Catarama si cu banii pagubitilor la FMOA, societatile detinute de senatorul PNL beneficiind de finantari in valoare de zeci de miliarde si de achizitionarea de catre FMOA a unor pachete substantiale de actiuni la respectivele societati.
Concernul ELVILA a primit de la SAFI finantari preferentiale in valoare de aproape 90 miliarde lei, ceea ce reprezenta 30% din activul net al FMOA, in momentul prabusirii sale.
Mai mult, 20% din actiunile ELVILA au fost achizitionate din banii FMOA, la un pret mult peste cel real. Astfel, FMOA a platit in rate aproape 14 miliarde lei pentru 70.000 de actiuni ELVILA a caror valoare nominala nu depasea 1,2 miliarde lei. Cu banii obtinuti de la FMOA, Catarama a majorat substantial capitalul social al firmei ELVILA, banii fiind distribuiti proportional actionarilor, lui Viorel Catarama revenindu-i, bineinteles, partea leului.

* 852, 8 Aprilie ’97

Catarama a luat ilegal 7,5 milioane dolari de la Bancorex

In perioada in care a fost vicepresedinte al Bancorex, Razvan Temesan i-afacilitat lui Catarama deschiderea unor acreditive in valoare de 7,5 milioane $, prin incalcarea reglementarilor Bancorex.

Acreditivele, aprobate cu de la sine putere de Razvan Temesan, au fost folosite de Catarama pentru derularea unor importuri de zahar si carne de pui.
Un document intern al Bancorex caracterizeaza foarte clar modul in care acreditivele respective au fost deschise: “Pentru deschiderea celor doua acreditive nu s-au respectat prevederile Anexei 7 referitoare la limitele de competente din cadrul Normelor si Procedurilor de Angajare de Plati si de Creditare a Clientelei Comerciale Interne”.

* 853, 9 Aprilie ’97

Catarama a jecmanit patrimoniul cultural national

Vasile Boroneant, fost director al Muzeului de Istorie al Municipiului Bucuresti si fost detinut politic, a relatat ziarului ZIUA modul in care, in anii ’80, Viorel Catarama a achizitionat, din insarcinarea Securitatii, cateva zeci de motociclete si masini de epoca, care trebuiau sa fie vandute in strainatate, banii urmand sa fie folositi pentru plata datoriei externe.
Cum, intre timp, datoria a fost platita pe alte cai, dupa Revolutie,
Catarama s-a gandit ca nu ar strica sa preia si sa vanda el automobilele de epoca. Dupa diferite tentative nereusite, Catarama, cu complicitatea prietenului sau Radu Boroianu, secretar de stat la Ministerul Culturii in acea perioada, a obtinut, peste capul comisiei de expertiza, aprobarea pentru exportul a 28 de motociclete si 10 autoturisme, toate apartinand patrimoniului national. Pentru ca s-a opus matrapazlacurilor lui Catarama,
directorul Boroneant a fost destituit de Crin Halaicu, membru PNL si primar al Capitalei.

* 854-855, 10 si 11 Aprilie ’97

Catarama taie si spanzura la ELBAC SA

Folosind aceeasi metoda de jaf, verificata si cu alte prilejuri, Viorel
Catarama, dupa ce si-a asigurat complicitatea managerului fabricii de mobila ELBAC Bacau, a obtinut exclusivitatea asupra exporturilor societatii, ELVILA incasand valuta iar ELBAC multumindu-se cu leii.
Cum incercarile sale de a prelua cu totul societatea ELBAC au esuat, Catarama a incercat prin diverse metode sa blocheze privatizarea firmei. Aceasta deoarece situatia actuala ii convine de minune, banii din exporturile ELBAC umfla conturile ELVILA, in timp ce situatia societatii se deterioreaza pe zi ce trece.

* 856, 12 Aprilie ’97

Catarama a adus in pragul sinuciderii multi investitori la SAFI-FMOA

Cazul inginerului Nicolae V., handicapat gradul I, care si-a pierdut
economiile de-o viata in escrocheria SAFI-FMOA. Cu toate ca Viorel Catarama a promis ca persoanele cu situatii familiale dificile isi pot recupera integral banii, inginerul Nicolae V. este plimbat pe drumuri, fiind constrans, de tandemul Catarama-Danielescu, la o viata de mizerie. Pentru ca a indraznit sa-si revendice banii depusi, Nicolae V. este tratat de tartorii SAFI ca un infractor, singura iesire din situatia disperata in care se gaseste fiind, pentru el, sinuciderea.

* 857, 14 Aprilie ’97

Catarama a dezechilibrat cursul valutar prin manevre ilegale

Curtea de Conturi a sesizat inca din 1995 organele de urmarire penala, in legatura cu acordarea ilegala, de catre BANCOREX, a sumei de 6,6 milioane dolari firmei ELVILA INTERNATIONAL, precum si acordarea plafoanelor de credite de 3 milioane dolari si 4,5 miliarde lei, fara garantii materiale si fara a incheia conventii de lucru. Potrivit Raportului Curtii de Conturi “prin vanzarea de valuta in afara pietei valutar-bancare, BANCOREX a influentat si cursul de schimb al dolarului prin aceea ca oferta de valuta a fost diminuata cu cei 6,6 milioane dolari care s-au vandut direct societatii ELVILA”.
Razvan Temesan a incercat sa-l acopere pe Catarama, obstructionand controlul Curtii de Conturi si refuzand sa semneze procesul-verbal incheiat de organele de control.

* 858, 15 Aprilie ’97

Catarama si-a eliminat brutal opozantii din SAFI-FMOA

Desi a functionat doar doua saptamani, in perioada 27 august-11 septembrie 1996, fiind inlocuit prin manevre de culise, Consiliul de Incredere al FMOA condus de prof. Constantin Buru, a reusit sa stranga suficiente date pentru a demasca, intr-un material trimis, in decembrie 1996, Parlamentului si CNVM, modul fraudulos in care au fost gestionati banii investitorilor. Concluzia materialului realizat de prof. Buru era ca, principala cauza a prabusirii FMOA este gestionarea neprofesionala a banilor investitorilor si investirea lor cu prioritate in afaceri apartinand senatorului Viorel Catarama.

* 860, 17 Aprilie ’97

Radiografia infractiunilor economice comise de clanul Catarama 

Intreaga activitatea a SAFI SA si mai apoi a SAFI INVEST s-a bazat pe minciuna si pe ilegalitate. SAFI SA a functionat aproape un an ca administrator al FMOA fara a avea autorizatie, fiind inlocuita in 1994 cu SAFI INVEST SA, care a transformat FMOA intr-o banca privata a clanului Catarama.
Peste 30% din activul net al FMOA a ajuns, sub forma unor finantari, la firme apartinand grupului Catarama co., alte zeci de miliarde fiind plasate in actiuni ale acelorasi societati.
Asocierea intre SAFI si CAR, prin care se promitea celor care incheiau asigurari de deces cu acumulare de capital obtinerea de credite in conditii avantajoase de la FMOA, a fost o nou tun al clanului Catarama, soldat cu pagubirea a 250.000 de familii care au incheiat asigurarile dar nu au vazut nici un ban de la SAFI.
In mod asemanator au fost inselati si cei care s-au lasat amagiti de himera Fondului Privat de Acumulare si Pensii (FPAP). Acesta promitea celor care cotizau pentru obtinerea unei pensii, ca vor obtine, pe langa dobanzile aferente sumelor depuse, o suma “din partea casei”. In prezent, desi FPAP nu mai are nici o activitate, cei care indraznesc sa-si retraga banii sunt penalizati cu 15% din suma depusa.
In ce priveste preschimbarea certificatelor FMOA in actiuni ELVILA evaluate la 385.000 lei, aceasta operatiune nu a fost altceva decat o alta capcana intinsa de Catarama pagubitilor.
Afirmatia lui Viorel Catarama, cum ca actiunile ELVILA sunt tranzactionate la Bursa din Londra la valoarea de 120 $, este o minciuna sfruntata, ELVILA fiind cotata doar in mod sporadic pe o piata tip OTC rezervata plasamentelor cu grad ridicat de risc. In consecinta, atata timp cat nu este cotata pe o piata reglementata, valoarea reala a actiunilor ELVILA este cea nominala, respectiv 17.500 lei. 
Printre actiunile ilegale ale senatorului Catarama mai pot fi enumerate falimentarea industriei de mobila si preluarea ei pe nimic precum si scoaterea in afara tarii a zeci de motociclete si automobile de epoca apartinand patrimoniului national.

* 861, 18 Aprilie ’97

Catarama a inghitit SC CARPATINA SA Ramnicu Valcea

Viorel Catarama, patronul ELVILA, a reusit sa puna mana pe fabrica de mobila CARPATINA SA folosind o metoda proprie, verificata si in cazul altor fabrici incapute in ghearele sale.
Catarama, in intelegere cu firma belgiana BELCO, a scos de pe piata externa CARPATINA, iar apoi, in complicitate cu managerul corupt al societatii, a monopolizat intreaga activitate de export a fabricii.
Bineinteles, dupa vanzarea produselor CARPATINA, ELVILA incaseaza valuta, iar fabrica se multumeste cu leii. Mai mult, prin neplata TVA, Catarama prejudiciaza grav bugetul statului.
Jaful de la CARPATINA SA este consemnat pe larg in rapoartele Curtii de Conturi si ale Directiei Judetene de Control Financiar Valcea.

* 862, 19 Aprilie ’97

Danielescu a bagat banii investitorilor la FMOA in buzunarele lui Catarama

Urmarirea penala declansata impotriva fostului presedinte SAFI, George Danielescu, este perfect justificata de ilegalitatile pe care acesta le-a savarsit, insa nu trebuie uitat ca Danielescu a fost doar un pion pe tabla de sah a maestrului Catarama.
Principalul beneficiar al finantarilor de sute de miliarde acordate de Danielescu din banii pagubitilor FMOA este senatorul Viorel Catarama.
Tot Danielescu a decis cumpararea de actiuni ELVILA in valoare de miliarde de lei din banii FMOA si colectarea altor zeci de miliarde de lei pentru afacerile clanului Catarama, prin intermediul CAR si FPAP.

* 863, 21 Aprilie ’97

Regimul Iliescu l-a imbogatit pe Catarama

Faptul ca actualul senator PNL Viorel Catarama a fost intotdeauna omul regimului Iliescu este demonstrat fara dubiu de modul in care
Catarama a primit pe tava mare parte din industria mobilei, industrie strategica pentru Romania.
Printr-o tactica proprie, care consta in scoaterea fabricilor romanesti de pe pietele externe, coruperea conducerii acestora si aducerea lor in situatia de a-si derula exportul doar prin intermediul ELVILA, Catarama a acaparat intr-un timp record fabricile Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si Carpatina Rm. Valcea.
Aceste preluari ilegale nu puteau avea loc fara sprijinul substantial
primit de Catarama din partea presedintelui de atunci al FPS, pedeseristul Emil Dima.

* 864, 22 Aprilie ’97

Politistul Andrei de la Sectia 13 il protejeaza pe Catarama

Dupa ce plangerile si memoriile pe care le-a depus in iunie 1996 la Parchet si la Ministerul Justitiei au ramas fara raspuns timp de aproape un an, Viorel Sandu, unul dintre miile de pagubiti FMOA a primit in luna aprilie a.c., o invitatie de a se prezenta la Sectia 13 Politie. Sperantele sale ca ceva, in sfarsit, se misca in afacerea SAFI-FMOA, au fost repede spulberate de atitudinea lt. Andrei, de la respectiva Sectie de politie, care a incercat inca din primul moment sa-l convinga sa renunte la plangere, justificand ca nu exista motive pentru a porni o investigatie, plangerea fiind neintemeiata.

* 865, 23 Aprilie ’97

Sub conducerea directa a lui Catarama, FMOA a continuat sa se prabuseasca

Raportul de activitate al FMOA pe 1996 incearca sa acrediteze ideea ca, sub conducerea directa a lui Catarama, in semestrul II 1996, situatia FMOA s-ar fi imbunatatit.Raportul cenzorului extern independent este insa categoric: “calculul valorii activului net al FMOA a fost facut prin proceduri extracontabile, deficitare in mijloace sistematice de control”. Altfel spus, haosul financiar a continuat la SAFI si in semestrul II, lipsa principiilor contabile ducand la calcularea eronata a activului net. Desi se angajase, la preluarea conducerii SAFI INVEST, sa recupereze rapid finantarile date de FMOA, la sfarsitul anului se poate constata ca Viorel Catarama nu s-a grabit deloc: “s-a constatat un ritm lent de recuperare a ratelor la finantari si bilete la ordin”. Mai mult, sub conducerea lui Catarama, gradul de lichiditate al FMOA a fost permanent sub 30%, limita minima impusa de CNVM.

* 866, 24 Aprilie ’97

CNVM vrea ca Banca Nationala sa salveze FMOA

CNVM sare, intentionat sau nu, in ajutorul lui Viorel Catarama, propunand Bancii Nationale sa intervina pe langa bancile comerciale de stat pentru preluarea unora dintre creantele SAFI-FMOA. Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei senatoriale Buget-Finante, considera aceasta propunere “o prostie”, apreciind ca “bancile nu sunt obligate sa preia obligatiile lui Catarama”.

* 867, 25 aprilie ’97

Parlamentarii si-au zidit gura in scandalul Catarama-SAFI-FMOA

Raportul de activitate al CNVM, care contine doar jumatati de adevar in ce priveste scandalul SAFI-FMOA, a fost aprobat de Parlament aproape in unanimitate si practic fara dezbateri.
Raportul fusese in prealabil avizat favorabil de (culmea!) Viorel Catarama, presedintele Comisiei Economice a Senatului si Dan Constantinescu, presedintele Comisiei Buget-Finante a Camerei Deputatilor, principalii vinovati de prabusirea FMOA.

* 869, 30 Aprilie ’97

CDR, USD, UDMR si PDSR s-au coalizat pentru a-l proteja pe Catarama

Raportul CNVM a trecut rapid prin Parlament, toate fortele politice reprezentate fiind interesate ca implicarea clanului Catarama in scandalul SAFI-FMOA sa treaca neobservata, multi dintre membrii acestuia ocupand pozitii influente in viata politica actuala. Spre exemplu, sedinta Parlamentului in care a fost aprobat Raportul CNVM a fost prezidata de Radu Chiliman, vicepresedinte al Camerei Deputatilor si actionar la firmele senatorului Viorel Catarama.
CDR pastreaza tacerea de teama ca ilegalitatile clanului Catarama, infiltrat puternic in PNL, ar putea destabiliza coalitia guvernamentala, in timp ce PDSR se simte cu musca pe caciula, Catarama ridicand imperiul ELVILA cu sprijinul pedeseristului Emil Dima, fost presedinte FPS.

Oare Cucuveaua Mov (Luluta) ce face cu acest jegos securist corupt. Il ocroteste ca pe multi altii? Inca un idiot util la rand!


Raspandeste cu incredere
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  68
  Shares

2 COMENTARII

 1. Păi nu vrea numai șef la PNL, ci undeva mai sus! Are vreo 2 dosare penale noi pe numele lui, unul cu SAFI si altul cu terenul de sub viloiul de la Snagov, și necesită imunitate din nou.
  Sperăm să nu o obțină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here