Acasă Opinii contributors.ro : (I) “Votul diasporei” – Alegeri Euro2019

contributors.ro : (I) “Votul diasporei” – Alegeri Euro2019

67
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

În 2019 circa 3.5 mil. de români se află în afara României, din care 15 % cca au mai puțin de 18 ani.

Diaspora Română se distribuie în UE astfel [cifre oficiale]: 1,2 mil Italia, 900 mii Spania, 400 mii Germania, 200 mii Marea Britanie, 200 mii în Franța, 50 mii în Belgia etc. Numele sunt produse de Ministerul de externe al României si sunt confirmate de țările UE.

Ei nu sunt migranți în sensul clasic al cuvântului ci cetățeni români cu domiciliul în UE pentru motive de muncă, afaceri, studii, sănătate. Scădem din cifra aceasta minorii și tot rămân 3 mil. cu drept de vot.

Cum s-a ajuns aici:

Etapa 1990 – 2000: Creștere lentă a numărului de diasporeni, proiecte pe termen lung;

Etapa 2000 – 2010: Migrația în masă [intrarea în UE (2007)], migrație comunitară, cifrele cresc;

Etapa 2010 – 2018: Moderarea fluxurilor [criza financiară (2008)] , migrație pendulară, o mică parte se întoarce acasă și un grup consistent alege să plece din nou, în alte țări UE [sursa: INS].

Cele mai importante variabile ce determină prezentul cât şi în oarecare măsură viitorul unei comunităţi din diaspora sunt reprezentate de vârsta la momentul migraţiei și de durata migrației.

Care sunt etapele migrației?

1. Perioadă de aruncare în cultura vestică, în care diasporeanul își asumă fenomene de uitare a unor elemente din cultura țării de baștină [3-7 ani circa];

2. Perioadă de consolidare a mentalităţii vestice și de progresivă recuperare critică a elementelor identitare româneşti (“trecute prin ciur şi prin dârmon”), când se consolidează și generaţia a doua, cea a copiilor diasporenilor [alți 7 ani circa];

3. Perioada făuririi unei identități hibride, cu eventuală întoarcere la origini (la România) și punere în discuţie a noii patrii occidentale (în care “nu mai curge cu lapte şi miere”) [alți 7 ani circa].

Logica e simplă: interesul pentru viaţa cetăţii cât şi pentru acţiunile politice în general cresc odată cu vârsta oamenilor şi odată cu durata migraţiei. Suntem acum exact în perioada a 3-a, în care comunităţile româneşti din UE sunt motivate să participe atât la viaţa civică-politică a ţărilor în care muncesc şi trăiesc de mai bine de 15-20 de ani cât şi în ţara unde s-au născut (România). Românii au participat hotărâtor la deznodământul ultimilor alegeri prezidențiale din România, cât și, lucru mai puțin discutat, românii au candidat și s-au implicat în UE civic-politic, în ultimii 7-10 ani, în principal candidând la alegeri locale pentru partidele din țările gazdă.

Or, perioada 2019-2020 reprezintă momentul istoric în care o importantă parte din românii din stăinătate a depăşit durata de 15 ani de şedere în Vest, atingând vârsta maturităţii atât în buletin cât şi din punct de vedere civic-politic.

That’s it! Diaspora s-a maturizat și solicită cu mai multă conștientizare dreptul la vot în 2019 şi așa se preconizează că va fi și în 2020. Din partea astalaltă, românii din România, cu voci mai mult sau mai puțin clare, cer pentru diaspora un dreptul la vot, și nu unul oarecare ci unul salvator, care să ne salveze pe toți. Despre ce fel de vot este vorba? Un vot reprezentativ, proporțional și neîngrădit.

Asta înseamnă: aleșii diasporei să demonstreze că au trăit, că au muncit și că au acționat civic-politic pro diaspora, înainte de a-și fi propus candidatura [REPREZENTATIVITATE]; raportându-ne la cifrele prezenței cetățenilor români din diaspora (v. de mai sus) trebuie modificată legea* care decimează numărul aleșilor pentru diaspora [PROPORȚIONALITATE]; șiretlicurile tehnice ce îngrădesc accesul la vot, eternele cozi la consulate și lipsă de informare trebui să înceteze imediat [ACCESIBILITATE].

(va urma)

*https://www.facebook.com/Mișcarea-pentru-Dezvoltarea-Moldovei-588475734950739

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here