Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor WATMAN – Sistem informațional pentru managementul integrat al apelor

WATMAN – Sistem informațional pentru managementul integrat al apelor

480
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

 

Prima etapa a proiectului s-a incheiat in aproape toate regiunile implicate, cu mici exceptii, anul trecut in decembrie. Acum se incheie practic si a doua etapa, finala, si evident ca autoritatile implicate isi expun, in cadrul unor conferinte pre-programate, realizarile.

Obiectivul general al proiectului este de a furniza un instrument eficient si la aflat la indemana autoritătilor responsabile în managementul inundatiilor, cu ajutorul căruia să fie limitate pagubele produse de fenomenele de risc major (inundatii, poluări accidentale), si toate acestea cu scopul protejării populației și a bunurilor sale.

”WATMAN – Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I” armonizează prevederile Directivei Cadru Apă și urmează îndeaproape Strategia Națională de Management al Riscului la Inundații, precum și standardele impuse de reglementările UNIUNII EUROPENE, implementând măsuri de care beneficiază populația din România.

În cadrul evenimentului, au participat domnul director general Nicolae BĂRBIERU, domnul manager de proiect, ing. Vasile OFIMIAS, precum și reprezentanti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care au lămurit numeroase aspecte ce privesc proiectul WATMAN.

***

Totusi, in ciuda declaratiilor d-lui Barbieru (ANAR) cum ca, “Sistemul WATMAN va reduce riscul la inundatii cu 7%; 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de informatii in timp util” ultimele inundatii chiar au facut ravagii si probabil ca vor face in continuare, inregistranduse si pierderi de vieti omenesti.

Probabil ca, la sfarsitul proiectului, cand toate obiectivele vor fi finalizate, eficienta sistemului realizat va creste suficient incat sa fie evitate macar pierderile de vieti omenesti.

***

Pentru cei care chiar nu au auzit nimic despre acest proiect, este bine sa amintim faptul ca, sistemul WATMAN reduce cu … 7% riscul de inundatii in intreaga tara, la nivelul celor 11 administratii bazinale de apa, dupa cum declara directorul general al Administratiei Nationale “Apele Romane”, d-nul Nicolae Barbieru, la conferinta de finalizare a primei faze a proiectului din decembrie anul trecut.

“Impactul va fi pozitiv asupra populației. Circa 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de informațiile pe care le vom primi în timp util în zonele cele mai vulnerabile și expuse la inundații. Per total, la nivel de țară, la nivelul celor 11 administrații bazinale de apă, riscul la inundații se va reduce cu circa 7%. Proiectul WATMAN cred că este cel mai mare proiect din România la nivel instituțional în domeniul managementului apelor”, dupa cum a declarat d-nul Nicolae Bărbieru.

***

Investiția totală pusa la dispozitia proiectului a fost de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% reprezintă cofinanțare de la buget. De obicei problemele au aparu tocmai la cei 15% … dar acest lucru a devenit oarecum parte din normalitatea curenta.

Proiectul contribuie exclusiv la îndeplinirea obiectivului general al POS Mediu, respectiv acela de îmbunătățire a standardului de viață al populației, precum și la îndeplinirea acordurilor României cu UE în ceea ce privește protecția mediului. WATMAN contribuie și la îndeplinirea obiectivelor POS Mediu, axa prioritară 5 “Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc” — domeniul major de intervenție 1 — Protecția împotriva inundațiilor prin dezvoltarea unui management durabil al inundațiilor, în zonele cele mai vulnerabile’ din cele 11 bazine hidrografice — Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.

***

“Proiectul WATMAN înglobează eforturile în domeniul informațional de până acum, dar i pe cele viitoare, astfel încât pe baza acestor informații specialiștii din cadrul Administrației Naționale Apele Române să poată stabili, în timp util, strategia de prevenție și intervenție operativă pentru populația aflată în zonele vulnerabile, inclusiv pentru a diminua cât mai mult pagubele produse de revărsarea apelor”, a precizat directorul ANAR.

Prin acest proiect, se optimizeaza practic controlul în coordonarea exploatării constructiilor hidrotehnice si se va face o prognoză mai precisă a viiturilor și al managementului poluărilor de orice natura, într-o perioadă relativ scurtă de timp, prin folosirea tuturor datelor transmise, colectate si prelucrate la un nivel centralizat.

***

“În mare parte, necazurile pe care le-am avut în ultima lună în ceea ce privește inundațiile se datorează scurgerilor obstructionate. Am avut “N” situatii în care cursul de apă era sub cotă de atentie dar localitatea a fost complet inundată. De ce? Primăriile au responsabilitățile lor. Vesnica poveste cu întretinerea santurilor, rigolelor, necurătarea podurilor creează necazuri de neimaginat. Mai mult, este un lucru pe care lumea se fereste să îl recunoască — în ultimii 25 de ani s-a construit si haotic“, a precizat directorul ANAR.

Demna de consemnat si retinut este si urmatoarea declaratie: “Faptul că administrațiile locale au permis construirea în zone inundabile, iar cursul de apă nu are absolut “nicio vină că îsi caută periodic, în special primăvara, cursul firesc”. “Nu este o poveste cu să lăsăm râul să respire sau mai mult spatiu pentru apă. Astăzi acest concept este unanim îmbrătisat. Trebuie să ne axăm pe realizarea de acumulări” – d-nul Nicolae Bărbieru.

Proiectul WATMAN a înglobat eforturile concrete la nivel informational până acum, dar intrucatva le va genera si ingloba si pe cele viitoare, astfel încât pe baza acestor informaţii specialiştii din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” vor stabili, în timp util, strategia de preventie  si interventie operativă pentru populatia aflată în zonele vulnerabile, inclusiv pentru a diminua cât mai mult pagubele produse de revărsarea apelor.

***

Trebuie precizat faptul ca ANAR are în administrare aproape 78.000km de râuri la care se adaugă si râurile necadastrate cu o lungime totala de aproximativ 30.000km.


Raspandeste cu incredere
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here