Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Ziar de Bistrita – ANALIZĂ : Primarii din PNL stau cuminți și...

Ziar de Bistrita – ANALIZĂ : Primarii din PNL stau cuminți și NU fac opoziție PSD-ului.

391
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Motivul: banii din PNDL! O listă cu investițiile primarilor din opoziție!

 – 

La nivel județean, PSD are primari în 36 de localități, PNL a cucerit 14 primării, în timp ce ALDE are edili în 7 comune din judeţ. Şi UDMR are un primar, la Braniştea.
Primarii din opoziție sunt la discreția PSD-ului și sunt dependenți de banii alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Bugetul din PNDL a fost creat pentru a fi la discreția PSD-ului și reprezintă bani ce se alocă pentru proiecte de infrastructură, școli, grădinițe, drumuri forestiere, apă-canal. Fără o strategie județeană, comunitățile se dezvoltă haotic și se ajunge la situația în care se modernizează cămine culturale în zone fără apă-canal. De asemenea, se dezvoltă infrastructura de drumuri forestiere în zone depopulate, în detrimentul unor investiții de infrastructură mare.

harta-bn-parlamentare-2016-1024x576

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) – este un alt program prin care primarii își dezvoltă comunele. Majoritatea primarilor au apelat la firme de consultanță care au întocmit documentația de finanțare.  Master-planul de apă-canal NU este implementat și primăriile își construiesc rețele de apă-canal pe baza finanțării din PNDL, fără a face parte dintr-un un program integrat pe acest segment, coordonat de Consiliul Județean.

Iată principalele proiecte ale primarilor PNL, desfășurate prin PNDL.

Ioan Pavelea – primarul din Coșbuc e c-un picior în groapa PSD!

paveela-1024x683

ioan-paveea-1024x765

Primarul comunei Coșbuc a fost în deplasare în Spania cu Radu Moldovan. PNL-știi i-au reproșat apropierea de șeful PSD (după cum a susținut public Vasile Silași, iar Pavelea ar fi spus că se conformează partidului).

Iată principalele proiecte a lui Ion Pavelea (primar susținut de PNL în alegeri, în relații apropiate cu PSD-ul).

1. Modernizarea infrastructurii rutiere rurale in comuna Cosbuc, judetul Bistrita-Nasaud – valoare estimată : 4.129.954 lei – a fost anulată… NU s-a prezenta nicio firmă și în 2019, licitația s-a reluat. Momentan se află în desfășurare.

2. Servicii de proiectare faza PT si Executie lucrari pentru obiectivul “ Extindere retea de canalizare in comuna Cosbuc. Valoare contract: 1. 143.991 lei . Firma DAR CONSTRUCT SATU MARE SRL – castigator.

3.  “Reabilitare, modernizare si dotare Dispensar uman. INSTAL CONSTRUCTNORD SRL a luat contractul cu 906.000 lei.

4.“Pod nou peste raul Salauta – Frasinul a fost singura firmă care a participat la licitație și a prins contractul cu 557.000 lei.

Traian Ogagau – primar Sîngeorz Bai 2.640 de voturi (53%).

S-a axat pe proiecte europene, dar prin finanțarea PNDL a prins momentan 2 proiecte. De remarcat că ambele proiecte au fost atribuite pe finalul lunii decembrie 2018. Se pare că acesta a fost motivul tăcerii lui Traian Ogâgău care avea muniție imediat ce instanțele de judecată au ANULAT referendumul de demitere orchestrat de PSD-iști. Traian Ogâgău putea să-și atragă capital de imagine, putea solicita demisia prefectului Ovidiu Frenț, dar a evitat un circ mediatic, la schimbul tăcerii și a contractelor aflate în fază de deliberare.

ogagau12-800x400

1. Proiectare și execuție lucrări de ”Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere in Orasul Singeorz Bai, judetul Bistrita-Nasaud” – 6.646.575 lei – atribuită in 20.12 firmei FRASINUL… , cu numai 1.000 de euro sub valoarea estimată.

2. “S.O.S. (Satul-Orasul-Statiunea) AQUA PRIMUS SINGEORZ-BAI” – Prin proiect se urmareste creșterea atractivității orașului Sângeroz-Băi ca destinație pentru turismul balnear-medical și turismul eco-cultural, prin realizarea de amenajări la standarde moderne și promovarea brandului stațiunii. – amenajarea obiectivul turistic natural izvorul PRIMUS precum și crearea / modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică, – amenajarea / crearea de spații verzi în stațiunea balneo-climaterică Sângeroz-Băi, – crearea și extinderea infrastructurii de agrement pentru actiuvități cultural sportive, inclusiv a utilităților aferente, – amenajarea spațiilor publice din zona izvoarelor minerale, – dezvoltarea infrastructurii publice la scară mica pentru valorificarea atracțiilor turistice. Valoarea totala estimata: 15.154.379 lei. Licitația este în desfășurare. Au depus oferte: asocierea FRANCO GIUSEPPE SRL (lider)- si SC K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL vs. MIS Grup.

3. ”Reabilitare trotuare cu acces auto si mobilier stradal in Oras Singeorz Bai ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI A R L CLUJ S.A. /
VALOARE CONTRACT 1.518.338.lei , atribuit in 27 decembrie.

4. Achizitie buldoexcavator – 400.000 de lei (valoare estimată) – prin PNDR.

Comuna Chiochiș – primar Vasile Silași – 856 de voturi (52%)

Extrem de virulent la adresa unor colegi din PNL, un primar care caută afirmare în interiorul PNL. Derulează proiecte prin PNDL și a recunoscut că aceste proiecte sunt politizate.

silasi-Copy

1. Modernizare drumuri agricole finanțat prin PNDR 2014-2020. Se vor moderniza 6 drumuri agricole, în lungime totală de 8.614 m, având platforma de 4 m, partea carosabilă de 3 m și acostamente de 0,5 m, situate în extravilanul comunei Chiochiș. Proiect aflat în licitație, estimat la 1 MILION de euro.

2. REABILITARE SI MODERNIZARE SCOALA GIMNAZIALA CHIOCHIS.
câștigător – SC LUCICOR PROD SRL. VALOARE CONTRACT 1.306.669 lei

3. Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public – 600.000 de lei.

4. Furnizare buldoexcavator pentru obiectivul ”Dotarea SVSU prin achizitionarea unui utilaj, comuna comuna Chiochis, jud. Bistrita-Nasaud” 202.500 lei (licitatie in desfasurare).

5.Reabilitare si modernizare Scoala Gimnaziala- Gradinita cu program normal Bozies (Programului National de Dezvoltare Locala). Valoare contract: 550.000 de lei . Câștigător – SC LUCICOR PROD SRL.

6.Documentații privind Modernizare cămine culturale sat Apatiu, Bozieș, Chiochiș . După finalizarea documentațiilor se va solicita finanțare prin PNDR.

Șieu-Măgheruș. Primarul Aurel Mititean a fost ales cu 1.272 de voturi (67%).

Aurel Mititean gestionează fonduri importante și are pe rol un proces cu Primăria Bistrița pentru impozitele firmei Tera Plast. Ambele primării își revendică suprafața cadastrală și implicit, impozitele. Primarul Nu s-a implicat în politca de partid și deruleză proiecte importante pentru comunitate, prin PNDL.

Executie lucrari pentru obiectivul de investitie: “MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE LOCALE IN COMUNA SIEU MAGHERUS, JUDETUL BISTRITA-NASAUD” – 3.065.473 lei.

sorin-mititean-sieu-magherus-poza-electorala-16-707x1024

Comuna Runcu Salvei – primar Archidim Pavelea 577 de voturi (82%)

Archidim Pavelea a fost un primar vocal, prezent la mitingurile anti-PSD! Incet-incet a dispărut din peisaj, iar acum derulează un proiect prin PNDL:

anchidim-pavelea-runcu-salvei-electorala-16-706x1024

1. Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere in comuna Runcu Salvei. Valoarea estimata a contractului este de 4.917.535,89 lei, fara TVA. Licitația a fost anulată, deorece NU s-a prezentat nicio firmă și va fi reluată în cursul anului 2019.

2. Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere in comuna Runcu Salvei. Contractul a fost câștigat în 2018 de SC DIMEX, cu 5.550.487 lei.

Lunca Ivei  – primar Flaviu Lupșan Primarul care i-a dat lui Radu Moldovan titlul de cetățean de onoare al județului! 

Flaviu Lupșan e unul din primarii cu care se lăuda Ioan Oltean și cândva era exponentul partidului primarilor. Ginerele lui Lupșan (Ioan Cătălin Păun) a fost sub-prefect în mandatul PDL. Lupșan a fost ales pe listele PNL, cu 943 voturi (60%). Izolat pe Ilve între primari PSD și cu un drum județean aflat în modernizare (Poarta Transilvaniei, Lupșan a făcut joncțiunea cu PSD și a lăsat-o mai moale cu opoziția. Absolut gratuit, Lupșan i-a decernat președintelui PSD o tinichea fără valoare și l-a desemnat pe Radu Molodvan ca cetățean de onoare al comunei.

radu-1-Copy-1024x493

Proiectele lui Lupșan! 

1. Proiectare si Executie lucrari privind obiectivul:“Poduri in comuna Lunca Ilvei
MIS GRUP și-a adjudecat contractul, VALOARE CONTRACT 1.193.546 lei.

Proiectare și execuție lucrări de amenajare centru civic în cadrul proiectului “ Amenajare centru civic Cartier Strada Fabricii, din comuna Lunca Ilvei – proiect derulat din fonduri europene, prin PNDR, Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR. Proiectul e în fază de licitație.

Comuna Șieuț – primar: Ioan Dedean a câștigat cu 746 voturi (49%)

download-2

1.“MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE LOCALE IN COMUNA ȘIEUȚ, JUDETUL BISTRITA-NASAUD”, proiect finantat prin PNDL Valoarea estimată a contractului de lucrari (numai în cifre) este de: 4.030.980 lei fara TVA – LDP , singura firma care a ofertat. 4.029.446 lei, cu doar 250 de euro sub valoarea estimată!

2. Reabilitare și extindere dispensar uman – proiect de 1 MILION de lei, câștigat de DROSERA COMSERV SRL din Satu Nou. proiect derulat prin PNDL

3. Reabilitare și modernizare Școală Generală Sebiș – contract de 500.000 de lei, câștigat de FLAELY GRUP din Sigmir. proiect derulat prin PNDL.

4. Reabilitare și modernizare Școală Generală Sebiș – contract câștigat de S.C. Amicii Building S.R.L. – 350.000 de lei, derulat prin PNDL. (2017)

5. Reabilitare și modernizare Școală Generală Lunca – contract câștigat de FLAELY GRUP din Sigmir, derulat prin PNDL. (2017)

Comuna Matei – Vasile Encean! 733 de voturi ( 50%). Un primar aflat la al 4-lea mandat.

Proiecte pe care le derulează în comuna Matei:

“CONSTRUIRE RETELE DE CANALIZARE SI STATIE DE EPURARE IN COMUNA MATEI, SATELE MATEI SI CORVINEST – lucrare estimata la 5 MILIOANE de lei
asocierea : inst Nistor – Dimex – Columnea vs. MIS Grup, Consult Construct, Avram Construct. Un proiect cu greutate pentru comuna Matei!

Modernizarea infrastructurii agricole – proiect derulat prin PNDL și câștigat de Construct Perom cu 3.6 milioane de lei. (2017)

p-Vasile-Encean-294x440

NUȘENI – primar: Ioan Mureșan 1.362 voturi (77%)

Are o relație apropiată cu aripa PDL, pe  zona de influență a lui Ioan Oltean și derulează proiecte importante prin PNDL și PNDR

nuseni-12-1024x576

nuseni-1

1. Canalizare menajeră cu stație de epurare în localitatea Nușeni, Feleac, Beudiu, Viţa și Rusu de Sus, comuna Nușeni, județul Bistrița-Năsăud. Valoare contract: 13. 2 milioane de lei. AWE Infra vs. CML. ro – in stadiul de deliberare.

2. Modernizarea unui numar de 13 strazi in satele Vita, Beudiu, Feleac si Malin, precum si a drumului comunal DC 26 Malin-Dumbrava, comuna Nuseni. Lungimea totala a strazilor si drumului comunal este de 6,915 KM. Miron Construct a câștigat contractul, cu 3.8 milioane de lei, în 2017.

3.Reabilitare și modernizare dispensar uman Nușeni 1.082. 088 lei INSTAL CONSTRUCT NORD a castigat contractul.

4. Modernizare drumuri agricole prin PNDR – valoare contract : 1 MILION de euro. Unicul ofertant: CML.RO SRL.

5. “Reabilitare, Modernizare si Dotare Camin Cultural in sat Vita si Rusu de Sus, Comuna Nuseni, Judetul Bistrita-Nasaud”. Lucrările de construcție au fost câștigate de Miron Construct , cu 1.2 MILIOANE de lei. (2017).

6. Construcție grădiniță în comuna Nușeni – proiect pentru care s-a finalizat proiectarea și urmează semnarea contractului de finanțare.

REBRIȘOARA – Viorel Clapău 985 voturi (43%).

Un primar care se implică în activităile de partid, fără a deranja PSD-ul. Derulează proicte importante pentru comunitate și de aceea preferă să NU conteste partidul lui Radu Moldovan.

rebrisoara-viorel-clapau-cl-candidati-16-1024x683

 1. “REABILITARE ȘI MANSARDARE ȘCOALA GENERALĂ CLASELE V-VII ÎN COMUNA REBRISOARA, JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD”.  SC EAST COAST CONSTRUCTION AND REMODELING SRL  a prins contractul, cu   2.376.414 lei doar 1.000 de lei sub valoarea estimată.

2. Executie lucrari pentru obiectivul de investitie: „EXTINDERE RETEA PUBLICA DE APA SI APA UZATA IN COMUNA REBRISOARA, JUDETUL BISTRITA-NASAUD”. Valoarea estimată a contractului de lucrari (numai în cifre)este de: 3.671.252,11 lei fara TVA sau 808.824 euro fara TVA – s-a anulat deoarece NU s-a prezentat nicun ofertant, dar va fi reluată

Feldru – Grigore Țiolan are cele mai mari proiecte prin PNDL și PNDR! 

Este prezent la evenimentele de partid, dar NU ridică probleme PSD-ului! Derulează cele mai multe proiecte prin PNDL, dintre toți primarii PNL.

tiolan-1024x695

1. Servicii de proiectare faza PT, DE, DAAA, asistenta tehnica din partea proiectantului si executie de lucrari la obiectivul: „Extindere retea de apa si canalizare in comuna Feldru, jud. Bistrita-Nasaud” – lucrare câștigată de MIS GRUP – unic ofertant. 5.098.162 lei  lei, cu 25.000 de euro sub valoarea estimată!

2. Lucrari suplimentare – Amenajare trotuare, rigole scurgere si amplasare conducte de racord, bransament si protectie in localitatea Feldru, judetul Bistrita-Nasaud – lucrări estimate la 440.367 lei. Licitatia este in desfasurare MIS Grup – singura frma ofertantă 439.440 cu doar 1.000 de lei sub valoarea estimată.

3. Proiectare si Executie lucrari privind obiectivul: “Reabilitare, modernizare si extindere Scoala gimnaziala Gavril Istrate Nepos clasele V-VIII
1.602.643 lei. Licitatia a fost anulată deoarece NU s-a prezentat niciun ofertant, dar va fi reluata.

4. Executie de lucrari pentru obiectivul: “ Modernizare si dotare camin cultural Feldru, sat Nepos”Câștigător: MIS GRUP. VALOARE CONTRACT: 1.816.050 lei.

5. Proiectare si Executie lucrari privind obiectivul: “Reabilitare, modernizare si extindere scoala clasele I-IV, Feldru. Câștigător MIS GRUP
VALOARE CONTRACT: 2.051.883 lei .

Grigore Țiolan intenționează modernizarea a 10 km de drumuri forestiere, program ce va fi deus prin PNDR. Deocamdată realizează studiile de fezabilitate ale acestor obiective.

Comuna Negrilești – primar Dumitru Costin 721 voturi (53%)

Este un primar aflat la primul mandat, care a reușit să câștige în faa fostului primar PSD, Ioan Pugna care avea 4 mandate la activ. Dumitru Costin are contracte importante, cel mai tare proiect fiind cel legat de rețeaua de canalizare.

dumitru-costin-50

1. CONSTRUIRE RETEA PUBLICA DE APA UZATA MENAJERA IN COMUNA NEGRILESTI, JUDETUL BISTRITA NASAUD” . INDEMINAREA PRODCOM S.R.L. a luat contractul cu: 3.484.888 lei, cu doar 10.000 de euro sub valoarea estimată.

2. Modernizarea sistem de iluminat public stradal în comuna Negrilești, județul Bistrița-Năsăud – AMIRAS C&L IMPEX S.R.L – 365.000 lei.

3. “REABILITARE ENERGETICA SI MODERNIZARE SCOALA GIMNAZIALA IN LOCALITATEA BREAZA,COMUNA NEGRILESTI –
VALOARE CONTRACT: 888.963 lei Câștigător: firmă din Căianu Mic PUGNAFLOR CONSTRUCT SRL, care a licitat cu 5.000 de lei sub valoarea estimată.

Spermezeu – Primar Sorin Hognogi 1.349 de voturi (85%). 

Primar la al 3-lea mandat, activ în timpul guvernării PDL, care ulterior NU s-a implicat în activitățile de partid. Hognogi este penticostal și a declarat într-un interviu acordat jurnalistului Alin Cordoș că NU se va implica în alegerile europarlamentare și prezidențiale, deoarece PNL-ul a ezitat să se pronunțe ferm, referitor la referendumul pentru familie. Principalele proiecte derulate prin PNDL sau PNDR.

hognogi

1. MODERNIZARE DRUM COMUNAL DC 37C SPERMEZEU – HĂLMĂSĂU – se depun ofertele. 4.604.000,00 estimare. CML și Construct Perom se luptă pentru acest contract.

2. Modernizarea a 4 drumuri- Drum comunal DC 38 Dumbravita-Paltineasa, drum communal DC 38F Spermezeu-Sita, Ulita “Pasunii”si Ulita “la Curtusan” – Contract de 4 MILIOANE de lei, câștigat de PRODEXIMP Satu Mare și derulat prin PNDR.

3. Reabilitare și modernizare Grădiniță și clasele I-VIII Școala Gimnazială-Dsida Jeno Vita 522.158 lei.

Comuna Ilva Mare – primar Anca Alexandru 630 de voturi (51%). A câștigat primăria la numai 45 de voturi diferență!

download-1

1. ” Modernizarea infrastructurii rutiere de interes local in Comuna Ilva Mare – contract estimat la 15.530.000 de lei ( Dimex și MIS Grup se luptă pentru acest contract, estimat la 3.5 MILIOANE de euro). La finalul lunii aprilie se va afla câștigătorul.

2. Modernizare drumuri forestiere – proiect derulat prin PNDR, Programul National de Dezvoltare Rurala. Contractul este estimat la 5.8 milioane de lei ( 1.2 MILIOANE de euro) și prevede modernizarea  Drum forestier „Talharu”- 5200m, Drum forestier „Ilva Mare”- 2400m, Drum forestier „Cucureasa Brasovanca” – 1032m, Drum forestier „Cucureasa ramificatie”- 1440m.  Licitația este în desfășurare. Se luptă MIS Grup cu Asocierea SC EAST COAST CONSTRUCTION AND REMODELING SRL SI SC EXPRESCONSTRUCT TYS SRL.

3. “Modernizare, extindere, dotare Sala de sport si amenajari interioare si exterioare scoala generala in localitatea Ilva Mare – contract de 1 MILION de lei. Fondurile provin de la Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

4. Modernizare drumuri de interes local in localitatea Ilva Mare proiect semnat în 2017 și câștigat de DIMEX, la 7.2 milioane de lei.

Comuna Miceștii de Câmpie – primar: Ioan Becan 360 de voturi (60%). Rețele de apă-canal și drumuri agricole! 

53453703_2201856683191517_3941203059010437120_o-1024x576

Comună mică din zona de câmpie a județului, localitatea de baștină a ministrului Dezvoltării, Daniel Suciu. Primarul are în derulare proiecte importante, prin PNDL.

1. “Retea publica de canalizare a apelor uzate menajere si statie de epurare in comuna Micestii de Cimpie, judetul Bistrita-Nasaud”. Valoarea totală estimată a contractului aflat în licitație este de 14.219.780 lei.

2. Modernizare Drum comunal DC 21 și străzi din comună – proiect de 1 MILION de euro, aflat în licitație. Ambele proiecte se derulează prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Județul e la discreția PSD-ului! Primarii PNL nu se implică în jocul de-a opoziția!

Președintele PSD Radu Moldovan și-a dezvoltat o puternică rețea de control pe județ și prin fondurile guvernamentale controlează primarii din localitate. Opoziția primarilor din PNL este inexistentă și se creează un curent de non-combat în alegerile electorale. Primarii Sorin Hognogi (Spermezeu) și Vasile Silași (Chiochiș) au anunțat pubic faptul că NU se vor implica în campania ce uremază. Probleme ar mai fi cu primarul din Coșbuc, cel care horește alături de PSD, dar și cu ceilalți care nu se implică în activitățile PNL-ului.

În campaniile ce urmează, PSD-ul va specula la maxim poziția lui Daniel Suciu, de Ministru al Dezvoltării.

z14-Copy

Cu o rețea destructurată de doar 14 primari în tot județul, liberalii vor avea probleme la europarlamentare. Județul e la discreția PSD-ului iar în alegeri PNL-ul se bazează NU are speranțe pre-amari pe comunele controlate de PSD și se bazează pe un scor favorabil pe municipiu. Primarii din opoziție au salariie majorate și investiții prin cele două programe: PNDL (prin Ministerul Dezvoltării) și PNDR prin Ministrul Agriculturii) pe care și le asumă Radu Moldovan și MINTE când spne că în Guvernarea PSD s-au atras 1.3 MILIRDE de euro în județ.

Din prisma investițiilor și proiectelor aflate în derulare, primarii PNL fac non-combat și preferă să nu se implice ca să NU deranjeze puterea. Acest mod de abordare este falimentar pentru PNL, partid care intră în alegeri cu primarii din comune aflați la discreția PSD-ului…


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here