Acasă justitie Ziar de Cluj – Sentință uriașă în dosarul Banane de Milioane :

Ziar de Cluj – Sentință uriașă în dosarul Banane de Milioane :

162
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

sechestru pe apartamente, mașini și Complexul Turistic Sequoia. Ștefan Sukosd și fiica lui, în topul condamnărilor

Tribunalul Cluj a emis sentința de fond din dosarul Clanului Sukosd. După două termene de amânare a pronunțării, judecătoarea Alina Țopan a decis pedepsele din dosarul Banane de Milioane. Astfel că, Ștefan Sukosd a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Fiica acestuia, Timea Deszo (fostă Sukosd) a primi pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Cluj-Napoca sau Asociația Filantropică Medical Creștină Cluj. Tânăra a fost găsită vinovată pentru complicitate la evaziune fiscală. Șoferul cu care colabora familia Sukosd, Vana Dan Traian a fost și el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul RADP Cluj-Napoca, pentru complicitate la evaziune fiscală. Găsit vinovat pentru aceeași infracțiune, inculpatul Lukacs Ianos a fost și el condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare și alte 70 de zile de muncă la RADP Cluj-Napoca.

Singurele persoane care au scăpat cu pedepse mai ușoare sunt ex-angajatele familiei Sukosd: Alina Moceanu și Rebeca Ienei, fiecare condamnate la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Recuperarea prejudiciului, un obiectiv greu de realizat!

Judecătoarea Alina Țopan a constatat că din totalul de peste trei milioane de euro, prejudiciu cauzat de activitatea infracțională a Clanului Sukosd, s-a recuperat un procent infim. De la Ștefan Sukosd s-au valorificat patru autovehicule marca Linhai și un Audi A4 în valoare totală de 60.000 lei. De asemenea, acesta a achitat din 2015 și până în prezent, doar suma de 340.000 lei din total prejudiciul calculat de procurori. În ceea ce o privește pe fiica lui Ștefan Sukosd, instanța a decis să mențină sechestrul pe cinci apartamente din Cluj-Napoca, imobile aflate în posesia ei. Mai mult, judecătoarea a stabilit sechestrul și pe Complexul Creștin Sequoia, afacerea familiei Sukosd, consolidată prin sumele de bani obținute din comerțul la negru cu tone de banane aduse din Polonia și Ungaria. Pensiunea Sequoia din comuna Săcuieu are nu mai puțin de 80 de camere construite și alte clădiri anexe. Dat fiind că aceasta funcționează pe firma Banane Distrib SRL, a permis instanței să instituie sechestrul până la recuperarea prejudiciului din dosar. Totodată, alte două mașini, un BMW și un Daihatsu Feroza, ale lui Ștefan Sukosd au rămas sub sechestru pentru se recupera suma cuvenită Statului Român.

Disperați să își acopere urmele

În octombrie 2014, anchetatorii au efectuat mai multe percheziții și i-au reținut pentru 24 de ore pe Ștefan Sukosd și Vana Dan Traian. În perioada în care au fost urmăriți penal, Ștefan Sukosd și soția lui Nadia au încercat să ia legătura cu cele două foste angajate Rebeka Ienei și Alina Moceanu pentru a le re-angaja și a le promite că le va achita onorariul pentru avocați și că ”treaba este rezolvată ( în ce privește cauza penal)”. Dar n-a fost așa. Cele două femei au fost și ele trimise în judecată în următorul an. Singurii care au scăpat de acuzații au fost Nadia Sukosd și Deszo Zoltan, cel ce ulterior s-a căsătorit cu fiica lui Ștefan, Timea. Deszo Zoltan îi ajuta pe membrii familiei Sukosd distrugând documentele false ce însoțeau transporturile de banane.

În 7 octombrie 2014, anchetatorii au ridica în urma perchezițiilor peste 1.900 de baxuri de banane ce nu aveau documentație. Acestea au fost valorificate prin vânzarea lor către diferite supermarketuri din Cluj-Napoca, reușit să se strângă suma de 85.272 lei, depusă în contul prejudiciului. Procurorul de caz, Mihai Radu Pașca a stabilit că prin activitatea infracțională, coordonată de clanul Sukosd și colaboratorii acestora, Statul Român a fost prejudiciat de 16.592.359 lei ( trei milioane de euro), TVA sustrasă de la plată.

„Începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Sukosd Ștefan a pus la punct un mecanism complex de fraudă ce a vizat ascunderea unor masive achiziții intracomunitare de fructe și legume, în special banane, din Polonia și Ungaria, pe care le-a valorificat ulterior pe teritoriul României, fără întocmirea de documente legale, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale” explică procurorul Mihai Radu Pașca.

Mai mult, Ștefan Sukosd se folosea de datele de identificare ale altor firme (furt de identitate), pentru a comanda în numele acestora, achiziții masive de banane, pe care ulterior le intercepta și le vindea fără documente legale. Vestea condamnării la închisoare cu executare nu i-a surprins deloc pe soții Sukosd, care au părăsit teritoriul României, pentru o vacanță în Madrid.

Casa de Avocatură Iordăchescu și Asociații i-a reprezentat pe Ștefan Sukosd și pe fiica acestuia, Deszo Timea. În concluziile depuse la dosar, avocații de la Iordăchescu au cerut achitarea celor doi și susțineau că acest dosar a fost făcut ”cu dedicație, pentru a justifica activitatea unității de parchet care a desfășurat urmărirea penală (sesizare din oficiu adresată unui Parchet lipsit de competență materială)”.

Sentința dată de judecătoarea Alina Țopan va fi contestată la Curtea de Apel Cluj, imediat după motivarea acesteia.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here