Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura ziare.com – Aberatia zilei :

ziare.com – Aberatia zilei :

192
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Primarii care corespondeaza cu ei insisi si se dau singuri in judecata. Dupa 10 ani, in sfarsit, unul a pierdut procesul

de Camelia Badea
Aberatia zilei: Primarii care corespondeaza cu ei insisi si se dau singuri in judecata. Dupa 10 ani, in sfarsit, unul a pierdut procesulFoto: Facebook / Robert Paiusi
In urma cu aproape 8 ani, primarii nostri au descoperit o smecherie care le-a placut maxim: sa se dea singuri in judecata pentru a obtine niste sporuri nesimtite, care sa nu poata fi luate inapoi. Zilele trecute, in sfarsit, o instanta a decis sa puna capat acestui obicei sinistru.

De ce faceau primarii asta? Pentru ca puteau, ca sa citam dintr-un clasic pesedist in viata.

Moda e veche, iar in memoria Internetului gasim urme ale unor astfel de “vestigii” in mai multe judete, cum ar fi Dambovita, Prahova, Teleorman si Gorj.

Gorj este si judetul unde obiceiul s-a impamantenit serios. In 2012, de exemplu, jurnalistii de la gorjnews.ro scriau ca Vasile Vladuleanu, primar al comunei Bilteni, s-a dat nu o data, ci de doua ori in judecata pentru a-si putea acorda singur un spor lunar de dificultate, castigand astfel circa 200 de milioane de lei vechi.

Bataliile in instanta fusesera pornite din cauza ca Guvernul Boc a interzis acordarea sporului de dificultate pentru primari. Nemultumiti, ei s-au adresat judecatorilor argumentand ca, in calitate de sefi ai comisiilor locale de fond funciar, trebuie sa acorde titluri de proprietate, ceea ce ii surmeneaza de-a dreptul (asta cu toate ca munca in comisii e facuta de altii, nu de primari….).

Atat primarul Vladuleanu, cat si viceprimarul comunei Bilteni au castigat atunci in instanta sume frumusele. Jurnalistii gorjeni atrageau atentia ca Primaria Bilteni a pierdut “cu lejeritate” procesele, tragand concluzia ca “cineva de acolo nu s-a aparat cum trebuie“, asa ca Vladuleanu a pierdut in fata lui… Vladuleanu.

Anii au trecut, practica alesilor locali s-a raspandit in toata tara, dar a venit 2018, cand cineva a zis, in sfarsit, gata.

Nefericitul “izbit” de ciocanelul judecatorului a fost primarul comunei Stejari, tot din judetul Gorj, Robert Ionut Paiusi (foto). Acesta a urmat calea batatorita de predecesorii sai, dar drumul lui s-a infundat in instanta.

Paiusi nici nu cerea mult: “doar” un spor de 50% din salariu. Argumentul? Tot atata primise si cel care fusese inaintea lui in functie, pentru simplul fapt ca era la carma comisiei locale de retrocedare a terenurilor agricole.

Ca si cand situatia nu ar fi suficient de absurda, “autoreclamantii” au… purtat o corespondenta cu ei insisi, dupa cum a recunoscut insusi Robert Paiusi.

“Stiu ca suna putin haios ca am corespondat eu cu mine, dar aceeasi corespondenta cred ca au avut-o toti primarii care s-au dat in judecata. Si-au scris ei tot lor si asa am procedat si eu, pentru ca e cel mai simplu. Eu cand am venit la primarie am procedat la fel cum a procedat cel care a fost inaintea mea. El avea hotarare judecatoreasca si a incasat acesti bani fara probleme. Eu am avut mai putin noroc in viata si nu am castigat la instanta. Nu am incasat banii decat vreo cateva luni si acum o sa-i restitui”, a declarat edilul pentru Pandurul.

Si stati, ca absurdul continua, pentru ca, daca primarului i s-a taiat sporul, unii membri ai comisiei respective… il primesc in continuare, tot prin hotarare judecatoreasca, pentru ca, nu-i asa?, Romania e tara tuturor posibilitatilor si in care nu functioneaza precedentul judiciar.

“Problema este ca dupa ce eu am pierdut banii le-am spus si celorlalti membri din comisie ca nu ii vor mai incasa nici ei. Daca la mine nu e legal, nici la ei nu are cum sa fie legal. Sunt insa unii care au hotarari judecatoresti in baza carora au incasat acest spor si nu exclud posibilitatea ca intr-o zi sa ma trezesc cu actiune la instanta ca trebuie sa platesc acele sume. Sper sa nu se ajunga pana acolo”, s-a aratat ingrijorat primarul.

Si prefectul judetului Gorj s-a aratat stanjenit de aceste noi traditii si obiceiuri romanesti, trimitand un punct de vedere alesilor din Stejari prin care li se cerea celor de la primarie sa se potoleasca si sa nu mai incaseze sporul de dificultate de 50%.

“Daca ma intrebati pe mine despre aceasta situatie, desigur ca suna bizar, dar nu e o speta singulara. Este o practica intalnita la mai multe primarii. Primarii se dau in judecata pe ei sau institutiile pe care le conduc, ceea ce nu e tocmai in regula. Pana la urma, rolul lor este cu totul altul decat sa se judece ei cu ei“, a filosofat prefectul Ciprian Florescu.

Nu zau?! Si era nevoie de procese pe banda rulanta pentru ca toata lumea sa ajunga la aceasta idee simpla, care tine de esenta democratiei? Sau in Romania primarii au dificultati in a-si intelege atributiile daca nu primesc un spor pentru asta?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here