Acasă justitie ziare.com : Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov…

ziare.com : Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov…

160
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov initiaza procedura de revocare din CSM a Liei Savonea

Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov initiaza procedura de revocare din CSM a Liei SavoneaFoto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro
Adunarea generala a judecatorilor din Curtea de Apel Brasov a decis, cu majoritate de voturi, initierea procedurii de revocare a Liei Savonea din functia de membru CSM, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Lia Savonea este chiar presedintele acestui for menit sa garanteze independenta Justitiei.

UPDATE 1 Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Brasov, Cosmin Dicu, a confirmat ca institutia a initiat procedura de revocare a Liei Savonea.

“Intr-adevar s-a discutat in Adunarea Generala a judecatorilor Curtii, in data de astazi (luni – n.red.) si s-a votat in sensul initierii unei astfel de proceduri. Vor fi anuntate celelalte curti de apel si va trebui ca cele 15 curti, inclusiv Curtea de Apel Militara, sa voteze daca sunt de acord sau nu cu aceasta procedura”, a spus Dicu pentru Mediafax.

UPDATE 2 Curtea de Apel Brasov a transmis un comunicat de presa, potrivit caruia Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Brasov a initiat procedura de revocare din functia de membru ales al CSM, din partea curtilor de apel, a Liei Savonea, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece a initiat, in 29 ianuarie, modificarea Legii nr.303/2004 si a Legii nr.304/2004, in lipsa unei hotarari a plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit purtatorului de cuvant, este vorba despre articolul privind “incalcarea de catre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a atributiei referitoare la competenta plenului de a sesiza Ministrul Justitiei privitor la initierea unor modificari legislative”.

Care este procedura de revocare

Potrivit procedurii de revocare a unui membru CSM, “solicitarea de revocare poate fi initiata de cel putin 2/3 din numarul adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se solicita.”

Lia Savonea este unul dintre reprezentantii curtilor de apel in CSM si ar fi nevoie de votul a 10 curti de apel pentru a initia revocarea.

Sesizarea trebuie sa cuprinda indicarea concreta a atributiei prevazute de lege pe care persoana in cauza nu si-a indeplinit-o sau si-a indeplinit-o in mod necorespunzator, in mod grav, repetat si nejustificat, precum si a motivelor din care rezulta aceasta situatie.”

Inspectia Judiciara trebuie sa faca un raport

Solicitarea de revocare se transmite sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care dispune efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara.

Verificarile trebuie efectuate in termen de cel mult 90 de zile de la data sesizarii Inspectiei Judiciare. Inspectorul-sef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificarilor, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura.

Urmeaza apoi o procedura in care sunt implicate Sectia din care face parte membrul pentru care se cere revocarea care analizeaza raportul IJ. Persoana vizata de revocare se poate adresa judecatorilor sau procurorilor in vederea sustinerii propriului punct de vedere, in orice mod, pana la data adunarilor generale.

“Daca 2/3 din numarul voturilor valabil exprimate de judecatorii sau procurorii intruniti in adunarile generale ale instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii vizat de procedura sunt in sensul mentinerii solicitarii de revocare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii ia act de hotararile adunarilor generale”, este ultima faza a acestei proceduri.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here