Acasă Stiinta & Tehnica Economie Ziarul Bursa : APROAPE 1,8 MILIARDE EURO ÎN 2018

Ziarul Bursa : APROAPE 1,8 MILIARDE EURO ÎN 2018

115
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Profit net record pentru Erste Group

A.V.

Profitul net anual al Erste Group Bank AG din Austria a crescut cu peste o treime în 2018, la aproape 1,8 miliarde de euro, reprezentând cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de bancă, potrivit unui comunicat al acesteia.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, susţine că acest profit record este “un simbol pentru aniversarea de 200 de ani a băncii”.

Domnia sa a afirmat: “Acest rezultat a fost susţinut de o creştere cu 7% atât a depozitelor, cât şi a creditelor. Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească – şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţiei, astfel că cererea clienţilor pentru credite de locuinţe şi de consum a rămas solidă. Depozitele au continuat să crească puternic. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeste riscul comercial – dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est”.

Conducerea băncii menţionează că mediul de risc constant favorabil a contribuit la o îmbunătăţire suplimentară a ratei creditelor neperformante la 3,2%. Venitul net din dobânzi a crescut cu 5,3%, iar venitul net din comisioane – cu 3,1%. Cheltuielile au rămas aproape neschimbate, determinând creşterea rezultatului operaţional cu aproape 9%.

“Suntem mulţumiţi de nivelul indicatorilor noştri de capital şi de lichiditate: rata capitalului comun de rang 1 a fost de 13,5%, în timp ce indicele de capital total a fost de 18,2%”, arată banca, adăugând că, în acest context, va împărţi rezultatul bun cu acţionarii. Banca va propune în cadrul adunării generale anuale un dividend mai mare, în valoare de 1,40 euro pe acţiune.

Venitul net din dobânzi a crescut în principal în Republica Cehă şi România

Banca a informat că venitul său net din dobânzi a crescut în principal în Republica Cehă şi România, dar şi în Austria. Per total, acesta a urcat cu 5,3% anul trecut, la 4.582 milioane de euro.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 3,1%, la 1.908,4 milioane de euro.

Venitul operaţional al băncii a crescut cu 3,7%, la 6.915,6 milioane de euro, iar cheltuielile administrative generale – cu 0,5%, la 4.181,1 milioane de euro.

Per ansamblu, profitul operaţional a crescut cu 8,9%, la 2.734,6 milioane de euro, iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 60,5%, de la 62,4% în 2017.

Rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la 59,3 milioane de euro sau, ajustat pentru alocarea netă a provizioanelor pentru angajamente şi garanţii acordate, la -14 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (alocări nete de 132 milioane de euro, respectiv 9 puncte de bază în 2017), datorită eliberării nete de provizioane pe fondul calităţii mai bune a activelor.

Rata creditelor neperformante, calculată în funcţie de creditele brute către clienţi, s-a îmbunătăţit din nou, la 3,2%, de la 4%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 73%, faţă de 68,8% în 2017.

Activele totale ale băncii au crescut cu 7,3%, la 236,8 miliarde de euro.

În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 17,7 miliarde euro, de la 16,3 miliarde, iar cele de la clienţi au ajuns la 162,6 miliarde euro, de la 151 miliarde. Rata credite/depozite s-a situat la 91,8%, faţă de 92,4% în anul anterior.

Banca preconizează că, anul acesta, veniturile sale vor creşte mai mult decât cheltuielile.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here