Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Ziarul de Bacau : NEPĂSARE! Termenul de ecologizare…

Ziarul de Bacau : NEPĂSARE! Termenul de ecologizare…

321
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NEPĂSARE! Termenul de ecologizare a haldei de fosfogips a expirat de mai bine de un an

Nepăsarea autorităților și a foștilor patroni care au falimentat Amurco lasă Bacăul sub amenințarea muntelui de deșeuri de la marginea orașului. În ciuda tuturor promisiunilor făcute de-a lungul anilor și a presiunilor venite de la Uniunea Europeană,  nu s-a luat nicio măsură concretă pentru ecologizarea haldei de fosfogips și nu s-a dat nicio sancțiune nimănui.

Halda de fosfogips

Halda trebuie ecologizată de societate, sau mai bine zis de lichidatorul său judiciar, dar termenul de conformare a expirat deja din decembrie 2017. Un răspuns al Agenției de Mediu Bacău confirmă acest lucru.

„Soluția juridică a fost de menținere a obligațiilor de mediu stabilite în sarcina Amurco, prin lichidator Sierra Quadrant. Termenul de conformare a fost 31.12.2017. Halda este cuprinsă în categoria Depozite industriale periculoase care încetează depozitarea până la 31.12.2006”, a precizat Maria Ionos, purtător de cuvânt al Agenției de Mediu, într-un răspuns oficial.

Deși termenul oficial de ecologizare a fost depășit cu mai bine de un an, autoritățile de mediu nu au dat nicio sancțiune.

Studii de ochii lumii

Între timp, lichidatorul judiciar ar fi început procedura de reactualizare a Studiului de Fezabilitate întocmit tocmai în anul 2012. O procedură care prin care se mai câștigă timp pentru a evita eventuale sancțiuni.

„Proiectantul așteaptă rezultatele experimentelor in-situ,  de acoperire a haldei de fosfogips, ce urmează a fi făcute de către IFIN-HH, începând de săptămâna viitoare. Anterior, la începutul lunii aprilie le-am trimis mostre de pământ de la Insula de agrement cu care, ipotetic, ar trebui acoperită halda, prin proiect”, ne-a explicat Florin Dragomir, asociat coordonator la Sierra Quadrant.

Nu sunt bani pentru ecologizare

Din păcate, lichidatorul judiciar nu vede o rezolvare a problemei de mediu, fără implicarea autorităților publice, mai ales că societatatea Amurco, aflată în faliment, nu dispune de fonduri, oricât de mici ar fi eventualele costuri de ecologizare.

Cei de la Sierra speră că problema lor va fi rezolvată de statul romând, având în vedere presiunile venite dinspre Uniunea Europeană.

„Halda Amurco este pe lista siturilor pentru care împotriva României a fost declanșată procedura de infrigement (neînchiderea depozitelor neconforme), iar soluția ar trebuie să fie la nivel național, în interesul României”, mai precizează reprezentantul lichidatorului judiciar.

Deocamdată, niciunul din grupurile de lucru constituite la nivel interministerial nu a venit cu vreo soluție concretă.

Amurco a intrat în faliment în 2014, iar lichidatorul său a scos activele la vânzare ultima dată chiar la începutul acestui an cu circa 40 de milioane de lei fără TVA.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here