Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Ziua de Constanta : Bani in cutia ...

Ziua de Constanta : Bani in cutia de medicamente

442
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 • Cronologia unui flagrant marca DNA. Cum a fost prins şeful Protecţiei Consumatorilor Constanţa (document+rechizitoriu)
„Perifan Mihai a formulat un denunţ împotriva persoanei de la care obţinuse informaţiile utilizate pentru mituirea ofiţerilor de poliţie, respectiv inculpatul Fudulea Damu“

Mihai Perifan, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, şi Damu Fudulea, inspector în cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă, detaşat ca specialist antifraudă fiscală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, rămân în arest. Decizia este definitivă şi a fost luată, ieri, de judecătoarea Viorica Lungu, din Curtea de Apel Constanţa. Cei doi au fost arestaţi preventiv, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mandatele fiind emise de judecătoarea Laura Monica Tănase, din Tribunalul Constanţa, pe data de 21 martie. Ruda pentru care ar fi intervenit şeful OJPC Constanţa ar fi fratele său, Daniel Perifan, ginerele afaceristului Costică Zelcă, apropiat atât al lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, cât şi al lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Daniel Perifan este partener de afaceri cu socrul său, Costică Zelcă, în SC Romfish Marina SRL, firmă în care apare şi turcul Binali Tarakci. Acesta figurează, alături de Adriana Bolboceanu şi de Geo Iulian Bolboceanu, în SC Corsa Company SRL, firmă în care a fost cooptat, în 2006, Georgică Giurgiucanu, unul dintre cei aproape 40 de inculpaţi ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În cauza mai sus precizată, Giurgiucanu este judecat, din 2008, alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Conform referatului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea de arestare preventivă (care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa), „la data de 17.03.2015, denunţătorul (…), din cadrul Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice al IPJ Constanţa a sesizat DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, cu privire la faptul că, la data de 13.03.2015 a fost apelat de către inculpatul Perifan Mihai, despre care ştia că este şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Constanţa şi fost comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa şi care i-a cerut o întrevedere“.

„Influenţarea ofiţerului de poliţie“

„În cadrul întâlnirii, inculpatul i-a solicitat denunţătorului informaţii despre un dosar penal aflat în lucru la un subordonat de-al său, insp. (…), şi care privea potenţiale infracţiuni de evaziune fiscală în care era implicată şi o societate administrată de (…). Potrivit declaraţiilor denunţătorului, inculpatul avea notat pe un bileţel numele ofiţerului de poliţie care instrumenta dosarul respectiv, precum şi numărul de înregistrare al cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-a comunicat denunţătorului faptul că deţinea informaţiile respective de la un specialist antifraudă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În continuare, inculpatul i-a comunicat denunţătorului că, dacă subordonatul său este atent cu (…), în sensul rezolvării favorabile a situaţiei acestuia, o să aibă grijă ca acesta să fie recompensat. Denunţătorul a mai arătat că în cadrul aceleiaşi întrevederi, inculpatul i-a cerut în mod direct şi neechivoc să îi acorde sprijin (…) prin influenţarea ofiţerului de poliţie care efectua cercetările“, conform DNA. Procurorii Anticorupţie arată că, „la finalul discuţiei, denunţătorul a convenit cu inculpatul Perifan Mihai să discute cu subordonatul său pentru a vedea dacă există posibilitatea adoptării unor soluţii favorabile (…), iar ulterior, să îl contacteze din nou pe inculpat, pentru a discuta“.

Cercetat şi în trecut pentru dare mită

„Denunţătorul a mai declarat că, în urma discuţiilor cu subordonatul său, care instrumenta cercetările în (…)/2014, a aflat că în cauză se dispusese efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialiştii antifraudă detaşaţi la Parchetul Tribunalului Constanţa, iar această lucrare fusese repartizată inculpatului Fudulea Damu, împrejurare care a confirmat susţinerile celuilalt coinculpat, Perifan Mihai. Din verificările efectuate în evidenţele DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, a rezultat că inculpatul Perifan Mihai a mai fost cercetat şi în trecut pentru săvârşirea unei infracţiuni de dare de mită, constând în aceea că, la data de 19.07.2013, ar fi dat o sumă de bani, cu titlu de mită, unui ofiţer al Gărzii de Coastă, pentru ca acesta să nu ia măsurile care se impuneau faţă de (…) şi societatea acestuia.

La data de 19.03.2015, a avut loc o nouă întâlnire între denunţător şi inculpat, petrecută la Restaurantul (…) din municipiul Constanţa. În cadrul acestei discuţii, inculpatul Perifan Mihai a afirmat că a vorbit cu Damu şi că acesta l-a asigurat că dosarul va ajunge în instanţă, că va fi o luptă grea, dar că acesta va face în aşa fel încât să fie OK“, se mai arată în referatul DNA. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa susţin că, „totodată, în cadrul acestei discuţii, inculpatul a afirmat că Fudulea Damu îi spusese că prejudiciul provocat bugetului de stat era de aproximativ 700.000 de lei iar apoi şi-a manifestat dorinţa de a reduce cuantumul acestuia“.

Societăţi fantomă

„Denunţătorul a afirmat apoi că a vorbit cu omul, în referire la subalternul său, (…) , şi că acolo se vrea şi că acesta poate să o întoarcă, astfel încât să fie antrenată răspunderea penală doar a societăţilor fantomă din comuna (…). În continuare, inculpatul a confirmat împrejurarea că urmăreşte să îl ajute pe (…) şi a reiterat promisiunea de mituire a ofiţerilor de poliţie: «Eu ţi-am zis ţie în primul rând, că n-o să mă fac de râs!, să nu mă fac de râs şi nici să nu te fac de râs, pe tine.» Apoi, denunţătorul l-a întrebat pe inculpat ce sumă urmează să îi dea ofiţerului de poliţie care efectua urmărirea penală şi, deoarece interlocutorul a ezitat să răspundă, a avansat suma de 10.000 de euro pentru subalternul său şi 1.000 de euro pentru sine. Denunţătorul a afirmat că, după terminarea discuţiei, va pleca să joace un meci de tenis iar după terminarea acestuia, în aceeaşi zi, se vor revedea în acelaşi restaurant, la ora 21.00, pentru plata sumei arătate, deşi inculpatul a propus ca loc de întâlnire Hotelul (…) din municipiul Constanţa, deţinut de (…). Cei doi au stabilit să nu mai comunice până la următoare întâlnire, însă, înainte ca cei doi să se despartă, din proprie iniţiativă, inculpatul a ridicat cuantumul mitei la 15.000 de euro, denunţătorul acceptând“, conform referatului.

Momentul flagrantului

„Contrar înţelegerii, probabil ca o măsură de prevedere împotriva unei eventuale prinderi în flagrant, inculpatul nu a mai respectat ora şi locul fixate pentru întâlnire şi s-a deplasat în faţa Clubului Sportiv (…) din Mamaia, unde l-a aşteptat pe denunţător. Acesta a ieşit din club în jurul orei 19.35 iar inculpatul i-a înmânat în parcare o cutie de medicamente şi a părăsit în grabă zona. Denunţătorul a predat organelor de urmărire penală cutia respectivă în care se aflau 28 de bancnote de câte 500 de euro fiecare, totalizând 14.000 de euro. Din acest motiv, denunţătorul l-a contactat din nou pe inculpat şi s-au întâlnit în aceeaşi seară, în faţa Restaurantului (…) din municipiul Constanţa. În cadrul acestei secunde întâlniri, inculpatul a afirmat că suma de 14.000 de euro era tot ce avea disponibil, dar că a doua zi va completa cu restul de 1.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 20.03.2015, denunţătorul şi inculpatul Perifan Mihai s-au întâlnit din nou la Restaurantul (…) din municipiul Constanţa. Primul care a părăsit restaurantul a fost denunţătorul, în timp ce inculpatul a fost surprins în interiorul localului. Asupra denunţătorului a fost găsită suma de 1.000 de euro ambalată într-o cutie de ţigări marca (…) , denunţătorul arătând că a i-a fost dată de către inculpatul Perifan Mihai. După ce inculpatului i-au fost prezentate acuzaţiile îndreptate împotriva sa, inculpatul Perifan Mihai a formulat un denunţ împotriva persoanei de la care obţinuse informaţiile utilizate pentru mituirea ofiţerilor de poliţie, respectiv inculpatul Fudulea Damu. Tot în cursul zilei de 20.03.2015, inculpatul Perifan Mihai s-a întâlnit cu Fudulea Damu în barul (…), de pe bulevardul Tomis din Constanţa“, conform datelor oficiale puse la dispoziţie de DNA.

Daniel Perifan, afaceri cu socrul şi cu Binali Tarakci

Aşa cum arătam şi mai sus, ruda pentru care ar fi intervenit fostul şef al OJPC Constanţa ar fi fratele său, Daniel Perifan, ginerele afaceristului Costică Zelcă. Acesta este unul dintre apropiaţii lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi ai lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al CJC. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Daniel Perifan apare în SC Romfish Marina SRL. Firma are ca sediul social în Constanţa, pe bulevardul Tomis. Asociaţii persoane fizice sunt: Costică Zelcă, născut la data de 20.12.1963, în Slobozia, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, Binali Tarakci, din Turcia, născut la data de 23.03.1969, în Gebze, Turcia, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25%, dar şi Daniel Perifan, născut la data de 18.12.1982, în Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25%. Administratorul firmei este Binali Tarakci, iar domeniul de activitate al unităţii este „pescuitul maritim“. Registrul Comerţului informează că turcul Binali Tarakci apare în următoarele societăţi: Class Developer SRL (cu sediul în Constanţa), Alplast Euro – faliment (Constanţa), Black Sea Design Concept SRL, cu sediu in Bucureşti, sector 5 – radiată, Black Sea Design Concept (Constanţa), Charisma Development 2008 SRL (Constanţa), Corsa Company SRL (Constanţa), Corsa Imobiliare SRL (Constanţa), Euro Metal International SRL (Constanţa), Mirror Grill SRL – (Constanţa) este sub incidenţa Legii nr. 85/2006 – suspendarea executării sentinţei – suspendare procedură de insolvenţă – insolvenţă – suspendare provizorie a executării sentinţei, dar şi în Romfish Marina SRL.

„Construire imobil P +5 etaje, locuinţe colective“

Aproape de începutul verii 2013, ZIUA de Constanţa informa că „SC Black Sea Design SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul «Construire imobil P +5 etaje, locuinţe colective», care va fi amplasat în municipiul Constanţa, strada Primăverii“. Investitorul viitorului imobil era SC Lux et Veritas. Tot în 2013, ZIUA de Constanţa arăta că societatea Black Sea Design Concept SRL a fost înfiinţată în anul 2011, are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis şi că asociaţii societăţii sunt: Tarakci Binali, Sultana Bolboceanu, născută în anul 1954, la Ostrov, David Yaes, născut în 1956, în Turcia, şi Ozgur Melih, născut în 1956, în Turcia. Cât priveşte societatea Lux et Veritas, aceasta a fost înfiinţată în anul 2013, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Tomis, şi este condusă de Anca Raluca Perifan, născută în anul 1987, fiica omului de afaceri Costică Zelcă, care deţine mai multe hoteluri şi imobile în Constanţa şi Mamaia. SC Lux et Veritas are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Retrocedările din Constanţa

Revenind la turcul Binali Tarakci, acesta apare, aşa cum menţionam şi mai sus, în mai multe firme. În SC Corsa Company SRL (unitate cu sediul social pe bulevardul Ferdinand), Binali Tarakci este partener de afaceri cu Adriana Bolboceanu, născută la data de 28.06.1973, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 75%, dar şi cu Geo Iulian Bolboceanu (administrator) născut la data de 14.07.1971. Firma are ca obiect de activitate „comerţ cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone)“. În 2011, ZIUA de Constanţa arăta că SC Corsa Company SRL a luat fiinţă în 1996. În anul 2006, în firmă a fost cooptat Georgică Giurgiucanu, judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. După aproape doi ani de la cooptare, Giurgiucanu iese din firmă.

Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la dosarul instrumentat de DNA de la reprezentanţii SC Romfish Marina SRL, însă la numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului nu a răspuns nimeni. În cazul în care reprezentanţii SC Romfish Marina SRL vor transmite precizări în legătură cu subiectul, ZIUA de Constanţa le va publica în cel mai scurt timp.

În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, poate fi citit şi rechizitoriul retrocedărilor din Constanţa.

Citeşte şi:

UPDATE 3. EXCLUSIV. Cine ar fi ruda pentru care a dat mită Mihai Perifan
Șeful OPC Constanța, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile

Averile şi interesele
Mihai Perifan, şeful OPC Constanţa, şi Damu Fudulea, inspector Antifraudă, arestaţi într-un dosar de dare de mită (documente)

Mihai Perifan şi Damu Fudulea, aproape liberi (document)

Ginerele lui Zelcă ridică un complex de locuinţe, pe strada Primăverii

Afacerea lui Bolboceanu o ia la vale
Fosta firmă a lui Giurgiucanu, executată de Fisc (galerie foto + documente)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here